A3 Haber

Zorlu Konak gökdelen inşaatı sürüyor: CHP’li Başkan Batur ‘izin vermeyiz’ demişti ama…

Zorlu Konak gökdelen inşaatı sürüyor: CHP’li Başkan Batur ‘izin vermeyiz’ demişti ama…

Zorlu Konak gökdelen inşaatı sürüyor: CHP’li Başkan Batur ‘izin vermeyiz’ demişti ama…
Temmuz 03
10:24 2020

Kamuoyunda tartışmalara neden olan Zorlu Konak adlı gökdelen projesinin inşaat çalışmaları koronavirüs salgınına rağmen hız kesmeden sürüyor. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, gökdelen tartışmaları yaşandığı dönemde kente ihanet etmeyeceklerini ve İzmirlilerin sesine kulak vereceklerini belirterek, “Kent Sorunlar ve Estetiği Komisyonu” kurulacağını açıklamıştı. Ancak komisyon kurulması için verilen teklif CHP’li meclis üyelerinin ret oyu vermesiyle meclisten geçmedi. Kamuoyunda gökdelen tartışmaları yeniden alevlendi.

İzmir’de meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri tarafından “kent suçu” olarak nitelendirilen “Zorlu Konak” adlı gökdelen projesi koronavirüs salgınına rağmen hız kesmeden devam ediyor. “İzmir İstanbul olmasın” sloganıyla karşı çıkılan gökdelen projesinin inşa edileceği alandaki eski tütün depolarının yıkım işlemi tamamlanırken, bölgedeki AVM’nin de yıkım işlemlerinde sona gelindi.

İzmirli yurttaşların, akademik meslek odalarının itiraz ettiği proje için Konak Belediye Başkanı Abdül Batur devreye girerek, “Kent Sorunlar ve Estetiği Komisyonu” kurulacağını açıklamıştı. Batur, komisyon hazırlıklarının sürdüğünü, TMMOB İzmir Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası İzmir Şubesi gibi meslek odalarından temsilcilerin de komisyonda yer alacağını bildirmişti. Kamuoyunda gökdelen tartışmalarının yaşandığı dönemde Abdül  Batur, “Yerel yönetici olarak kente sahip çıkmamız gerekiyor. Tepkimizi de anında verdik ve içimize sinmediğini, kentin kalbine bıçak gibi saplanacak bu yapıya izin vermeyeceğimizi söyledik. Söylediğimizin arkasındayız. Ocak ayındaki meclis toplantısında ilgili binanın ruhsatını iptal ediyorum. Ben mimarım ve Konak’ta kentin siluetini etkileyecek bir yapılaşma olmayacak” açıklamasını yapmıştı.

“Referandum yapsak yüzde 80 hayır çıkar” demişti

Konak Belediye Meclis toplantısında AKP grubu ve CHP’li Başkan Batur arasında gökdelen tartışması yaşanırken, Batur yönettiği toplantıda gökdelen için referandum yapılması halinde yüzde 80 hayır çıkacağını savunmuştu. Başkan Batur, “Referandum yaparsak yüzde 80 gökdelene karşı çıkar. Önümüze geçen kişilerden İzmir halkının ne kadar duyarlı olduğunu biliyoruz. Biz haklı olduğumuzu biliyoruz, sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” sözleriyle kararlılığını bir kez daha dile getirmişti.

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından İzmirli yurttaşlar şehrin kalbine hançer gibi saplanacak kent suçuna izin verilmeyeceğini düşünürken, Haziran ayı Konak Belediye Meclis toplantısında yeni bir gelişme yaşandı. Batur’un sözünü verdiği  “Kent Sorunlar ve Estetiği Komisyonu” kurulması teklifi meclise geldi. Ancak teklif oyçokluğu ile reddedildi. Konak Belediyesi’nin meclis dağılımına göre çoğunluk CHP’de bulunuyor. Batur’un bizzat İzmirlilere söz verdiği komisyon teklifi CHP’li meclis üyelerinin ret oylarıyla meclisten geçmedi.

İşte o meclis kararı:

Kamuoyunun yanıt beklediği sorular

  • Komisyon kurulmasına dair teklifin meclisten geçmemesi ve Zorlu Konak gökdelen inşaatının koronavirüs salgınına rağmen hız kesmeden devam etmesi, kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu. İzmirli yurttaşların tepkilerine kulak verdiğini, kentin siluetini asla bozmayacaklarını dile getiren Başkan Abdül Batur, verdiği sözleri unuttu mu?
  • “Kent Sorunları ve Estetiği Komisyonu” Başkan Abdül Batur’un isteğine rağmen CHP’li meclis üyelerince neden reddedildi?
  • Başkan Abdül Batur, Zorlu Holding yöneticileriyle gökdelen inşaatına dair bir görüşme gerçekleştirdi mi?
  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur gökdelen projesine dair fikir birliğine vardı mı? Varılan bu fikir birliğinde inşaatın devamı yönünde mi karar alındı?
  • Gökdelen inşaatına dair TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin görüşleri alındı mı?

Pandemi sürecinde gökdelen inşaatı hız kesmeden devam ederken kamuoyu birçok sorunun yanıtını arıyor…

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER