A3 Haber

Baro başkanları: Çoklu devlet, çoklu Diyanet olmayacağı gibi çoklu baro da olmaz

Baro başkanları: Çoklu devlet, çoklu Diyanet olmayacağı gibi çoklu baro da olmaz

Baro başkanları: Çoklu devlet, çoklu Diyanet olmayacağı gibi çoklu baro da olmaz
Temmuz 04
18:50 2020

Meclis önünde baro başkanlarının bekleyişi sürüyor. Baro başkanları adına açıklama yapan Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, “Çoklu devlet, çoklu Diyanet olmayacağı gibi çoklu baro da olmaz” diyerek tepki gösterdi.

Meclis önünde baro başkanlarının bekleyişi sürüyor. Baro başkanları adına açıklama yapan Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, “Her ne kadar Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, bizim diyalogdan yana olmadığımızı söylese de asıl diyalogdan ve uzlaşıdan yana olmayan kendisidir. Hepsinden de daha önemlisi Metin Feyzioğlu arabulucu değildir” dedi.

Adalet Komisyonu’nda “çoklu baro” teklifi görüşmeleri sürerken TBMM’nin Çankaya Kapısı’nda baro başkanlarının bekleyişi sürüyor. Meclis önünde bekleyen baro başkanları ortak açıklama yaptı. Baro başkanları adına Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun konuştu.

“Düğünler serbest, miting yasak”

Büyük Savunma Mitingi yapmak için Ankara’ya gelerek valiliğe resmi olarak bilgi verildiğini söyleyen Dursun, “Her ne hikmetse Bakanlarımız Avrupa’da gezip, Türkiye’de salgının bittiği açıklamalarını yaparken herhalde Ankara’da yoğun bir artış olduğu iddiasıyla, tam da ertesi gün Ankara Valiliği, ‘düğünler serbest ancak miting ve toplantılar yasak’ şeklinde bir karar aldı. Bunun üzerine varlığını, hukuka saygıya ve bağlılığa borçlu olan biz baro başkanları ve avukatlar, Anıt Park’ta yapılacak olan mitingi hukuka saygı gereğince iptal ettik” dedi.

Savunma yürüyüşünde şehre alınmamalarının hukuksuz ve kanunsuz olduğuna dikkat çeken Dursun, Ankara Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

“Görüş bildirme teklifimizin reddedildiğini basından öğrendik”

Adalet Komisyonu’na katılma isteklerini yazılı olarak bildirdiklerini belirten Dursun, “Bize resmi olarak cevap verilmedi. Ancak TBMM Adalet Komisyonu’nun görüş bildirme teklifimizi reddettiğini basından öğrendik. Milletvekillerinden öğrendiğimiz kadarıyla Avcılık Kanunu görüşülürken bile Avcılık Federasyonu Başkanı, dernek başkanı, en doğal hakkı olarak görüşlerini açıklamış. Biz Meclis’te bile baroların bölünmesi, sindirilmesiyle ilgili görüşmelere gelip derdimizi anlatmak istedik. Bunu da Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak yaptık. Adalet Komisyonu da bizim bu haklı ve hukuki talebimizi reddetti” dedi.

“Talebimiz oy çokluğuyla TBB Yönetim Kurulu’nda reddediliyor”

Komisyonlardaki bütün kanunlar görüşülürken temsilci bulundurma hakkı olduğunun altını çizen Dursun, “Barolar Birliği’ne müracaat ettik. Adalet Komisyonu’nda herhangi bir kanun görüşülmüyor. Doğrudan Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve çoklu paralel baroların kurulması ile ilgili değişiklik teklifi verilirken biz baro başkanları olarak, TBB’nin Adalet Komisyonu’ndaki temsilciği görevini, bizlerin içerisinden seçilecek meslektaşlarımız yapsın diye yazılı talepte bulunduk.  Bu talebimiz TBB Yönetim Kurulu’nda görüşülüyor ve oy çokluğuyla reddediliyor” dedi.

“Feyzioğlu arabulucu değildir”

Dursun, geliş amaçlarının çözüm olduğunu belirterek, “Her ne kadar TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, bizim diyalogdan yana olmadığımızı söylese de asıl diyalogdan ve uzlaşıdan yana olmayan kendisidir. Hepsinden de daha önemlisi Metin Feyzioğlu arabulucu değildir, baroları temsil eden birlik başkanıdır” diyerek tepki gösterdi.

Diyalogdan yana olduklarını ve durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da anlatmak istediklerini fakat bir sonuç alamadıklarını vurgulayan Dursun, “Biz Türkiye’nin üniter yapısı korunarak bir hukuk devleti kalmasını istiyoruz. Doğrudan avukatları ilgilendiren bir yasa teklifi görüşülürken komisyona katılma talebimiz reddedildi. Çoklu devlet, çoklu Diyanet olmayacağı gibi çoklu baro da olmaz” dedi.

“Tarihi bir çağrı yapıyoruz”

Meclis’in önünde beklemeye devam edeceklerinin atını çizen Dursun, “Adalet Komisyonu Başkanlığı’nı buraya devam ediyoruz. Gelsin, burada bizimle görüşsün, başka kişilerle haber göndermesin. Muhattabımız kendisidir. Meclis Başkanımızı da Adalet Komisyonu Başkanı’nı da buraya bekliyoruz. Gelsinler, görsünler, bizi içeri alsınlar, bizim ne anlatmak istediğimizi bir kez ellerini vicdanlarına koyarak bizi dinlemelerini istiyoruz” diyerek çağrıda bulundu.

Konuşmanın sonunda Dursun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu taleplerini yineledi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER