A3 Haber

CHP’li vekilden Meclis’e yasa değişikliği teklifi: Havai fişek kullanımı yasaklansın

CHP’li vekilden Meclis’e yasa değişikliği teklifi: Havai fişek kullanımı yasaklansın

CHP’li vekilden Meclis’e yasa değişikliği teklifi: Havai fişek kullanımı yasaklansın
Temmuz 05
12:22 2020

CHP Milletvekili Ayhan Barut, ölümcül tehlikelere yol açan havai fişek kullanımının yasaklanması için Meclis’e yasa değişikliği teklifi sundu.

A3 Haber Merkezi- CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ölümcül tehlikelere yol açan havai fişek kullanımının yasaklanması için Meclis’e yasa değişikliği teklifi sundu. Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında meydana gelen patlamayı hatırlatan Barut, insan ve hayvan sağlığı ile çevreyi tehdit eden havai fişeklere engelleme getirilmesini istedi.

“Sorumlular bulunsun, hesap sorulsun”

Barut, olayda sorumluluğu ve ihmali bulunanların acilen saptanıp hukuk önünde hesap sorulmasını beklediklerini söyledi. Söz konusu fabrikayla ilgili çalışanların, yaşamını yitirenlerin yakınları ve uzmanlarca denetim eksikliğine yönelik açıklamaların yapıldığına dikkat çeken Barut, olayın titizlikle soruşturulmasını, benzer acıların yaşanmaması için tüm önlemlerin alınmasını talep etti.

Havai fişek kullanımının yasaklanması amacıyla hazırladığı, “Barut ve Patlayıcı Malzemelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sunan Ayhan Barut, şöyle konuştu: “Gösterişten başka hiçbir işlevi olmayan, düğünlerde, özel günlerde görüntü amaçlı kullanılan havai fişeklerin doğaya, insanlığa ve tüm canlılara zararları saymakla bitmiyor. İçeriğinde bulunan kurşun, baryum, rubidyum, sodyum gibi maddeler insan, hayvan ve tüm canlılar için ölümcül düzeyde tehlikelidir. Havai fişek patladıktan sonra günlerce atmosferde kalıyor, doğaya yayılan tozları insanlar ve hayvanlar tarafından solunuyor. Buna ek olarak bitkilerin metabolizmasına giriyor ve oradan da tekrar bizim vücudumuza besin olarak ekleniyor. Bebek gelişimi üzerinde de ölümcül risk taşıyor. Aynı zamanda vücutta birikmesi sinir tahribatlarına sebep oluyor.”

“Bir havai fişek gösterisi 5 bin kuşun ölümüne sebep oldu”

Havai fişeğin zararlarına ilişkin yapılan bilimsel çalışmalardan ve ortaya çıkardığı sonuçları aktaran Ayhan Barut, sözlerini şöyle tamamladı: “Hollanda’da 2011 yılında yapılmış bilimsel bir araştırmaya göre, havai fişek atılmaya başlandığında kuşlar paniğe kapılarak yuvalarını terk ediyor ve yavru kuş panikleyen ebeveynleri tarafından yuvalarında ölüme terk ediliyor. Ayrıca 2011 yılında Arkansas’taki yeni yıl kutlamalarında yapılan havai fişek gösterilerinde 5 bin kuşun ölümüne sebep olduğu da duyurulmuştu. Bütün bu etkileri göz önünde bulundurulduğunda, öldürücü olduğu ortaya çıkan havai fişeklerin kullanımı diğer ülkelerde artık sınırlanmaya başlandı ya da içeriğindeki maddeler biraz daha temiz yanıcılarla değiştirildi. Doğal alanlara yakın yerlerde havai fişek atılması bazı bölgelerde yasaklandı. Ülkemizde ise hala bununla ilgili düzenlemeler yeterli noktaya erişmedi. Yasa telifimizdeki amacımız, hiçbir faydası bulunmadığı halde insanlığa, doğaya ve tüm canlılara saymakla bitmeyen zararları bulunan havai fişek kullanımının yasaklanması, kullananlar hakkında cezai yaptırım uygulanmasıdır.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER