A3 Haber

‘Covid-19 ihlalleri cezaları ödenmezse faiz işler, haciz gelebilir’

‘Covid-19 ihlalleri cezaları ödenmezse faiz işler, haciz gelebilir’

‘Covid-19 ihlalleri cezaları ödenmezse faiz işler, haciz gelebilir’
Temmuz 05
09:39 2020

Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, Covid-19 tedbirlerinin ihlali sonucu kesilen cezaların ödenmemesi durumunda, faiz işlemeye başlayacağını hatırlatıp, “Daha sonrasında gayrimenkul ve menkullere haciz gelecektir” dedi.

A3 Haber Merkezi- Koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında Türkiye’de sosyal mesafe, maske kullanımı ya da sokağa çıkma yasağı gibi çeşitli önlemler uygulanıyor. Tüm bu önlemlere rağmen kurallara uymayanlar çeşitli yaptırımlarla karşılaşıyor.

İhlaller üzerine kesilen para cezalarını vatandaşların belirli zaman aralıklarında ödememesi halinde, faiz işlemeye başlıyor ve ödenmesi gereken meblağ artıyor. Cezanın ödenememesi durumunda neler yaşanacağıyla ilgili bilgiler veren İzmirli Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, “Bir aylık süreçten sonra faiz işlemeye başlayacaktır. Daha sonrasında gayrimenkul ve menkullere haciz gelecektir” dedi.

Maddede iki ay ile 2 yıl arasında değişen cezalar öngörülüyor

TCK’ye göre ise yaşanılan süreci anlatan Avukat Çetinkaya, “TCK 195’inci maddeye göre 2 ay ile 2 yıl arasında değişen cezalar öngörülmüş. Bu konuda mahkemelerin takdir yetkisi var” diye konuştu.

Cezaların ödenmesi için ilk 15 gün içinde başvuru yapıldığı takdirde, indirim de uygulandığını belirten Avukat Çetinkaya, şöyle konuştu: “İtirazlar için, 15 gün içinde sulh ceza hakimliklerine başvurabilirler. Cezayı ise 15 gün içinde indirimli olarak ödeme şansları var. Örnek vermek gerekirse maske cezası 900 TL. Bunu 675 TL olarak ödeyebilirler ilk 15 gün içinde. Oldu ki ödeyemedik. O zaman bu idari yaptırımı yapan kuruma ilk bir ay içinde başvurarak, bunu taksitlendirme imkanları da var. Birinci kısmı peşin verecekler. Bir yıl içinde diğer kalan kısmı ise dört eşit taksit halinde ödeyebilirler. İdari kurumun bu taksitlendirmeyi kabul etmesi lazım. Kabul etmeme durumları da var. Eğer ki bu süreçte ödeyememiş olurlarsa, vergi dairesinde de taksitlendirme yapabilirler. Aynı zamanda bu taksitlendirme ya da erken ödeme, kişilerin kanun yoluna başvurma haklarını da ellerinden almamakta.

Mahkemeden ‘sokağa çıkma yasağı’ kararı: Polis ceza kesemez!

Öte yandan Adana’da polis sokağa çıkma yasağını delen yurttaşa 789 TL para cezası kesti. Yurttaş konuyu yargıya taşıdı. Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği Hıfzısıhha Kanunu’na göre idari para cezalarının kolluk kuvvetleri tarafından kesilemeyeceğini anımsatarak kesilen para cezasını iptal etti. Yasalara göre polis ihlal tutanağı tutuyor cezayı valilik veya kaymakamlık kesebiliyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER