A3 Haber

DSÖ son noktayı koydu: Covid-19 tedavisinde hidroksiklorokin, lopinavir ve ritonavir denemelerini durdurduk

DSÖ son noktayı koydu: Covid-19 tedavisinde hidroksiklorokin, lopinavir ve ritonavir denemelerini durdurduk

DSÖ son noktayı koydu: Covid-19 tedavisinde hidroksiklorokin, lopinavir ve ritonavir denemelerini durdurduk
Temmuz 05
08:58 2020

DSÖ, koronavirüs tedavisinde, hidroksiklorokin ile lopinavir ve ritonavir ilaçlarının denemelerini durdurdu.

A3 Haber Merkezi- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs Covid-19 tedavisinde, sıtma hastalığına karşı etkili olan hidroksiklorokin ilacı ile HIV virüsüne karşı kullanılan lopinavir ve ritonavir ilaçlarının denemelerini durdurdu. DSÖ, yazılı açıklamasında kararı, ‘Solidarity Trial’ adı verilen denemeleri yürüten uluslararası komitenin tavsiyesi üzerine aldığını duyurdu.

‘Solidarity Trial’ (Dayanışma Denemesi), Covid-19 hastalarının tedavisinde etkin çözümler bulunması amacıyla DSÖ tarafından kurulmuştu. DSÖ, ‘Solidarity Trial’ kapsamında remdesivir ilacının denemelerini de yürütüyor.

“Can kayıplarını azaltmada etkili olmadığı belirtildi”

Açıklamada, her iki tedavi yöntemi için şimdiye kadar yapılan denemelerde Covid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarını azaltmada etkili olmadığı ya da çok az etkili olduğu belirtildi ve “Solidarity Trial araştırmacıları denemelere derhal son verecek” dendi.

DSÖ, hidroksiklorokin ile lopinavir/ritonavir ilaçlarıyla yapılan denemelerin durdurulması kararının yalnızca hastanede yatan hastalar için geçerli olduğunu, hastaneye yatmayanlar üzerinde yapılan diğer çalışmaları kapsamadığını belirtti. Bazı araştırmalar, ilacın Covid-19 hastalarında görülen semptomları zayıflattığını ve iyileşme sürecini hızlandırdığını öne sürüyordu.

“Ölüm oranlarını zayıflatmada etkili değil”

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mayıs ayında hidroksiklorokin denemelerinin ‘geçici süreyle’ durdurulduğunu duyurmuştu. DSÖ açıklamasında ise ilaçla ilgili denemelerin tamamen durdurulduğunu ifade etti.

AIDS hastalığına neden olan HIV virüsüne karşı tedavilerde kullanılan lopinavir ve ritonavir ilaçlarının da koronavirüse karşı etkili olduğu iddiaları ortaya atılıyordu. DSÖ, bu ilaçlarla yapılan denemelerin de ölüm oranlarını zayıflatmada etkili olmadığı gerekçesiyle durdurdu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER