Site icon A3 Haber

Sağlık Bakanlığı, yeni dönem için okullarda alınacak önlemleri açıkladı

Sağlık Bakanlığı, ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelleyerek, okullarda alınması gereken önlemleri açıkladı. Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılmalı, okullarda en az dört metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı.

A3 Haber Merkezi- Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ güncellenerek, ‘İşyeri ve kurum/kuruluşların yemekhane ve dinlenme alanlarında alınması gereken önlemler‘, ‘halka açık alanların temizlik ve dezenfeksiyonu‘, ‘internet kafeler ile ilgili alınması gereken önlemler‘, ‘yurtdışı kargo uçuşlarında alınması gereken önlemler‘, ‘okullarda alınması gereken önlemler’, ‘okul pansiyonlarında alınması gereken tedbirler‘, ‘yatılı kuran kurslarında alınması gereken önlemler’, ‘tur rehberleri ve tur katılımcılarına yönelik alınması gereken önlemler‘ ve ‘lunapark ve tematik parklarla ilgili alınması gereken önlemler’ başlıkları eklendi.

“Okullar bulaşma açısından riskli”

Rehberde, Covid-19’un ana bulaşma yolunun damlacık ve temas yoluyla olduğu, okulların toplu bulunulan yerlerden olduğu için bulaşma açısından riskli olduğunu dikkat çekildi. Alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

“Her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalı”

“Okullarda dezenfeksiyon sık sık yapılmalı”

“Pansiyonlara ziyaretçi kabul edilmemeli”

İnternet kafelerine maskesiz müşteri alınmamalı

‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne göre; internet kafelerin müşteri kapasitesi sosyal mesafe kuralına göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayıda müşteri kabul edilmeli ve kapasite bilgisi internet kafenin girişinde görülebilir bir yere asılmalı. Çalışan ve müşteri dahil en az dört metrekareye bir kişi olacak şekilde planlama yapılmalı. Sosyal mesafe kurallarına (en az bir metre) uyulmalı, bu mesafe yer işaretleriyle belirlenmeli. İçeride kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulmalı. İnternet kafelere maskesiz müşteri/çalışan alınmamalı. Kullanılmış maskeler kapaklı çöp kutusuna atılmalı ve düzenli olarak boşaltılmalı. İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. bulundurulmamalı. Müşterilerden tercihen temassız ödeme yapmaları istenmeli. Ödeme terminali (POS cihazı) sık sık yüzde 70’lik alkol ile temizlenmeli. Masalar arası mesafe her yönden en az bir metre olacak şekilde düzenlenmeli, kişiler arası sosyal mesafe korunmalı.

Exit mobile version