A3 Haber

Anayasa Mahkemesi’nden cezaevleri için önemli karar: Telefon dinlenemez

Anayasa Mahkemesi’nden cezaevleri için önemli karar: Telefon dinlenemez

Anayasa Mahkemesi’nden cezaevleri için önemli karar: Telefon dinlenemez
Temmuz 07
10:06 2020

15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası tutuklanan Samsun eski Başsavcısı Eşref Köse’nin kapalı telefon görüşmelerinin dinlenmesi ve kayda alınmasının haberleşme hürriyeti ve özel hayata saygıyı ihlal ettiğine dair başvurusu AYM tarafından kabul edildi.

Fethullah Gülen cemaati üyesi olmaktan tutuklanarak Bolu F Tipi Cezaevi’ne konulan Samsun eski Cumhuriyet Başsavcısı Eşref Köse’nin, kapalı görüşün dinlenmesi ve kayda alınması nedeniyle haberleşme hürriyeti ve özel hayata saygının ihlal edildiğine dair başvurusu, Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, özel hayata, aile hayatına saygı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine ve 6 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

İtiraz üzerine tutuklanmıştı

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı iken 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası, “Darbeye teşebbüs etmek ve silahlı terör örgütü üyesi” olmak suçlamasıyla çıkartıldığı mahkeme sonrası adli kontrol şartıyla serbest bırakılan, yapılan itiraz sonrası tutuklanarak Bolu T Tipi Cezaevine yerleştirilen Eşref Köse’nin hak ihlali için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru kabul edildi.

İki mahkeme reddetti

Anayasa Mahkemesi, camlı bölmede yapılan telefon görüşmelerinin dinlenmesi ve kayda alınması ile ilgili eski başsavcı tarafından yapılan başvurunun Bolu İnfaz Hakimliği tarafından reddedildiğini, karara edilen itirazın da Bolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmediğini belirterek konunun bireysel başvuru yoluyla kendilerine geldiğini belirtti.

AİHM kriterleri geçerli

Ulusal ve uluslararası hukuk yönünden başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, AİHM kararlarına göre mahkumların yakınları ile yaptığı görüşmelerin sistematik şekilde kaydedilmesinin onların belli bir mahremiyete sahip olduğu düşüncesini ortadan kaldırmadığından, bunun özel hayata müdahale olarak kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Adalet Bakanlığı’nın yapılan işlemin yasa ve yönetmeliklere uygun olduğu yönündeki savunmasına rağmen, Anayasa Mahkemesi haberleşme hürriyeti ve özel hayat ve aile hayatına hakkının ihlal edildiğine dair iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verdi.

Oybirliği ile karar verildi

Anayasa Mahkemesi, dosyaya bakan beş üyesinin oy birliği ile, Samsun eski Cumhuriyet Başsavcısı Eşref Köse’nin kapalı görüşteki telefon görüşmelerinin dinlenmesi ve kayda alınmasının özel hayata ve aile hayatına saygı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın Bolu İnfaz Hakimliği’ne gönderilmesine ve eski başsavcıya 6 bin lira manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

Tek tip elbise giymek istemedi

Tutuklandıktan sonra Bolu Ağır Ceza Mahkemesinde hâkim karsısına çıkan Samsun eski Cumhuriyet Başsavcısı Eşref Köse, “Haksız tutuklama yapıldığı, banka ve mal varlığına el konulduğu ile usulsüz olarak evinde arama yapıldığı” gerekçesiyle devlete bir milyon 50 bin TL maddi ve manevi tazminat davası açmıştı. Tutuklularının tek tip elbise giyilmesi yönetmeliğinin uygulamaya geçtiğini anımsatan Köse, mahkemeye gelmek istemediğini, tip elbiseyi de giymek istemediğini bu nedenle SEGBİS sistemiyle yargılanmak istediğini iletmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER