A3 Haber

Yangın dünden beri sürüyor: Çanakkale’deki orman yangınına havadan müdahale yeniden başladı

Yangın dünden beri sürüyor: Çanakkale’deki orman yangınına havadan müdahale yeniden başladı

Yangın dünden beri sürüyor: Çanakkale’deki orman yangınına havadan müdahale yeniden başladı
Temmuz 07
08:05 2020

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında henüz bilinmeyen bir sebeple dün saat 14.50’de başlayan orman yangını sabaha dek sürdü. Yangına havadan müdahale bu sabah yeniden başladı.

Çanakkale’de dün öğleden sonra başlayan yangına müdahale, sabaha dek devam etti. Bu sabah, günün aydınlanmasıyla birlikte havadan amfibik uçak ve helikopterler ile yangına müdahale başladı. Yangına karadan da çok sayıda arazöz, dozer ve işçi ile müdahale edilirken, sabaha karşı hafif ve kısa süreli yağmur yağdı.

Hatıra ormanı küle döndü

Yangında yüzlerce hektar orman alanı kül oldu. Yalova köyü yakınında oluşturulan Türk Telekom’un 10. Yıl Hatıra Ormanı da alevlerden nasibini aldı. Hatıra ormanı kül oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu açıklamada bulundu:

“Gelibolu ilçesinde köy ziyaretlerimizi yaptık. Drone ve termal kameralarla yangın odak noktalarını tespit edip, buradan sevk ve idare edeceğiz. Sabah saatlerine kadar sevk ve idaremiz buradan sürecek. Şu an itibariyle durum biraz daha iyi gözüküyor. Ama dediğim gibi meteorolojik şartlar aleyhimize işleyebilir. Biz, ‘kontrol altına aldık’ demeden, yangın kontrol altına alınmış sayılmaz. Ama bu saat itibariyle iyiye doğru bir gidiş var.”

Pakdemirli, 1994 yılında Gelibolu Yarımadası’nda yaşanan büyük yangın ile ilgili değerlendirmede, “O zamanki teçhizat, o zamanki insan kaynağı ile bu zamanki teçhizat ve insan kaynağı bir değil. Bugün İHA’lardan faydalanabiliyoruz, normal dronelardan faydalanabiliyoruz. Uçaklarımız, helikopterlerimiz var, eğitimli insan kaynağımız var. Devletin tüm kurumları burada. Orman teşkilatı ile beraber çalışıyorlar. O günü, bu günle kıyaslamak; o günü, o günün şartları ile değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Şu an önemli olan yangını söndürmek. Yani başka şeye takılmayın. Gerektiğinde biz kendimiz, yangın çıkartırız. Karşı ateş yaparız, gerektiğinde tüm metotları kullanırız. Tüm teknikleri kullanırız. Burada önemli olan köylerimize bir zarar gelmemesi. Yerleşim yerlerinde bir sıkıntı yok. Bu son derece güzel. Gerekiyorsa karşı ateş verme taktiğiyle yerleşim yerlerini koruma altına alırız. Burada karşı ateş de kullanıldı. İnşallah yangını söndürelim, gerekli tespitler yapılır” diye konuştu.

Karşı ateş tekniği nedir?

Büyük orman yangınlarının söndürülmesinde dolaylı paralel metot, karşı ateş ve kendi haline bırakma kullanılmaktadır. Büyük yangınları söndürmede kullanılan bu yöntemleri yapacak yükümlülerin görevleri çok iyi bilmeleri ve onu en iyi şekilde uygulamaları gerekir. Karşı ateş tekniği uygulanmasının amacı, hızla ilerleyen yangının önündeki yanıcı maddeleri azaltarak veya tamamen yok ederek yangının büyümeden kontrol altına alınmasını sağlamaktır.

Ne olmuştu?

Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyündeki ormanlık alanda, saat 15.00 sıralarında, belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine orman ve itfaiye ekipleri, helikopter ve çok sayıda arazöz ile bölgeye sevk edildi. Yangın bölgesinden yükselen dumanlar, Çanakkale Boğazı’nı kapladı. Alevlerin söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen dumanlar, Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünde görülüyor. Çanakkale’deki yangına, 20 helikopter, 107 arazöz, 400 personelle müdahale devam ediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER