A3 Haber

59 gölden yedisi geri dönüşü olmayan bir noktada

59 gölden yedisi geri dönüşü olmayan bir noktada

59 gölden yedisi geri dönüşü olmayan bir noktada
Temmuz 09
11:42 2020

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın raporu, Türkiye’deki göllerin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi.

A3 Haber Merkezi- CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın raporuna göre, Türkiye’deki göller iklim krizi ve yanlış politikalar nedeniyle tüm dünyaya göre daha büyük zarar görmüş durumda. Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberleştirdiği raporda zarara uğradığı belirlenen toplam 59 gölden yedisinin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiği, sekizinin proje ya da yanlış politikalar nedeniyle tehlikede olduğu, 36 gölün ise ciddi oranda kuraklık tehdidi yaşadığına dikkat çekildi.

CHP MYK’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda dikkat çekilen göllerden bazıları şöyle:

Dünyanın nazar boncuğu Meke Gölü kurudu

Konya’nın Karapınar ilçesinde, “Dünyanın nazar boncuğu” olarak bilinen krater bir yapıya sahip Meke Gölü’nde bir damla bile su kalmadı. Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu.

Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke’nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor. Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, 2000’li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yeraltı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu. Yağışlar nedeniyle ilkbahar aylarında mikroorganizmalardan kaynaklanan, kırmızı renge boyanan ve neredeyse bir avuç su bulunan gölde şimdi sıcaklığın artıp buharlaşmanın etkisiyle bir damla bile su kalmadı.

Su rejimleri bozuldu, göller kirletildi

Rapora göre, göllerin tehdit altında olmalarının ana nedenleri arasında, endüstriyel faaliyetler, havzalar arası su transferi, barajlar ve HES’ler, yanlış tarımsal uygulamalar, çöp doldurma alanları, tehlikeli atık işleme, yapılaşma, maden işleme artığı, kömür işleme yer alıyor. Göller Bölgesi’nde yer alan Eğirdir, Beyşehir, Akşehir, Burdur gibi göllerin kuruma ve kirlilik tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, yer alan bazı tespitler şöyle:

Eğirdir Gölü’nün su seviyesi azaldı

Alan üzerindeki tehditlerin başında kontrolsüz sulama suyu alımı ve DSİ’nin çok sayıda sulama projeleri sebebiyle gölün su rejimine yaptığı müdahaleler gelmekte. Gölün su seviyesi son 25 yıl içinde 2.5 metre azaldı. Eğirdir Gölü’nün yüzeyi, 10 yılda 84 kilometrekare azaldı.

Beyşehir Gölü kurudu

Eğirdir’in tabandan bağlı olduğu Beyşehir Gölü de kurudu. Son yıllarda gölün su seviyesi, gölü besleyen yüzey ve yeraltı sularının kullanımı nedeniyle önemli derecede düştü. Göl ve göle ulaşan dereler, yakındaki ilçelerden boşaltılan atıklar ve tarım alanlarından gelen sızıntılar nedeniyle kirleniyor.

​Kovada Gölü hidroelektrik santrallerinin tehdidi altında

Milli Park statüsüne sahip olan Kovada Gölü Havzası, gölden tahliye edilen sular üzerinde kurulu Kovada 1 ve Kovada 2 hidroelektrik santrallerinin tehdidi altında.

Burdur Gölü geri dönülemez halde

Göl mevcut kapasitesinin üçte birini kaybetti. Önleyici bir eylemde bulunulmaması durumunda, tahminlere göre 2040 yılında gölün önemli bir kısmı yok olacak. Yaşadığı tahribatların nedeni, göle yapılan kontrolsüz tarımsal, evsel ve endüstriyel deşarjlardır.

“Yönetim planları oluşturulmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, göllerin kuruma tehlikesinden kurtulması için yapılması gerekenlerle ilgili şöyle konuştu: “Sulak alanların yönetim planları, iklim krizi, su fakirliği, biyoçeşitlilik gibi öncelikler gözetilerek yapılmalıdır. Sulu tarım yerine daha az veya hiç su tüketmeyen ürünlerin havza bazında yaygınlaşması gerekmektedir. Kapalı sistem yeme dayalı hayvancılık yerine açık mera hayvancılığının yaygınlaşması gerekmektedir. Atalık tohumların yaygınlaştırılması ve tarım politikalarının doğa dostu uygulamalara dönüştürülmesi gerekmektedir.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER