A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Kredi gazıyla ne kadar giderse artık!

Ekonomide geçen hafta: Kredi gazıyla ne kadar giderse artık!

Ekonomide geçen hafta: Kredi gazıyla ne kadar giderse artık!
Temmuz 09
16:45 2020

3 Temmuz haftasında toplam krediler hafif genişleyerek 3 trilyon 151 milyar TL’ye ulaştı.

Mevduat bankalarının taksitli ticari kredileri ılımlı büyürken tüketici kredileri haftalık yüzde 2,2 gibi yüksek bir oranda arttı.

Konut kredileri haftalık 7,2 milyar TL artarak toplamda 220 milyar TL’ye yaklaştı.

Taşıt kredileri de son haftalardaki hızını korudu ve haftalık 200 milyon TL kadar artarak toplam 5,8 milyar TL’ye ulaştı.

Diğer tüketici kredileri 4,7 milyar TL kadar yükseldi.

Kredi kartı harcamaları da hızını korudu ve haftalık 3,3 milyar TL kadar arttı.

Para arzı göstergesi M1 bu hafta hemen hemen yerinde saydı ve 1 trilyon 102 milyar oldu.

Önceki haftalarda hızlı genişleyen vadesiz mevduat bu hafta aynı kaldı. Kur etkisinden arındırılmış genişleme yılbaşından bu yana hala yüksek, yüzde 41’de…

Yabancılar 3 Temmuz haftasında 21,4 dolarlık tahvil aldı, 94,5 milyon dolarlık hisse sattı.  10 Nisan’da BIST 100 endeksi 95 binlerdeydi. Bugün 119 binlerde… Bu süreçte yabancılar hisse satışı 1,8 milyar dolar buldu.

Geçen hafta yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları karışık bir görünüm sergiledi.  Tüzel kişilerin mevduatları 1 milyar 777 milyon dolar azalırken gerçek kişilerin mevduatları 808 milyon dolar arttı.

Vadeli, vadesiz mevduatta bir artış görülmediği için tüzel kişilerdeki azalmayı ağırlıklı olarak dış borç ödemesi olarak görüyorum.

Gerçek kişilerin mevduatlarında 592 milyon dolar ve 198 milyon dolarlık Euro artışlar dikkat çekti. Altın hesapları bu hafta daha sakindi.

Merkez Bankası rezervleri zayıflığını koruyor. 20 Mayıs’ta Katar’la yapılan swap sonrasında Merkez Bankasında döviz birikmediği gibi bir miktar çıkış oldu.  39,2 milyar dolarlık altın ve 51,3 milyar dolarlık döviz rezervine karşılık yaklaşık 60 milyar dolarlık döviz ve 55,3 milyar dolarlık swap yükümlülüğü var.

SONUÇ:

Denklem şu:  Zayıf rezervler + yerleşiklerin yabancı para tercihi +  hızlı bireysel kredi büyümesi + yabancının portföy girişi yok, çıkışı var = ???

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER