A3 Haber

MMO Genel Başkanı Ayhan Yüksel: Patlayıcılar belediye kamyonuyla taşınamaz

MMO Genel Başkanı Ayhan Yüksel: Patlayıcılar belediye kamyonuyla taşınamaz

MMO Genel Başkanı Ayhan Yüksel: Patlayıcılar belediye kamyonuyla taşınamaz
Temmuz 09
16:54 2020

Sakarya’daki ikinci patlamaya ilişkin konuşan Maden Mühendisleri Odası (MMO) Genel Başkanı Ayhan Yüksel “Taşıyıcıların ADR sertifikası olması gerekiyor, belediye kamyonuyla olmaz bu iş” dedi.

A3 Haber Merkezi- Sakarya Hendek’te yedi kişinin yaşamını yitirdiği 3 Temmuz günü patlama yaşanan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda patlamayan malzemeleri imhaya götüren belediyeye ait kamyonda patlama yaşandı, üç asker yaşamını yitirdi.

“Taşıyıcıların ADR sertifikası olması gerekiyor”

İkinci patlamaya ilişkin Evrensel’e konuşan MMO Genel Başkanı Ayhan Yüksel “Taşıyıcıların ADR sertifikası olması gerekiyor, belediye kamyonuyla olmaz bu iş” dedi. Patlamanın meydana geldiği fabrikada, patlamamış olan havai fişek benzeri malzemelerin valilik tarafından verilen izne göre imha edilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, “Çünkü patlama sırasında bu malzemeler basınç ve ısı nedeniyle enerji aldı, patlayıcılıkları hassaslaştı. Ambalajları bozulmamış olsa bile bunların piyasaya sürülmesi yasaktır. Belli bir bölgeye götürülerek imha edilmesi doğru bir karardır. Seçilen yerin taş ocağı olması da uygundur” dedi.

Ancak bu işlemin yüklenme, taşınma, boşaltma ve imha etmeye ilişkin kurallara uygun olması gerektiğini vurgulayan Yüksel, “Patlayıcı malzemenin taşındığı aracın buna uygun olması lazım. Kıyafetlerin ve araçların başta statik elektrik olmak üzere güvenlik önlemlerine uygun olması lazım. Sivil, asker fark etmez hepsinin uzman, eğitimli kişiler olması gerekir. Sarsıntısız bir şekilde götürülmesi gerekir. Boşaltılmasında da statik elektrik ve sarsıntı önlemlerinin alınması gerekir” diye konuştu.

“Taşıma ekipmanlarında uygunsuzluk”

Yüksel şöyle devam etti: “Patlama olduğuna göre güvenlik malzemelerinde, kişisel donanımlarda veya taşıma ekipmanlarında uygunsuzluk vardı ya da uygunsuz davranışlar vardı ki bu patlama meydana geldi. Patlama varsa bir tedbiri almama ve kurala uymama vardır ki patlama meydana gelmiştir. Şu anki bilgilerle hangi tehlikeli durumun ortadan kaldırılmadığına yönelik değerlendirme yapılamaz ama mutlaka bir eksiklik var ki bir patlama meydana geldi.

Patlayıcıların Hendek Belediyesi’ne ait kamyonla taşındığı bilgisini değerlendiren Yüksel, “Taşıyıcının ADR sertifikası olması gerekiyordu. Belediye kamyonuyla olmaz bu iş. En büyük ihmal bu” diye konuştu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER