A3 Haber

Ayasofya ibadete açılıyor: Danıştay 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti

Ayasofya ibadete açılıyor: Danıştay 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti

Ayasofya ibadete açılıyor: Danıştay 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti
Temmuz 10
16:07 2020

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay’ın bu kararıyla Ayasofya’da ibadetin önü açıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan  gerçekleştirdiği ‘Millete Sesleniş’ konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılacağını duyurdu.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davaya ilişkin kararını açıkladı. Danıştay, söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu kararla birlikte Ayasofya’da ibadetin yolu açılmış oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ayasofya’nın ibadete açan kararı imzaladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Ayasofya’yı geçen sene 3 milyon 727 bin 361 kişi ziyaret etmişti.

Öte yandan gün içinde ziyaretçi girişinin devam ettiği Ayasofya’nın giriş-çıkışlarının olduğu alana bariyerler konmuştu. Yerli ve yabancı medya kuruluşları, sık sık buradan yayın yapmıştı.

Erdoğan 20:53’te ulusa seslenecek

Danıştay’ın Ayasofya kararını açıklamasının ardından, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Sayın Cumhurbaşkanımız bugün saat 20.53’te bir Millete Sesleniş konuşması gerçekleştireceklerdir” dedi.

Erdoğan’dan Ayasofya imzası: Diyanet’e devredildi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın Ayasofya kararının ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Ayasofya’yı ibadete açan kararı imzalayan Erdoğan, “Hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

Kararda şu ifadeler kullanıldı: İstanbul ili, Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya Camiinin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24/11/ 1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay Onuncu Dairesinin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/16015, K:2020/2595 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden, Ayasoyfa Camiinin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35 inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.”

TBMM Başkanı Şentop açıkladı: Ayasofya’da ilk namaz ne zaman?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Danıştay’ın 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya’yı Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretmesinin ardından, ilk namazın kısa süre içinde kılınacağını söyledi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya’da ilk namazla ilgili olarak, “En kısa zamanda. Diğer hazırlıklar kısa zamanda biter, muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde en geç cuma gününe kadar bu konuda bir adım atılır. Hep beraber, siz de gelirsiniz, orada namaz kılınır” ifadelerini kullandı.

Mustafa Şentop’un açıklamaları şu şekilde: “Camiyi müzeye çevrilen karar iptal edildiği için cami vasfına dönmüş oldu. Bu kararla birlikte Ayasofya aslında ibadete açılmış oldu. Cumhurbaşkanımızın kararnamesi ile kararın uygulanma usulüne dair bir idari işlem. Ayasofya’nın cami olarak yönetimi de Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmiş oluyor. 

Bizim gibi birçok kuşağın hayallerinde cami olarak açılması yer almıştı. ‘Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın’ bizim gençliğimizin, bizden önceki kuşağın gençliğinin en önemli sloganlarından biriydi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER