A3 Haber

UNESCO’dan Ayasofya açıklaması: Değişiklikler önceden bildirilmeli

UNESCO’dan Ayasofya açıklaması: Değişiklikler önceden bildirilmeli

UNESCO’dan Ayasofya açıklaması: Değişiklikler önceden bildirilmeli
Temmuz 10
09:47 2020

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Ayasofya’da yapılacak değişikliklerin önceden bildirilmesi gerektiği yönünde açıklamada bulundu.

Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaliyle ilgili davada bugün kararını açıklaması beklenirken UNESCO yetkililerinden konuya ilişkin açıklama geldi. Yetkililer “Yapılacak değişikliklerin önceden UNESCO’ya bildirilmesi gerekiyor” açıklaması yaptı.

Reuters’a konuşan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü de (UNESCO) yetkilisi Ayasofya’nın statüsü hakkında Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığı ve bunun getirdiği bazı yükümlülükler olduğu belirtti.

“Evrensel değerine zarar verilmemeli”

Yetkililer, “Devletler sınırları içerisindeki miras listesindeki mekanların evrensel değerlerine zarar verecek herhangi bir değişiklik yapmamalıdır. Yapılacak değişikliklerin önceden UNESCO’ya bildirilmesi gerekiyor. Gerekli durumlarda Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin inceleme yapması söz konusu olabilir” dedi.

Yetkililer, konuyla ilgili Türkiye’ye mektup yazarak endişelerini dile getirdiklerini vurgularken, “Türk makamlarına bu mekanın evrensel değerine zarar verebilecek bir karar alınmadan önce diyalog başlatma çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER