A3 Haber

CHP’li RTÜK üyeleri, Halk TV ve Tele 1’e verilen karartma cezasını mahkemeye taşıdı

CHP’li RTÜK üyeleri, Halk TV ve Tele 1’e verilen karartma cezasını mahkemeye taşıdı

CHP’li RTÜK üyeleri, Halk TV ve Tele 1’e verilen karartma cezasını mahkemeye taşıdı
Temmuz 13
14:02 2020

CHP’li üyeler İlhan Taşçı ve Onur Konuralp, RTÜK’ün Halk TV ve Tele 1 için verdiği beş günlük ekran karatma cezasının iptali istemiyle idare mahkemesine başvurdu.

A3 Haber Merkezi- RTÜK’ün, Halk TV’ye yayınlanan Medya Mahallesi programı, Tele 1’e de ilahiyatçı Cemil Kılıç’ın katıldığı programdaki Diyanet değerlendirmesi gerekçesiyle verdiği beş günlük ekran karartma cezası mahkemeye taşındı. RTÜK’ün Halk TV ve Tele 1’e tekrar ekran karartma cezası vermesi halinde kanalların lisansın iptal edilebileceği duyrulmuştu.

RTÜK’ün CHP kotenjanından seçilen üyeleri İlhan Taşçı ve Onur Konuralp, üst kurulun Halk TV ve Tele 1 hakkında verdiği “Beş gün ekran karartma” cezasının iptali istemiyle idare mahkemesine başvurdu. Taşçı ve Konuralp, İdare Mahkemesi’ne verdikleri dilekçede, RTÜK üyesi olarak basın özgürlüğü ve düşüncenin yayılması özgürlüğünün güvence altına alınmasının görevleri arasında olduğunu vurgulandı. Bu kararın basın ve düşünce özgürlüğüne doğrudan müdahale olduğu belirtilen dilekçede, kararın durdurulması ve iptali istendi.

“Karar, karşımıza ‘parti devleti’ çıkartacak”

Uluslararası ve ulusal pek çok karara yer verilen dilekçede, RTÜK’ün devlet politikası ile hükümet politikası arasındaki ayrımları dikkate almadığı, hükümete yönelik her türlü eleştirinin doğrudan doğruya devlete yönelikmiş gibi değerlendirilerek yaptırım kararları verildiği vurgulandı.

Dilekçede, “İktidar politikalarının eleştirilmesinin bağlamından kopartılarak, devlete yönelik bir saldırı olarak yorumlanmaya başlanması, demokratik bir hukuk devleti açısından sorunludur. Zira, seçimle başa gelmiş bir iktidarın politikalarının eleştirilmekten vareste tutulması düşünülemez. Sonuçta bir siyasi parti olan iktidarın eleştirilmesi, devlete yönelik işlenmiş ‘suçlar’ kategorisinde değerlendirildiğinde karşımıza ‘parti devleti’ çıkartacaktır ki, bunun demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin ihlali anlamına geleceği son derece sakıncaları olacağı asıl bu nedenle ülkenin birlik ve bütünlüğünün tehlikeye düşeceği tarihsel olarak görülmüştür. Bir siyasi partide yaşanacak gelişmeler nasıl ki devlete atfedilemeyecekse, partiye yönelik eleştiriler de devlete yapılmış sayılamaz” denildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER