A3 Haber

Durakoğlu’ndan AYM uyarısı: Kararlar geriye yürümüyor, barolar kurulmadan yürütme durdurulmalı

Durakoğlu’ndan AYM uyarısı: Kararlar geriye yürümüyor, barolar kurulmadan yürütme durdurulmalı

Durakoğlu’ndan AYM uyarısı: Kararlar geriye yürümüyor, barolar kurulmadan yürütme durdurulmalı
Temmuz 13
12:44 2020

AKP’nin hazırladığı ‘çoklu baro’ düzenlemesi baro başkanlarının itirazlarına rağmen MHP’nin de oylarıyla kabul edilmesinin ardından baro başkanları ve CHP yasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıklamışlardı. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, mahkeme kararlarına dair dikkat çeken bir hatırlatmada bulundu. AYM’nin, kararını çoklu baroların kurulması ardından vermesi halinde kurulan baroların ortadan kalkmayacağını söyleyen Durakoğlu, bunun önüne geçmek için yürütmenin durdurulması kararı alınmasının önemine işaret etti.

Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıktığı, muhalefetin “hayır” dediği “Çoklu baro” teklifi tüm itirazlara karşın AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaştı. Baroların karara karşı direnişi sürerken İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu önemli açıklamalarda bulundu. AYM’nin, kararını çoklu baroların kurulması ardından vermesi halinde kurulan baroların ortadan kalkmayacağını Artı TV’de Nazım Alpman’ın sunduğu Gün başlıyor programında değerlendiren Durakoğlu, bunun önüne geçmek için yürütmenin durdurulması kararı alınmasının önemine işaret etti.

“Değerlendirmeler siyasal zeminden koparak hukuk zeminine oturacak”

Düzenlemenin Anaysa Mahkemesi’ne taşınacağını söyleyen Durakoğlu, yasa değişikliği ile ilgili tartışmaların artık tamamen hukuki alanda yürüyeceğini söyledi ve “İptal davasının açılması bizim açımızdan son derece önemli. Bizim en güçlü olduğumuz alan burası. Şu ana kadar işin içinde yasama olduğu için, doğal olarak siyaset sürecinin hukuki düzenleme yaptığı gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Şimdiye kadar gerçekleşen tartışmalar pür hukuk zemini yerine siyasal ve hukuki zemininde yaptık. Şimdi ise pür hukuk zemininde değerlendirme yapacağımız aşamaya gelmiş olacağız. Mahkemenin hukukçulardan oluşacağı için değerlendirmeler siyasal zeminden koparak hukuk zemine oturacak. Bundan dolayı bu bizim en güçlü olduğumuz alandır. Anayasanın birkaç maddesine aykırı olduğunu düşündüğümüz bir değişiklik ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“AYM yürütmeyi durdurmalı” 

Anayasa Mahkemesi’nin yasayı iptal etmesi halinde kurulacak baroların kapatılamayacağına dikkat çeken Durakoğlu mahkeme kararlarının geriye yürümediğini hatırlattı. Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıklayana kadar yürütmenin durdurulması kararı vermesinin önemli olduğunu ifade eden Durakoğlu değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Anayasaya göre anayasa değişikliği ile ilgili açılan iptal davaları geriye yürümüyor. Davayı açmış olmanıza rağmen, bu yasanın ön gördüğü gibi ikinci veya üçüncü baro kurulursa, mahkemenin vereceği iptal kararı kurulmuş olan baroları ortadan kaldırmıyor. Sadece onların anayasaya aykırı olarak kurulmuş olacağı ortaya çıkıyor. Ancak mahkeme kararları geriye yürümediği için bu barolar varlıklarını hukuki olarak devam ettirecektir. Bu nedenle AYM’den yürürlüğün durdurulması kararı alınabilirse, anayasaya aykırılık nedeniyle ortaya çıkabilecek bir iptal kararı da amacına ulaşmış olacaktır. Aksi durumda anayasaya aykırılık kararının da amacına ulaşamayacağı gerçekliği ile karşı karşıya kalacağız. Bizler de barolar olarak davaya kendi açımızdan katkı verebileceğimiz çalışmalar içindeyiz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER