A3 Haber

Mahkeme, Akgerman ailesi ve şirketleri için kararını verdi: Bir yıl süre

Mahkeme, Akgerman ailesi ve şirketleri için kararını verdi: Bir yıl süre

Mahkeme, Akgerman ailesi ve şirketleri için kararını verdi: Bir yıl süre
Temmuz 13
09:44 2020

İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgermanların geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaptıkları konkordato talebi için mahkeme kararını verdi. Akgerman ailesi ve şirketleri için bir yıllık kesin süre veren mahkeme, ayrıca konkordato komiser heyetinin bir yıllık sürede ayda bir kez rapor vermesine karar verdi.

İzmir’in tanınmış ailelerinden Akgermanlar, sahibi oldukları AKG Gazbeton, AKG Yalıtım, More Su Ürünleri, Ertuğ Balık Üretim Tesisi, Bülent Akgerman, Öner Akgerman ve Öner Akgerman için 2019’un Kasım ayında konkordato talebinde bulunmuştu.
İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, 2019/528 sayılı davada 29 Kasım 2019’da geçici mühlet kararı vererek, Hatice Karpuzoğlu, Doç. Bilgehan Yeşilova ve Alper Yalçın’ı da geçici konkordato komiseri olarak atamıştı.
24 Şubat 2020’de yapılan duruşmada ise 26 Aralık 2019’da başlayan geçici mühlet kararının 3 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 22 Nisan 2020’de görülen duruşmada ise Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 13 Mart 2020 tarihli Corona Virüsü hakkında alınacak tedbirler ile ilgili yapmış olduğu ilanı gerekçe göstererek yargılamayı erteledi.

Son karar bir yıl

26 Haziran 2020’de davayı yeniden görüşmeye başlayan İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, AKG Gazbeton, AKG Yalıtım, Ertuğ Balık Üretim Tesisi, More Su ürünleri, Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman hakkında, “Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğu anlaşılmakla İİK 289/3 maddesi uyarınca borçlu davacıya 19 Haziran 2020 tarihinden itibaren 1 yıl kesin mühlet verilmesine” karar verdi.
Mahkeme ayrıca, kesin mühlet içerisinde Hatice Karpuzoğlu Doç. Bilgehan Yeşilova ve İbrahim Alper Yalçın’ın görevlerinin devamına, konkordato komiser heyetinin 19 Haziran 2020 tarihinden itibaren iki ayda 1 kez olmak üzere ara raporunu mahkemeye sunmasına, davacı şirketlerin ve davacı gerçek kişilerin amaçladığı iyileşmenin tespit edilmesi halinde ve konkordatonun başarıya ulaşmayacağının anlaşılması durumunda da derhal mahkemeye rapor ile bildirilmesine ve kesin mühletin sonuçlarına dair İİK 294 maddesinin uygulanması ile tüm ihtiyati tedbirlerin devamına karar verdi.

Şimdi ne olacak?

Mahkemenin verdiği bir yıllık kesin mühlet süresince, konkordato talep eden borçlu hakkında hiçbir takip yapılamayacak ve evvelce başlamış takipler duracak, ihtiyatî tedbir ve ihtiyatî haciz kararları uygulanmayacak. Alacaklılar bakımından alacakları yönünden zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemeyecek. Aksine hüküm bulunmadığı takdirde, kesin mühlet tarihinden itibaren rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesi duracak. Verilen süre içinde borçlu tarafından yapılacak bazı işlemlerin geçerliliği komiseri heyetinin izni ile gerçekleşecek. İstisna olarak, iş ilişkisine dayanan ve iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları derneklere olan borçları, iflasın açılmasından önceki son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan ve nakden ifası gereken aile hukukundan doğan her türlü nafaka alacakları için konkordato talep eden borçlu hakkında haciz yoluyla takip yapılabilecek.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER