A3 Haber

Ay, tahmin edilenden 85 milyon daha genç 

Ay, tahmin edilenden 85 milyon daha genç 

Ay, tahmin edilenden 85 milyon daha genç 
Temmuz 14
19:38 2020

Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi, hazırladıkları bilgisayar simülasyon programıyla dünyanın uydusu ayın 85 milyon daha genç olabileceğini ortaya koydu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Havacılık ve Uzay Merkezinde görevli bilim insanları hazırladıkları bilgisayar modeliyle ayın tahmin edilenden 85 milyon daha genç olduğunu ve 200 milyon yıl boyunca yüzeyinin büyük bir ‘magma okyanusu’ ile kaplı olduğunu açıkladı. Simülasyon sırasında araştırmacılar, elde ettikleri sonucu destekleyecek yeni kanıtlar olduğunu ifade etti.

Bilim insanları ayın, bugün bildiğimiz katı, krater kaplı küre haline gelmeden çok önce büyük bir erimiş magma okyanusuyla kaplı olduğu söylemekteydi. Teori geniş çapta kabul görmesine rağmen, bu magma okyanusunun ne kadar süre kaldığı konusunda farklı görüşler öne sürülmüştü. Alman uzay bilimcileri yaptıkları çalışmayla bu sürenin 200 milyon olduğunu da belirledi. Çalışmayı yürüten uzay bilimci Maxime Maurice, “Bu senaryonun önemli bir sonucu, bu dev çarpışmanın enkazından çıkan erken ayın magma okyanus dediğimiz şeyi oluşturması için yeterince sıcak olmasıdır” dedi.

Ay dünya ile çarpışma sonucu ortaya çıktı

Bilim insanları, ayın yaklaşık 4.5 milyar yıl önce yaklaşık mars büyüklüğündeyken dünya ile çarpışması sonucu ortaya çıktığına inanıyor. Bu şiddetli çarpışma sırasında ayın yüzeyinde birkaç bin mil derinliğinde bir magma okyanusu meydana geldi. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER