A3 Haber

Kulis: AKP, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kesin kararını 5 Ağustos’ta verecek

Kulis: AKP, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kesin kararını 5 Ağustos’ta verecek

Kulis: AKP, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kesin kararını 5 Ağustos’ta verecek
Temmuz 16
07:53 2020

Son dönemde AKP’nin hedefinde olan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kararın 5 Ağustos’ta düzenlenecek AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında verileceği ifade edildi. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi konusunda Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası bir sözleşme. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını, İsmailağa cemaatinin istediği iddia edilmişti.

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın aktardığına göre AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında ele alınan konulardan biri de, son dönemde tartışma konusu olan İstanbul Sözleşmesi’ydi.

Erdoğan toplantıda, “Sözleşmeye tepki var. Uygulama hatalı. Halkın sesine kulak vermeliyiz” değerlendirmesini yaparak, sözleşmeden çekilinmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda sözleşmeden çekilmek yerine, yorum yapılabileceği önerileri gelirken, çekincenin ise sadece sözleşme imzalanırken konulabileceği belirtildi. Bazı kurmaylar, sözleşme imzalanırken çekince konulmamasını eleştirdi. Yorum konulmasının ise yetersiz olacağı, sözleşmeden çekilinmesi gerektiği görüşü ağırlık kazandı.

İki farklı görüşün savunulduğu toplantıda Erdoğan’ın, kurmayları arasında oylama yaptığı öğrenildi. Oylamadan sonra, kesin kararın 24 Temmuz’da Ayasofya’nın açılmasının ardından, 5 Ağustos’ta düzenlenecek MYK toplantısında verilmesi benimsendi.

Karşı çıkılan maddeyse şöyle:

– Madde 4/3: Taraflar bu sözleşme hükümlerinin, özellikle de mağdurların haklarını korumaya yönelik tedbirlerin, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, ulusal veya sosyal köken, bir ulusal azınlıkla bağlantılı olma, mülk, doğum, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsü veya başka bir statü gibi, herhangi bir temele dayalı olarak ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını temin edeceklerdir.

İstanbul Sözleşmesi nedir?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan Avrupa Konseyi sözleşmesi.

2011 yılının Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesini konu alan ve hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge.

Söz konusu sözleşmeyi imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu. İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 itibarıyla Türkiye’de resmen yürürlüğe girdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER