A3 Haber

10 Temmuz haftası verileri: Merkez Bankası öylece izleyecek mi?

10 Temmuz haftası verileri: Merkez Bankası öylece izleyecek mi?

10 Temmuz haftası verileri: Merkez Bankası öylece izleyecek mi?
Temmuz 17
18:08 2020

10 Temmuz haftasında toplam krediler ılımlı büyüyerek 3 trilyon 176 milyar TL’ye ulaştı.

Konut ve taşıt kredileri son haftalarda olduğu gibi hızlı genişlemeyi sürdürdü. Diğer tüketici kredileri de hızlı genişlerken taksitli ticari krediler ılımlı büyüdü.

Kredi kartları hafif hız keserek haftalık 1,5 milyar TL kadar arttı.

Yurtiçi yerleşikler dolar ve Euro hesaplarını artırdı

Mevduat bankalarındaki gerçek kişiler hesaplarına 293 milyon, katılım bankalarındakiler 114 milyon dolar ekledi. Yanı sıra gerçek kişilerin Euro hesapları 244 milyon dolar kadar arttı.

Nette gerçek kişiler döviz hesaplarını 651 milyon dolar artırmış oldular.

Altında görünüm daha karışıktı. Mevduat bankalarında 85 milyon artış, katılım bankalarında ise 123 milyon dolar azalma oldu. Nette gerçek kişiler 38 milyon dolarlık altın eksiltti.

Tüzel kişiler mevduat bankalarındaki hesaplarına 248 milyon, katılım bankalarındaki hesaplarına 27 milyon dolar ilave etti.

Euro hesapları da 275 milyon ve 34 milyon dolar kadar arttı.

Nette döviz hesaplarını 584 milyon dolar artışmış oldu.

Altın hesaplarını nette 16 milyon dolar azalttılar.

Tüzel ve gerçek kişiler hesaplarına toplamda 1 milyar 235 milyon dolar karşılığı dolar ve euro eklediler. Altın hesapları 54 milyon dolar azaldı.

Yabancılar satmaya devam etti

10 Temmuz haftasında yabancılar 101,7 milyon dolarlık hisse senedi ve 279,4 milyon dolarlık tahvil sattılar. Mayıs başından bu yana hisse satışları 1,2 milyar dolar, tahvil satışları ise 1,8 milyar doları buldu.

Para arzı

Dolaşımdaki para 10 Temmuz haftasında yerinde sayarken vadesiz TL mevduat hafif azaldı. Yabancı para mevduatı haftalık yüzde 1,3 arttı. Sonuçta para arzı göstergesi olarak kur etkisinden arındırılmış M1’de yılbaşından bu yana artış hala yüzde 41 düzeyinde…

Sonuç:

10 Temmuz haftasında kredi büyümesi Hazirandaki hızıyla devam etti. Diğer taraflar bildiğiniz gibi. Yabancılar satıyor, yerliler döviz alıyor. Bu gidişata Merkez bankası müdahale edecek mi ya da edebilecek mi sorusu havada asılı duruyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER