A3 Haber

Psikologlar kararlı: Açıköğretimde psikoloji olmaz dediler, iptal davası açtılar

Psikologlar kararlı: Açıköğretimde psikoloji olmaz dediler, iptal davası açtılar

Psikologlar kararlı: Açıköğretimde psikoloji olmaz dediler, iptal davası açtılar
Temmuz 17
13:12 2020

Türk Psikologlar Derneği (TPD) bir süredir, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin bölümleri arasına psikoloji bölümünün alınmasına karşı bir süredir mücadele yürütüyor. Önceki gün “Açıköğretimde psikoloji olmaz” başlıklı açıklama yapan TPD yönetimi, dün de yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açtı.

A3 Haber Merkezi | Türk Psikologlar Derneği üyeleri, psikoloji eğitiminin açıköğretim sistemi üzerinden verilmesine karşı mücadele sürdürüyorlar. Çeşitli etkinlik ve açıklamalarla kaygılarını kamuoyuyla paylaşan psikologlar, konuyu mahkemeye götürdüler.

TPD’den yapılan açıklamada, “Açıköğretimdeki psikoloji lisans programına ilişkin yürütmenin ivedilikle durdurulması ve kararın iptali istemiyle Danıştay 8. Dairesi nezdinde 2020/4198 esas numarası ile dava açılmıştır. Dava dilekçesinde açıklanan ve ilgili Danıştay dairesince resen tespit olunacak nedenler ile İstanbul Üniversitesi Senatosu ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Psikoloji Açıköğretim Lisans Programının kurulmasına ilişkin işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile yargılamanın duruşmalı olarak yapılmasına karar verilmesi talep edilmiştir” denildi.

“Açıköğretimle psikolog unvanı alınamaz”

TPD, önceki gün paylaştığı açıklamada, psikoloji eğitiminin niçin açıköğretim sistemi üzerinden verilemeyeceğini anlatmış ve şunları kaydetmişti:

  • Bilindiği üzere “psikolog” unvanı kazandıran psikoloji lisans derecesi, kuramsal ve uygulamalı ders içeriklerinin yanı sıra gözlem, gözetim ve deney ortamlarının kesin gerekliliği ile geliştirilen müfredat kapsamında edinilebilmektedir. Bu minvalde daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından da önerilmiş olan açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir.
  • Örgün psikoloji lisans eğitimindeki kontenjan, öğretim elemanı sayı ve yetkinliği, ders içerikleri, destekleyici ve vazgeçilmez fiziki ve bilimsel altyapı unsurları ile öğrenim çıktıları konusunda iyileştirme ve standardizasyon gerekliliği kapsamında Aralık 2019’da Psikoloji Lisans Eğitiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı düzenleyen Türk Psikologlar Derneği, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilmiş bir akreditasyon kurumu olmasının verdiği sorumluluğu da taşıyan bir sivil toplum örgütü olarak uzaktan psikolog yetiştirilemeyeceği gibi yüksek lisans programlarının da alanı koruyacak yönde tasarlanıp uygulanması gerekliliğini bir kez daha hassasiyetle ifade eder.
  • Açık öğretimde psikoloji lisans programının listelendiği İstanbul Üniversitesinden bilgi alınabilmesi, yüz yüze görüşme sağlanabilmesi, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) bir kez daha bilgilendirilebilmesi, kamuoyu oluşturulabilmesi ve adli/idari işlemlerin yürütülebilmesi için gerekli adımlar atılmıştır. Kamu yararına çalışan Türk Psikologlar Derneği, tüzüğündeki bilimin korunması ve ileriye taşınması ilkesinden yola çıkarak evrensel kuralları savunmakta kararlıdır.
  • Dernek üyesi olsun ya da olmasın, psikoloji alanında faaliyet gösteren tüm meslek mensupları ve akademisyenler ile psikoloji öğrencilerini, bu savunuda bir arada hareket edebilmek üzere desteğe davet ettiğimizi duyurur; atılacak adımlarda meslek mensuplarının desteğini görmekten büyük güç alacağımızı ifade ederek bilimin ışığında meslek hak ve güvenliğinin sağlanabildiği sağlıklı günler dileriz.

Ne olmuştu? 

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF), yaptığı duyuruyla yeni ön lisans ve lisans programlarını açıkladı. Buna göre ilk defa öğrenci alacak lisans programları arasında Psikoloji, Spor Bilimleri, Rekreasyon, ön lisansta da Spor Yönetimi, Marka İletişimi, Grafik Tasarımı programları yer aldı.

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER