A3 Haber

AKP’nin takımı şampiyon oldu, başkan konuştu: Erdoğan’a verdiğimiz sözü tuttuk

AKP’nin takımı şampiyon oldu, başkan konuştu: Erdoğan’a verdiğimiz sözü tuttuk

AKP’nin takımı şampiyon oldu, başkan konuştu: Erdoğan’a verdiğimiz sözü tuttuk
Temmuz 20
12:18 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ben kurdum” dediği Başakşehir, dün Süper Lig’de şampiyonluğa ulaşmasının ardından açıklama yapan Kulüp Başkanı Göksel Gümüşdağ, “Kurucu başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sözümüzü yerine getirdik” ifadelerini kullanması üzerine ligi ikinci sırada bitiren Trabzonspor taraftarları sosyal medyadan tepki gösterdi.

A3 Haber Merkezi | AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ben kurdum” dediği Başakşehir, ligin bitimine bir hafta kala şampiyonluğu garantiledi. Başakşehir’in şampiyonluk maçını AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan da Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ ile birlikte locadan izledi.

Bilal Erdoğan, maçın bitiminin ardından sahaya inerek şampiyonluk kutlaması yaptı. Erdoğan, oyuncuların şampiyonluk pozuna da dahil oldu.

Tüm teknik ekip ve futbolcularını kutlayan Gümüşdağ, “2014 yılında bir avuç arkadaşımızla Başakşehir Kulübü’nü kurduk. Kurucu başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir söz vermiştik. 6 yıl sonra sözümüzü yerine getirdik. Artık Türkiye’nin yeni şampiyonu Medipol Başakşehir’dir” dedi.

Başakşehir nasıl kuruldu?

İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübüyken 2014 yılındaki yerel seçimler öncesi muhalefetin itiraz ettiği bir ihale süreciyle özelleştirilmiş ve İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları’na satılmıştı. 8 ortaklı ve 7 milyon lira sermayeli İstanbul Başakşehir Futbol Yatırımları, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ağabeyi Hasan Gülbaran’ın damadı Göksel Gümüşdağ’ın başkanlığında kuruldu ve ortakları arasındaki Ahmet Ketenci (Erdoğan’ın dünürü Osman Ketenci’nin oğlu), İsmet Yıldırım (İBB’ye bağlı KİPTAŞ’ın genel müdürü), Çağatay Kalkancı (İBB Genel Sekreter Yardımcısı), Mustafa Saral (AKP Silivri Belediye Meclis Üyesi), Mesut Altan (Hükümete yakın iş adamı) gibi isimlerin tamamı Erdoğan, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi ve AKP’ye yakın isimlerdi.

Başakşehir’in Makro İnşaat, Medipol Hastaneleri, Kalyon Grup, 3. İstanbul, Denizbank, THY gibi sponsorlarının tamamı Erdoğan iktidarına yakınlığıyla biliniyor.

Erdoğan 2018’de Başakşehir hakkında ne demişti?

Tayyip Erdoğan, 2018’de şampiyonluk yolunda kritik öneme sahip olan Galatasaray-Başakşehir maçı öncesine denk gelen AKP’nin Başakşehir kongresi esnasında şöyle konuşmuştu:

“Başakşehir Stadı’nın tribünlerini doldurmadığınız sürece soru işaretim devam eder. O tribünleri Başakşehir gençliğinin doldurması lazım. Gençler buna var mıyız? Şampiyonluğa oynuyorsunuz ya tribünlerin dolması lazım. Bunu halletmeniz lazım. Bakın aniden sürpriz yaparım, Başakşehir’in bir maçına gelirim, tribünleri boş görürsem olmaz.

Bu alanlarda olmadığımız sürece siyasette de zayıfsınız. Bunları halletmek lazım. Onun için kalkıp sadece belli şeyleri seyredelim derseniz olmaz. Bu alanlarda, meydanlarda, her yerde AKP’nin gençliği kendisini gösterecek. Futbolunda da, baskette de, yüzmesinde de her yerde gösterecek. Eğer bizim gençliğimiz sporun bu dallarında bulunmaz, ‘Sadece kendine has bazı alanlarda bulunayım, yeter’ diyorsa, o zaman bu ülkede millet kavramının içerisinde o işlevde yokuz demektir.”

Erdoğan’ın bu sözleri de futbolseverlerde tepki uyandırmış ve Galatasaray-Başakşehir maçı esnasında Türkiye’de nadir görülen şekilde Beşiktaş ve Fenerbahçe taraftarları da sosyal medyada Galatasaray’a destek mesajları paylaşmıştı.

Erdoğan, Başakşehir’le neyi hedefliyor?

Evrensel’de geçtiğimiz yıl Başakşehir’i değerlendiren Mithat Fabian Sözmen, bu açıklama sonrası yazdığı yazıda Erdoğan-Başakşehir ilişkisine ilişkin şunları vurgulamıştı:

“Kimsenin bu kulübün iktidar desteğine sahip olmanın da ötesinde direkt Erdoğan’a bağlı olduğu noktasında bir şüphesi yok. İşte, kulübü AKP iktidarında desteklenen diğer kulüplerden ayıran da bu. Burada Erdoğan’ın önüne taş çıkaracak 100 küsur yıllık gelenekler, milyonlarca taraftar ve rakip sermaye grupları yok. Başakşehir gibi Erdoğan’ın projesi olan “dost” bir yerleşim biriminde, devlet ve güvenilir patronların imkanlarıyla kolayca palazlandırılabilecek taptaze bir kulüp!

1- Kulüp, Erdoğan kontrolündeki her türlü sermaye akışının merkezi olabilecek konumda. Yasalardan kaynaklanan bazı vergi muafiyetlerine* sahip. Ve fındık fıstık fiyatına mal edildiği için satılması durumunda ortaklarına (Esas payın kime gideceği konusunda spekülasyon yapalım mı?) büyük bir kâr getirecek. Yani Medipol Başakşehir, hızlıca başarılı bir kulüp haline getirilmeli ve en azından bir kısmı Katarlı, Çinli vs. yatırım gruplarına/ortaklara satılmalı.

2- Kulüp, Erdoğan ve partisinin kültürel hegemonya mücadelesinin bir parçası olmalı. Kulüp önce Başakşehir’de sonra İstanbul ve tüm Türkiye’de “cazibe merkezi” haline gelmeli. Tribünler dolmalı ve her hafta o tribünlerden iktidarın çizgisine uygun mesajlar yayılmalı. (Çanakkale ve Afrin koreografilerinin ne kadar ses getirdiğini hatırlayın)”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER