A3 Haber

Soma’daki maden işçileri oturma eylemi başlattı

Soma’daki maden işçileri oturma eylemi başlattı

Soma’daki maden işçileri oturma eylemi başlattı
Temmuz 20
13:53 2020

Bağımsız Maden İş sendikası öncülüğünde bir grup maden işçisi altı yıldır ödenmeyen kıdem tazminatları için kaymakamlık önünde eylem başlattı.

‘Mini istihdam paketi’, bu hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören teklifte işçilerin lehine görülen tek düzenleme tazminat mağduru madencilerle ilgiliydi, ancak bu düzenleme de madencilerin taleplerini karşılamadı. Ülkede tazminat mağduru bin 800 civarında işçinin bulunduğuna dikkat çeken Somalı madenciler, teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda yalnızca 800 civarında işçinin tazminat alabileceğini belirtti.

Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye işçiler, teklifin değiştirilmesi talebiyle Soma’da oturma eylemi başlattı. Hükümet Konağı önünde bir araya gelen madencileri polis engellemeye çalıştı.

Madencilerin meşru ve mahkemelerde kazanılmış hakları için yaptıkları eylemi engellemeye çalışan polisin yoğun ve orantısız önlemler aldığı görüldü. Madenciler yasa Meclis’ten kendi istedikleri gibi çıkana değin Soma Kaymakamlık meydanında nöbet tutacaklarını beyan ettiler ve bu akşam nöbeti başlattılar.

Madenci ne istiyor?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden katliamının ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) taraf olduğu rödovans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çok sayıda işçi işten çıkarıldı. Bu işçilere kıdem tazminatları yıllardır ödenmedi. Söz konusu yasa teklifi, bu işçilerin kıdem tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesini öngörüyor. Ancak bu üç ocak dışında da çok sayıda tazminat mağduru madenci var. Bu duruma dikkat çeken Bağımsız Maden-İş düzenlemenin, Karaman Ermenek’teki ocaklarda ya da Uyar Madencilik’te mağdur edilen işçileri de kapsamasını istiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER