A3 Haber

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: HDP kadın mücadelesi ile var olmuş bir partidir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: HDP kadın mücadelesi ile var olmuş bir partidir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: HDP kadın mücadelesi ile var olmuş bir partidir
Temmuz 21
18:30 2020

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “HDP’nin ilkeleri sağlamdır, değerleri köklüdür. Bu değerlerin bu ilkelerin en güçlü sütunu kadın mücadelesidir. Bu parti kadın mücadelesi ile var olmuş bir partidir” dedi.

A3 Haber Merkezi- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Sancar, “Bu rejim dikiş tutmuyor. Bunun son örneği, son kanıtı, yerel seçimler olmuştur. 31 Mart ve 23 Haziran 2019 seçimleri. İktidar çok büyük kaybetti. HDP demokrasi için demokrasinin önünü açmak için bir seçim politikası belirledi. Halklara toplumun bütün vicdanlı iyi insanlarına seslenen bu politika başarılı oldu. Şimdi bu mücadeleyi yeni bir aşamaya taşıyoruz. 1 Haziran’da ilan ettiğimiz siyasi tutum belgesinin bir parçası olan Demokratik Mücadele Programı’mızı büyük bir kararlılıkla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Biz mücadelede kararlı, gücümüze inançlı olduğumuz sürece bu rejimin dikiş tutması mümkün değil. İlk seçimlerde hem bu iktidarı göndereceğiz hem de yeni hayatı inşa edecek toplumsal gücü ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

“HDP’nin ilkeleri sağlamdır, değerleri köklüdür”

Geçtiğimiz hafta, kendilerini derinden sarsan, üzüntüye ve utanca boğan iki çirkin olayın yaşandığını hatırlatan Mithat Sancar, “Partimize mensup iki milletvekili kadına karşı şiddet ve cinsel saldırı olaylarıyla gündeme geldiler. Bu tür olaylarla gündeme gelmek elbette bizi sarsar. Saflarımızda bu çirkinliklerin yaşanması elbette bizi utandırır. Ama HDP’nin ilkeleri sağlamdır, değerleri köklüdür. Bu değerlerin bu ilkelerin en güçlü sütunu kadın mücadelesidir. Bu parti kadın mücadelesi ile var olmuş bir partidir. Kadın Meclisi, HDP’nin omurgasıdır” dedi.

Sancar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadın Meclisi bu gelişmeler üzerine hemen harekete geçti. Mensur Işık için Disiplin Kuruluna başvurdu ve derhal bu milletvekili Merkez Disiplin Kurulumuza sevk edildi. Merkez Disiplin Kurulunun süreci devam ediyor. Belli usuli işlemler var, o yüzden henüz sonuç çıkmadı. Bu usuli işlemlerin gerçekleşmesi için belli sürelere ihtiyaç var ama Merkez Disiplin Kurulumuzun gerekli kararı vereceğinden şüphe duymuyoruz.

“Diğer çirkin olay, Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gündeme geldi” diyen Mithat Sancar, yaşanan süreci şöyle aktardı: “Bu olayla ilgili Kadın Meclisimiz bir açıklama yaptı. O açıklamada da olaydan daha önce haber alındığı, haber alındıktan hemen sonra da harekete geçildiği açıkça belirtiliyor. Bu olay haber alındığında Kadın Meclisi bekleneceği üzere gecikmeden araştırmasına başladı. Yine Kadın Meclisimizin açıklamasında vurgulanan nokta; kadınla doğrudan görüşmeler gerçekleşti. Elbette bizde ‘kadının beyanı esastır’ ilkesi tartışmasız geçerli. Kadına ısrarla sorulmasına rağmen cinsel saldırı veya taciz ile ilgili herhangi bir beyanı olmadığı kayda geçildi. Ancak daha sonra kadının savcılığa başvurduğu anlaşıldı ama bizim bundan haberimiz olmadı. Bir eksiğimiz varsa budur, gecikmişliğimiz varsa budur, bunun sebeplerini araştırır ortaya çıkarırız. Kusurumuz varsa önce kendi içimizde bunların gereğini yerine getiririz. Bir eksiğimiz varsa halkımıza hesap vermekten asla kaçınmayız.

“Kazanımları hiçbir erkeğin yok etmesine izin vermeyeceğiz”

HDP’nin kadına karşı şiddet ve kadına yönelik suçlar konusunda en ufak tereddüdü olamayacağını söyleyen Sancar, “Hiçbir şekilde hiçbir düzeyde mazeret üretmeye izin verilmez. O nedenle buradan bize yönelik saldırıların amaçladıkları sonuca ulaşması mümkün değil. Biz isterdik ki bu olaylar bizim içimizde gerçekleşmiş olsa bile esas itibarıyla kadın hakları için mücadelenin bir vesilesi haline getirilsin. Kadına karşı şiddetin ve cinsel saldırıların daha güçlü bir mücadele ile yok edilmesinin bir vesilesi olsun. HDP, bu olayın içimizde gerçekleşmesinden elbette utanç duyar ama gereğini yapar. Buradan daha fazla arınarak, değerlerimizi daha da güçlendirerek yürüyeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Nitekim Disiplin Kurulumuz da Tuma Çelik ile Kadın Meclisimizin yaptığı başvuruyu hızla sonuçlandırdı ve Çelik’in partiden hızla uzaklaştırılmasına, kesin ihracına karar verildi. Biz kadına karşı saldırıların her türüne karşı durduk, bundan sonra da karşı durmaya devam edeceğiz. HDP yıllardır örülen kadın mücadelesini ve kazanımlarını hiçbir gücün ve hiçbir erkeğin yok etmesine izin vermeyecektir” diye konuştu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER