A3 Haber

Kahvehane esnafının hükûmete isyanı: Bıçak kemiğe dayandı!

Kahvehane esnafının hükûmete isyanı: Bıçak kemiğe dayandı!

Kahvehane esnafının hükûmete isyanı: Bıçak kemiğe dayandı!
Temmuz 23
19:40 2020

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler neticesinde kapatılan ve 1 Haziran’da açılan kıraathane esnafı zor günler yaşıyor. Alınan kısıtlama kararlarıyla hiçbir oyunu oynatamayan esnafın tekrar kapattığını belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu, hükümete kira yardımı, çalışanların ekonomik mağduriyetlerinin giderilmesi, fatura ve primlerin ertelenmesi çağrısı yaptı.

Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun süre kapalı kalan kıraathaneler açıldı ancak esnaf darda. Okey, tavla gibi oyunlara yönelik yasak sürünce müşterisi kalmayan esnaf, borcunu ve faturasını ödeyemiyor. Türkiye Kahveciler ve Kıraathaneciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, kira yardımı yapılması, çalışanların ekonomik mağduriyetlerinin giderilmesi, birikmiş faturaların yıl sonuna kadar ertelenmesini talep ettiklerini açıkladı.

Türkiye Kahveciler ve Kıraathaneciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, 114 farklı Kahveciler Odası Başkanı ile birlikte Ankara’da ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Covid-19 sebebiyle yasaklanan okey, tavla ve diğer oyunların oynanabilmesi talep edildi.

“Kiramızı, vergimizi ödeyemiyoruz”

Ağaoğlu’nun okuduğu açıklamada, “Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte ve esnafımız günlük masraflarımızı dahi karşılayamamaktadır” denildi. Bu zorlu süreçte işyerlerinin kiralarını, vergilerini ödemekte zorlandıklarını belirten Ağaoğlu, “Anayasayamız 173. maddesine göre Devlet, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür” dedi.

“Esnafımızın mağduriyetleri giderilmelidir”

Ağaoğlu, “Salgından en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören esnafımızın mağduriyetleri giderilmelidir” diyerek taleplerini sıraladı:

  • Esnafa kira yardımı yapılması,
  • Esnafın yanında çalışanların ekonomik mağduriyetlerinin giderilmesi,
  • Birikmiş faturaların yıl sonuna kadar ertelenmesi,
  • Kapalı kalınan sürede ödemekle yükümlü olunan SGK prim ve vergilerinin, kredi borçlarının yıl sonuna kadar ertelenmesi.

“Her yere gidiliyor kahvede mi sorun oluyor?”

Sağlığın her şeyin önünde olduğunu ama esnafın da zor durumda olduğunu belirten Türkiye Kahveciler ve Kıraathaneciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, “Hiçbir oyunu oynatamıyoruz. Artık ne desek boş. Esnafımıza kredi verdiler ama artık bıçak kemiğe dayandı. Artık bekleyecek gücümüz yok. Artık bizim de bir an önce normalleşmemiz lazım. Biz küçük sermayeli insanlarız. Herkes huzursuz, kimsenin parası kalmadı” dedi.

Fiziksel mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyduklarını ve hazır olduklarını ifade eden Ağaoğlu, “Pazara gidiyorlar, otobüslere biniyorlar kahvehanelere gelince mi sorun oluyor? Oyun oynarken eldivenle oynanabilir. Mağduruz ve bu konuya el atılması gerekiyor” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER