A3 Haber

AKP’nin Ayasofya’da namaz şovu: Devlet törenine döndü

AKP’nin Ayasofya’da namaz şovu: Devlet törenine döndü

AKP’nin Ayasofya’da namaz şovu: Devlet törenine döndü
Temmuz 24
14:22 2020

AKP, Ayasofya’da ilk cuma namazını adeta bir şova ve devlet törenine dönüştürdü. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya’ya girer girmez “tilavet secdesi” yapıldı, lisede aldığı eğitim nedeniyle asıl mesleği imamlık olan Erdoğan mikrofonu alıp Kuran okudu. İşte dakika dakika Ayasofya’daki gelişmeler…

A3Haber Merkezi | Danıştay 10. Dairesi’nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet’e devredilen Ayasofya’da ilk namaz bugün kılındı.

AKP, Ayasofya’nın ibadete açılışını adeta bir şova ve devlet törenine dönüştürürken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan mikrofunu eline alıp Kuran okudu.  İşte dakika dakika Ayasofya’daki gelişmeler…

15.00- Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet’in türbesini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cuma namazının ardından Fatih Sultan Mehmet’in türbesini ziyaret etti. Erdoğan, burada gazetecilere kısa bir açıklama yaptı:

“Gayretlerimizin neticesinde hamdolsun yargının hakikati görmesiyle sona erdirdi. Camiydi yine cami oldu. Şimdi ilaniyani inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanın gelip gezebileceği bir yer.” 

Erdoğan, türbeyi ziyareti sonrası yaptığı açıklamada da “Bugün 350 bin kişi cuma namazına iştirak etti” bilgisini verdi.

14.05Kılıç geleneğiyle cuma hutbesi 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, minbere elinde kılıçla çıktı. Burada kılıç geleneğiyle cuma hutbesini okuyan Erbaş, “Ayasofya Camisi’nin kapıları diğer camilerimiz gibi, ayrım gözetmeksizin Allah’ın bütün kullarına açık olacaktır.Fatih Han bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır. Dokunanı yakar. Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” mesajını verdi.

Saat 13.28- Ayasofya Camii’nde ezan okundu

Ayasofya’da devlet yöneticileri, siyasiler ve vatandaşlar Cuma namazı kılınıyor.

Saat 13.17- Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuran okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı öncesi Kuran okudu. Ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma namazını kıldırdı.

Saat 12.50- Muharrem İnce Sultanahmet’te

Yalova’dan gelen CHP’li Muharrem İnce, Diyanet İşleri ile arasındaki ‘davet’ geriliminin ardından katıldığı cuma namazını Sultanahmet’te kıldı.

12.30- Ayasofya’ya giremeyen kadın gözyaşlarına boğuldu

Ayasofya’da 86 yıl sonra kılınacak ilk cuma namazı için Yenikapı’da ring seferleri düzenleniyor. Seferler dolduğu için beklemeye alınan bir vatandaş “Uzaktan da olsa görsem yeter” dedi ve gözyaşları içinde görevlilere seslendi:

“Yalvarıyorum Allah aşkına. Akşam uyku uyumadım. 4’ten beri geleceğiz diye sevincimizden duramadık. Cumhurbaşkanımızı, açılışı görelim diye ne olur. Ne olur Allah aşkına. Dışarıdan da bakalım yeter ki görelim. Bursa’dan geliyorum. Ne olur geçelim. Gece uykusu uyumadık sevincimizden ağlamaktan.”

Saat 12.05- Erdoğan Ayasofya’da

Erdoğan Ayasofya’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraberinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yer aldı.

Saat 11.50- Erdoğan Ayasofya için yola çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii’nin açılışı için Kısıklı’daki konutundan hareket etti.

Saat 11.30- Metro seferleri durduruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Ayasofya Camii’nde kılınacak namaz nedeniyle oluşan izdihamı önlemek için, valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferlerinin durdurulduğunu, Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldığını açıkladı.

11.18 – Sağlık Bakanı Koca: Önce tedbir, sonra tekbir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ayasofya önünde oluşan yoğunluğa dikkati çekerek kişisel Twitter hesabında “Önce tedbir, sonra tekbir. Hayırlı cumalar” ifadesini kullandı.

Saat 11.00- Ayasofya’ya girişler durduruldu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 11:00 civarında Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması sebebiyle girişlerin durdurulduğunu açıkladı.

Saat 9.30 – İstanbul Valisi Ayasofya’nın içinden fotoğraf paylaştı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Ayasofya Camii içerisinden fotoğraf karesi paylaştı. Fotoğraf karesinde tüm hazırlıkların tamamlandığı görüldü. Paylaşımına bir de not düşen Vali Yerlikaya, “Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; maske, mesafe, sabır, anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor görevli kardeşlerime başarılar diliyorum” dedi.

İBB maske ve seccade dağıttı

Çatladıkapı girişinden gelen vatandaşlar ise burada kurulan çadırda görevlilerce karşılanıyor. Görevliler, ellerine dezenfektan sıktıktan sonra vatandaşlara maske ve tek kullanımlık seccade veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mobil büfesinden de vatandaşlara çay ve simit ikramı yapılıyor.

Koronavirüs tedbirleri hiçe sayıldı!

Ayasofya, müze statüsünün iptal edilip camiye çevrilmesinin ardından 86 yıl sonra bugün cuma namazıyla ibadete açılıyor. Vatandaşlar akın akın Sultanahmet’e gelirken, izdiham yaşanması ve koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayılması büyük endişe yaratıyor.

Fakat sabahın erken saatlerinde bölgeye akın eden vatandaşların sosyal mesafe ve maske kurallarına riayet etmediği objektiflere yansıdı. Yurttaşların Çemberlitaş’ta izdiham halinde polis barikatını aşarak Ayasofya’ya doğru koştuğu görülüyor.

Gün ağardığında bölgede yoğunluğun arttığı görüldü

Ayasofya Camii’nde kılınacak cuma namazı öncesi vatandaşlar dün akşam saatlerinden itibaren cami çevresinde toplandı. Geceyi cami çevresinde sabahlayarak geçiren vatandaşlar, gün ağarınca bir araya gelerek dualar okudu. Tekbirler getirerek dua eden vatandaşlar, cuma namazını beklemeye başladı.

Kimler katılacak?

Ayasofya’daki tören, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. 86 yıl sonra kılınacak ilk namaza siyasilerden MHP lideri Devlet Bahçeli, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu katılım gösterecek.

Kimler, neden katılmayacak?

İYİ Parti

Törene İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, korumasının Koroanvirüs testinin pozitif çıkması sonrası girdiği karantina sürecinin dolmaması nedeniyle katılım gösteremeyeceğini duyurdu. Akşener’in yerine İyi Parti TBMM Grup Başkanı Orhan Çakırlar, Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu ve Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu görevlendirildi.

Kılıçdaroğlu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Ayasofya’daki ilk ibadete katılım göstermeyecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ibadetin kameralar önünde gerçekleştirilmesini hiçbir zaman doğru bulmadığını belirterek, daveti geri çevirdi.

İmamoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kendisine davet gelmediğini açıkladı. İmamoğlu, “Davetiye gelmedi. Bugüne kadar hangi bakanlık ya da devletin hangi kurumu İstanbul’da açılış ya da tören yaptıysa bana davet gelmedi” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER