A3 Haber

CHP’de kurultay günü: İşte dakika dakika yaşananlar

CHP’de kurultay günü: İşte dakika dakika yaşananlar

CHP’de kurultay günü: İşte dakika dakika yaşananlar
Temmuz 25
09:49 2020

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı bugün ve yarın Ankara Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde “İktidar kurultayı” başlığı altında gerçekleştirilecek. Saat 10.00’da başlayan kurultayda bugün genel başkanlık seçimi yapıldı. Kılıçdaroğlu, altıncı kez genel başkan seçildi. 

CHP’de şubat ayında yapılması planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen büyük kurultay bugün ve yarın  Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Bugün saat 10.00’da başlayan kurultayda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun salonda yerini almasıyla birlikte, önce ekranda eski genel başkanların mesajlarını içeren video yayımlandı. Ardından da Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin bir video gösterildi. Kurultay’ın açılış konuşmasını Kılıçdaroğlu yaptı.

Kurultayın ikinci gününde ise Parti Meclisi belirlenecek. Bin 356 delegenin oy kullanacağı kurultayda genel başkanlık için Kılıçdaroğlu dışında Aytuğ Atıcı ve İlhan Cihaner de adaylıklarını açıklamışlardı. CHP tüzüğü gereği genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde beşinin, yani yaklaşık 70 delegenin imzası gerekiyordu. Bu şart nedeniyle Kılıçdaroğlu tek genel başkan adayı olabildi.

15.10- Kılıçdaroğlu tek aday

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığa tek aday olarak gösterildi.

Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkan seçildi.

14.55- Genel Başkan Adayı Atıcı: Genel başkan ideolojimize aykırı olan bir ideolojinin el işaretini yapamaz

CHP Mersin Milletvekili ve genel başkan adayı Aytuğ Atıcı CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda konuşuyor. Atıcı’nın konuşmaları şu şekilde:

  • Atatürk ve laiklikle sorunu olan, AKP adına en üst makamlarda görev yapan kimselerin cumhurbaşkanı adayı gösterilmesine yeşil ışık yakmak basit bir hata değildir. Az önce genel başkan bu ülkeyi nasıl düzelteceğimizi anlatmaya çalıştı. Yani şu anki yöneticiyi aşağıya indirip onun kopyasını oraya koyarak mı bunu yapacağız. Seçmenimiz bunu asla istemiyor.
  • Bir başka ideolojik savrulma, hiçbir genel başkanımız bizim ideolojimize aykırı olan bir ideolojinin el işaretini yapamaz, yapmamalıdır. Bunlar basit hatalar değildir, ideolojik savrulmadır.

14.30- Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner: Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara gideceğiz. Bu bir tiyatro

CHP Kurultayında İlhan Cihaner konuştu. Cihaner knouşmasında, CHP nin 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday yapılma sürecini ve CHP’nin DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yakınlaşması eleştirdi. İlhan Cihaner, “Rol çalmayacağım. Asıl konuşmamı genel başkan adayı olarak yapacağım” dedi. Cihaner Genel Başkan ve yöneticilerin salondan ayrılmasıyla delegenin de ayrılmasını eleştirerek şöyle konuştu:

  • Şuradaki ciddiyetsizlik bile her şeyi gösteriyor. Genel Başkan gitmeseydi parti yöneticileri gitmeseydi bu salondan hiç kimse gitmezdi. Buradan selfie çekerek gittiler. Sözde tüzüğümüze göre demokrasimizin geleceği tartışılacaktı.
  • Buradan bir karar çıkacaktı biz de geleceğimizi kuracaktık. Neredeler? Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara gideceğiz. Bu bir tiyatro! En küçük ilçede bile divan başkanlığı üyesi için en güçsüz adaya bilgi verirdi.
  • Örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı sizin iradenize tecavüz ederek seçtik diyor arkadaşlar. Kadın olması hiç bir şeyi değiştirmez. Biz tüzüğümüzde olan yüzde 33’lük kadın kotasını kullanmıyoruz. Şimdi kalkmışız gelecekte böyle yapacağız diyoruz. Ön seçimi kaldırdık. Neymiş halk seçecekmiş.
  • Genellikle ben bağırarak konuşmam. Ben anlaşmadan yanayım. Burayı böyle görünce sinirlendim kusura bakmayın.
  • Ben bir kaç marjinal şey anlatayım. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak bir siyasal islamcıyı Ekmelettin İhsanoğlu’nu aday göstermek mi marjinallik yoksa bu adaylığa karşı çıkmak mı marjinallik mi?
  • Biz karşı çıktık! İmza vermeyen 20 milletvekilden birisiyim.
  • Dokunulmazlık meselesi. Rejim değişiminde en önemli kavşaktı. Bizim vekillerimizi de vuracağı ortadaydı. Sizler karşıydınız, millet karşıydı, parti meclisi karşıydı robot 14 milletvekili dokunulmazlığa evet diyerek rejim değişikliğinin müsebbibi oldular.
  • Genel Başkana sorarsak Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili kararında da dokunulmazlık kararında da pişman olmadığını söylüyor.

14.00- CHP Genel Başkan adayı Tolga Yarman: Rejimin değişmesine çanak tuttuk

CHP Kurultay Onur Üyesi ve CHP Genel Başkan adayı Prof. Dr. Tolga Yarman, CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda yaptığı konuşmada CHP yönetimini sert sözlerle eleştirdi. Yarman Kurultay’da yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

  • Sevgili Genel Başkanımız doğruları söyledi ama bütün doğruları söylemedi. Sadece doğruları da söylemedi. Bugün karşı karşıya bulunduğumuz tehditten kurtulmak istiyorsak çaresi çok kolaydır. Sarayda oturan, diploması var mıdır? Sarayda oturmaya hak sahibi midir? Partimizde arkadaşlarımız hepsi birbirinden güzel çalışma yapıyorlar. Orta sahada top çevirmeye gerek yok.
  • Diplomasız olduğunun üstüne gitmediniz. Neden gitmediniz? Anasayal bir suç işlenmiştir. Buna geçit verdiniz. Ciddi olarak baskı altındasınız. ‘Sizin söylediğiniz gibi değil’ deyin. 2017’de rejim sahte oylarla değişti. Rejimin değişmesine çanak tuttuk. YSK kararının hukuksuz olduğunu ortaya koymadınız. AİHM’e neden götürmediniz?
  • CHP yönetimi, siz de baskı altındasınız. Biz CHP olarak dışardan baskı altındayız. Bunu ya kırarsın ya kırmazsın.

11.55- Kılıçdaroğlu kürsüden sesleniyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin 37. Olağan Kurultayı’nda konuşuyor. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

  • Bu kurultay TBMM’nin 100. yılında yaptığımız bir kurultaydır, tarihi bir kurultaydır. Bu kurultay bizi 2023’e taşıyacak kurultaydır, cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırma kararlılığımızı gösterecek olan kurultaydır.
  • Yürekten inanıyorum, on binlerin, yüz binlerin, milyonların gözü kulağı, aklı ve yüreği bu kurultaydadır. Bu kurultay Orta Doğu’dan Avrupa’ya, Afrika’ya, Amerika’ya tüm dünyanın gözünün kulağının olduğu bir kurultaydır. 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk bütün mazlum ülkelere örnek olduysa bizim de böyle bir süreci hayata geçirerek dünyaya örnek olması gerekiyor.
  • Bu kurultay alçak gönüllü bir uygarlığın inşasına çağrı kurultayıdır. tarihin bize yüklediği sorumluluk budur. Bu kurultay adaletsizliği, liyakatsizliği, kayırmacılığı, umutsuzluğu nasıl ortadan kaldıracağımızı açıklayan bir kurultaydır.
  • Türkiye, cumhuriyet tarihinin en ağır buhranını yaşıyor. Bu buhran yönetim, demokrasi, ekonomi buhranıdır. Bu buhran toplumsal ve kişisel sağlığımızı derinden dinamitleyen bir buhrandır. Hiçbir vatanseverin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur.

31 Mart yerel seçimlerinde duvarın arkasına geçtik

  • Biz birlikte, inanç, kararlılık ve azimle Türkiye’yi bu buhrandan çekip çıkaracağız. Adalet Yürüyüşü’nü kimse unutmasın. Adalet Yürüyüşü’nün son gününde bu bir son değil, yeni başlangıçtır demiştim. Duvarı yıkacağız demiştim. 31 Mart yerel seçimlerinde duvarın arkasına geçtik. O duvarı şimdi dostlarımızla birlikte parça parça yıkacağız.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altındadır

  • Saray talimat veriyor, Osman Kavala içeride kalacak diye, Selahattin Demirtaş içeride kalacak diye, yargı gereğini yapıyor. Cezaevlerinde onlarca gazeteci var. Buradan cezaevinde olup kalemini satmayan gazetecilere selamlarımızı gönderiyoruz. Trump Saray’a talimat verdi, rahip Brunson’ı derhal serbest bıraktılar. Saray talimat veriyor, özgür medya susturuluyor. 20 Temmuz sivil darbe sürecinde TBMM’nin yetkileri kısıtlanmıştır. Denge ve denetleme mekanizmaları felç edilmiştir. Böyle bir ortamda demokrasiden söz etmek mümkün değildir.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altındadır.

18 yılda harcanan para 2 trilyon 400 milyar lira

  • İkinci sorunumuz ekonomi. Mutfağımızda yangın var. Çocuklarınız işsizse 18 yıldır ülkeyi bu noktaya getirenleri sorgulamak zorundasınız. Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altındadır. Türkiye Cumhuriyeti savaş meydanlarında kuruldu. Hiç kimsenin önünde diz çökmedik. Cumhuriyeti kuranlar tam 79 yılda 57 hükümet kuruldu. 714 milyar dolarlık bir kaynak kullanıldı. Demir çelik fabrikaları yapıldı, şeker fabrikaları yapıldı. Osmanlı’nın borcu son kuruşuna kadar ödendi. 2003-2020 18 yıl… 18 yılda harcanan para 2 trilyon 400 milyar dolar!

Süleyman Şah Türbesi’ni kaçıranlara vatan haini denir

  • Havaalanı, şehir hastaneleri dahil değil bunlara. Onların bedelini torunlar ödeyecek. 79 yılda bizim yaptıklarımızı sattılar, fabrikaları sattılar. Parayı ne yaptıklarını kimse bilmiyor. Vatan toprağını sattılar. 250 bin dolara istediğiniz yerden istediğiniz daireyi alabiliyorsunuz. 18 yılda bu kadar para harcanacak, bu paranın nereye gittiğini TBMM’de kimse bilmeyecek, ondan sonra kalkacaksanız bana ekonomiden söz edeceksiniz. 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadın da bu sefalet ne, bu işsizlik ne?
  • Üçüncü büyük sorun da dış politika. Türkiye şu anda egemen güçlerin taleplerini yerine getiren bir devlet konumuna düşürülmüştür. Süleyman Şah Türbesi bu ülkenin namusudur. Oradan bayrağımızı indirip, Süleyman Şah Türbesi’ni kaçıranlara vatan haini denir.
  • Dördüncü en büyük sorun eğitimdir. Hâlâ birleşik sınıflar var. 21. YY.’dayız. 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadınız halen yeterli derslik yok. Bir devleti geriletmek için işgal etmenize gerek yok, eğitim sistemini bozarsınız. Eğitim politikalarını sürekli değiştirerek kendi çocuklarını denek olarak kullanan dünyadaki tek ülkeyiz.

  • Beşinci temel sorunumuz toplumsal barış. Toplumsal barışımız temelden dinamitlenmiştir. Oysa bu ülkede 83 milyon bayrağımızın altında huzur içinde yaşamalıyız. Kimsenin etnik kimliğini sorgulamak bizim haddimiz değildi. Bizim sorgulayacağımız şey vatandaşın karnı aç mı tok mu. Siyasal iktidar başta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal ayrıştırmaya yaşatmakta ve politikalarını bunun üzerine inşa etmektedir.
  • Bu sorunları hep birlikte çözeceğiz. Dostlarımızla Millet İttifakı’nı oluşturan dostlarımızla çözeceğiz. Özgürlük isteyen gençlerimizle çözeceğiz. Bu sorunu her gün şiddete uğrayan ama asla pes etmeyen kadınlarla çözeceğiz. Bu sorunları kalemini satmayan gazetecilerle, bilim insanlarıyla, ahlaklı sporcularla. Bu sorunları alın terinin karşılığını alamayan emekçilerle çözeceğiz.i Sayıları 10 bini aşan ve büyük bir kısmı gençlerden oluşan işsizlerle çözeceğiz. Birlikte halkımızla birlikte çözeceğiz.
  • Şimdi geldik nasıl çözeceğiz? Şunu hiç kimse unutmasın; önümüzdeki ilk seçimlerde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız. Firavunların iktidarını yıkıp halkın iktidarını kuracağız. hangi partiye oy verdin sorusunu değil, ne derdin var sorusunu soracağız. Akılla, bilgi, birikim, istişare ile çözeceğiz. Adalet duygusuyla çözeceğiz.
  • Sorunlarımızı nasıl çözeceğimiz anlatan 2. yüzyıla çağrı beyannamesini hazırladık. 2023’de Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını geride bırakacağız ve 2. yüzyıla geçeceğiz. 2. Yüzyılda Türkiye bölgesinin ve dünyanın en saygın ülkelerinden biri haline gelecek? Bu beyannamenin detaylarını paylaşarak sonrasında da bu beyannameyi oylarınıza sunacağım:

Önümüzdeki ilk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız

  • Önümüzdeki ilk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız. Firavunların iktidarını yıkıp halkın iktidarını kuracağız!
  1. Yeni bir anayasa ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecektir. Geniş bir toplumsal mutabakat sağlanacaktır. Herkesin Mısır’daki sağar sultanın da bilmesini istiyorum. Biz bütün tarafların katılımıyla darbe hukukundan arınmış bir anayasa yapacağız. Cumhurbaşkanının tarafsız olması sağlanacaktır. Partili cumhurbaşkanı uygulamasına son verilecektir. Cumhurbaşkanı namuslu, tarafsız olacak, aldatılmayacak, namuslu, hür bu toprakların evladı olacak. kuvvetler ayrılığı esas alınacak. Yargı bağımsızlığı sağlanacak. Yüksek yargı organları üzerinde vesayete son verilecek.

  2. Düşünceyi ifade, basın özgürlüğü koşulsuz güven altına alınacaktır. STK’lar üzerindeki her türlü baskıya son verilecek, medya özgürlüğü evrensel ölçüler altında garanti altına alınacaktır.  Türkiye’de toplumsal barışın huzuru sağlanacaktır. Tüm toplumsal sorunlarımız, TBMM öncülüğünde sorunlar çözülecek Türkiye’nin tam bağımsızlığı güçlendirilecektir. Kürt sorununu egemen güçlerin kullanmasına asla izin vermeyeceğiz. Kadın-erkek fırsat eşitliği sağlanacak. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli bir devlet politikası haline getirilecek. Toplumsal barışın kalıcı haline getirilmesi için tüm terör örgütleriyle mücadele ödün verilmeksizin sürdürülecek.

  3. Devlet yönetiminde liyakat sistemi hakim kılınacak. Kamusal alandaki bütün atamalarda liyakat sistemi esas alınacaktır. Hizmet yandaşa değil, vatandaşa verilecektir. İşi ehline vermek bir devlet politikası olacak. Bu anlayışla yola çıkınca güreşçiden banka müdürü olmayacak.

  4. Seçim yasası değişecek, milletin vekilini genel başkanlar değil, millet seçecek. Seçim yasası değişikliğiyle cinsiyet kotası getirilecek, kadınların parlamentodaki temsili yasal güvence altına alınacaktır. CHP’li kadın milletvekilleri bu yasa teklifini hazırlayarak TBMM’ye verecekler. Parlamentoda da kadınlar hak ettikleri yeri alacaktır.

  5. Siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Siyaset kirlilikten arındırılacak.

  6. Kamu ihale kanunu yeniden düzenlenecek. Kamuda israf ve kayırmacılığı önlemek için ivedilikle değiştirilecektir. Halkın iktidarında bir hastane kaça yapıldıysa vatandaş bilecek. Hesabını verecek siyasetçi KÖİ ile yapılan ve 83 milyon insanın sömürüsüne yol açan işler var. Buradan 83 milyona sesleniyorum bu Kamu-özel işbirliği (KÖİ) ile sizin alın terinizi sömüren bütün yatırımları devletleştireceğiz.

  7. Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak, Ulusal Vergi Konseyi kurulacak, TBMM’de kesin hesap komisyonu kurulacak. TBMM adına bütün denetimi Sayıştay yapacak.

  8. Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulacak. Üretim ve halkça paylaşım stratejik planlamanın ana hedefi olacaktır. Kimse aç ve açıkta kalmayacaktır. tarımı stratejik sektör olarak göreceğiz.

  9. Eğitim sistemi yeniden yapılandırılacak. Tüm paydaşlarıyla birlikte yeniden planlanacaktır. Üniversitelerimizde her türlü düşünce özgürce tartışılabilecek, darbecilerin getirdiği YÖK kaldırılacaktır. Tüm organize sanayi bölgelerinde iş garantili yatılı teknoloji liseleri kurulacaktır. Gençlerimizin de işsiz kalmalarının önüne geçilecektir.

  10. Gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacaktır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya teslim etmek için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Bu hak anayasal güvence altına alınacaktır. Bizim de kuş görme, orman görme, deniz görme, güneşi görme hakkımız var. Gelecek kuşaklara bu hakkı devretmek görevimizdir.

  11. Aile Destekleri Sigortası uygulamaya konacaktır. Bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecektir. Vatandaş devlet yardımlarını lütuf olarak değil hakkı olarak görecektir. Bu ülkede huzur istiyorsak hiçbir babanın çocuğuma pantolon alamadım diye intihar etmemesi lazım. 18 yıldır yapamadılar, Allah’ın izniyle 1 yılda yapacağız.

  12. Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulacaktır. Devletin tüm kapasitesi en verimli şekilde kullanılacaktır. Hizmetin vatandaşa daha etkin bir şekilde ulaşılması sağlanacaktır. Kayyum uygulamalarına son verilecek, seçimle gelenlerin ancak seçimle gitmeleri garanti altına alınacaktır. Bütün belediye başkanlarımız pandemi sürecinde bir tarih yazdılar. Hepinizin huzurunda onları yürekten kutluyorum. Kimin ihtiyacı varsa hangi partidensin diye sormadılar.

  13. Ortadoğu barış ve işbirliği teşkilatı kurulacaktır. Uluslararası hukuka önem veren bir dış politika izlenecektir. Atatürk buna “Yurtta barış dünyada barış” diyordu. Altındaki petrol üstte yaşayan vatandaşların kaderini değiştirdi, bedeli kanlar ödüyorlar. Silahları da egemen güçler veriyor. Komşuda yangın varsa sizde huzur olmaz. Biz orta doğuya huzuru, barışı getireceğiz. Orta doğuyu bir savaş alanı değil bir barış alanına dönüştüreceğiz.

    Oy birliği ile kabul edildi

    İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi, Kılıçdaroğlu tarafından oylamaya sunuldu. Beyanname oy birliği ile kabul edildi.

11.45- İstanbul sözleşmesi çıkışı

Çerçioğlu, bir kadın olarak kurultay divan başkanı olması nedeniyle Atatürk’e kürsüden şükranlarını ifade ederek, “Siyasette eşit haklara sahip olmamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal’e şükranlarımı sunarım. Cumhuriyetin tüm kadınları adına önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum” dedi. Son dönemde Türkiye kamuoyu gündemine giren kadına şiddete karşı İstanbul sözleşmesinden çekilme tartışmalarına da değinen Çerçioğlu, “İstanbul sözleşmesini feshetmek, kadına şiddete ve cinayetlerinden yana olmak anlamına gelmektedir. yanındayız ve her zaman da yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

11.40- Divan Başkanı Çerçioğlu

39 delegenin imzasıyla Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Divan Başkanlığı’na önerildi. Yapılan oylamada Çerçioğlu oy çokluğu ile Divan Başkanı seçildi. Divan Başkanı Özlem Çerçioğlu kürsüden konuşuyor.

11.32: Kurultayın açılışı için Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı

Kılıçdaroğlu’nun kısa konuşmasını ardından Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

11.23- Eski genel başkanların konuşmaları yayımlandı

CHP’nin hayatta olan eski Genel Başkanlarının konuşmalarının yer aldığı videolar salonda yayımlandı.

11.20- Genel başkanların fotoğrafları yansıtıldı

CHP, SHP’nin tüm eski genel başkanlarının fotoğrafları tek tek dev ekrana yansıtıldı. Atatürk, İnönü, Ecevit, Calp, Erdal İnönü, Altan Önen, Hikmet Çetin ve Deniz Baykal’ın fotoğrafları yayınlandı. Son fotoğraf olarak Kılıçdaroğlunun fotoğrafı ekrana yansıdı.

11.15- Kılıçdaroğlu salona geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona geldi.

11.00- İmamoğlu’ndan kurultay mesajları

Kurultay öncesi önemli mesajlar veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidar partisi AKP’ye oy verenlerin de adalet ve hukuk konusundaki eksikliklerden rahatsız olduklarını dile getirdi. İmamoğlu, “Biz o ihtiyaçları da karşılamakla yükümlü olan bir partiyiz. Türkiye’nin kurucu partisiyiz çünkü” dedi. İmamoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Başarılar diliyorum, partimize Türkiyemize, inşallah ülkemiz için hayırlısı olsun. Bugün adalete, hukuka, demokrasiye çok üst seviyede ihtiyaç duyuyoruz. Toplumun her kesimi bunu söylüyor. Bugün iktidar partisine oy verenler dahil, bu duyguyu söylüyor. Belki yüzde 65’i, 70’i hukuktan, adaletten rahatsız. Birçok konudan rahatsız; eğitimden, birçok süreçten rahatsız. O zaman bütün bu mesajlar doğru mesajlar. Aslında açlığı gösteriyor, birçok hususa ama biz o ihtiyaçları da karşılamakla yükümlü olan bir partiyiz. Türkiye’nin kurucu partisiyiz çünkü.” 

10.50- Tunç Soyer: CHP iktidarının kurucusu bu Parti Meclisi olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nın gerçekleştiği Ankara Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde, kurultaya dair açıklamalarda bulundu. Halk TV’nin sorularını yanıtlayan Tunç Soyer şunları kaydetti:

“Çok keyifli bir gün. Güzel bir başlangıç. Burası bir kurultay yapmak için olabilecek en ideal mekan. Keyifli, güler yüzlü başladı. İnsanların umuda çok ihtiyacı var. O umut iktidara en büyük alternatif olan CHP’de gözüküyor. Bu kurultay o anlamda bir iktidar kurultayı. Heyecanla, başarıyla tamamlanmasını bekliyoruz.

Çok güçlü bir katılım olacak. Çok önemli bir yapı oluşturulacak. Gelecekte CHP’nin iktidarının kurucusu bir parti meclisi olacak. Hak ettiğimiz Türkiye’yi hep beraber kuracağız.”

10.40- Özgür Özel: İktidar korkuyor, eriyor, yok oluyor artık iktidar değişiyor

Kurultay öncesi Halk TV ekranlarında önemli mesajlar veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya odaklanmış, yepyeni bir sosyal devlet anlayışıyla yol yürüyeceğiz.” diye konuştu. Özgür Özel’in açıklamaları şu şekilde:

“İktidar korkuyor, eriyor, yok oluyor. Artık iktidar değişiyor. Artık onların yaptıklarını ya da yapmadıklarını konuşmak yerine, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yapacaklarını konuşmanın zamanı geldi. Bunu bugünkü kurultayla başlatıyoruz, bundan sonra CHP, seçimlere kadar kendi yapcaklarını anlatacağı kendi manifestosunu anlatacağı süreci başlatıyor.

AKP’nin sata sata bitiremediği 900 tane kiti yaptı bu cumhruiyet. Bugün yeni devletçilik anlayışı içinde, bir kez daha devletin alan sağ elindense, veren güçlü sol eline ihtiyaç olduğu, bunun bir sosyal devlet analyışıyla inşa edilmesi gerektiği, gelir adaletsizliklerini ortadan kaldırmaya odaklanmış, toplumdaki farklılıkları zenginlik olarak gören ama eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya odaklanmış, yepyeni bir sosyal devlet anlayışıyla yol yürüyeceğiz.”

PM üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti

CHP Parti Meclisi Üyeleri, 37. Olağan Kurultay öncesinde Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Sabah erken saatlerde Anıtkabir’e gelen partililer, Aslanlı Yol’dan yürüyerek mozoleye geldi. Partililer, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Kurultay Afişi

CHP’nin ‘İktidar Kurultayı’ sloganı ile toplanan 37. Olağan Kurultay’ın afişinde de “Hedef İktidar” ifadesine yer verildi.

Manifestoyu Kılıçdaroğlu açıklayacak

CHP’nin Demokrat Parti iktidarı döneminde, 1959’da yaptığı kurultayda kabul edilen “İlk hedefler beyannamesi” benzeri bir manifestonun yayınlanacağı kurultayda, “devlet” anlayışı yeniden tanımlanacak, ceberrut ve baskıcı devlet yerine, sosyal devlete vurgu yapılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı manifesto ile parlamenter sistemi merkeze alan yeni Anayasa, ifade ve basın özgürlüğü, ekonomik kalkınmada devletin rolü konularında CHP’nin izleyeceği yol haritası kamuoyuna açıklanacak. Manifestoda ayrıca adalet vurgusu da yer alacak; Vatandaşını ezen değil, adaletiyle vatandaşını koruyan devlet tanımı da yapılacak.

“Hedef iktidar”

Kurultay’a özel hazırlanan, söz ve müziği Ali Altay’a ait olan şarkının adı da “İktidarın yolu Kılıçdaroğlu” olarak belirlendi. Bilkent Odeon’daki pankartlarda ise “hedef iktidar” sloganı kullanılacak. Kurultay’da divan başkanlığını da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun üstlenmesi bekleniyor.

Bin 356 delege oy kullanacak

CHP kurultayında bin 356 delege oy kullanacak. Genel başkan adaylarının konuşmalarının ardından seçime geçilecek. Sandıklar, konuşmaların yapılacağı Odeon’un bahçesinde kurulan dev çadırlar içinde yer alacak. Konuşmaları dinleyen delegeler, Odeon’dan çıkarak oylarını kullanacaklar. Kurultayda oy verme işlemi 44 sandık ve 132 kabinde gerçekleştirilecek. Her sandığa 31, her kabine de 10 kişi olacak şekilde düzenleme yapıldı.

Kılıçdaroğlu, ‘Salonda anahtar liste çıkarsa benim değildir’ demiş

Hürriyet’in haberine göre, Kılıçdaroğlu’nun, il başkanlarına yedekli bir liste hazırladığı, 52 kişilik PM üyeliği için 70-75 kişilik aday listesi çıkaracağını söyleyerek, “Delegeler bu adaylar arasından özgürce tercihini yapsın. Salonda anahtar liste çıkarsa benim değildir. Sizden bu listeye bağlı kalarak değerlendirme yapmanızı istiyorum” dediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, Onur Kurulu üyelerinin arzu etmeleri halinde konuşmalarına izin verilmesini istediğini de bildirdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER