A3 Haber

Bilal Erdoğan: Gelişmenin alfabeyle, kıyafetle ilgisi yokmuş!

Bilal Erdoğan: Gelişmenin alfabeyle, kıyafetle ilgisi yokmuş!

Bilal Erdoğan: Gelişmenin alfabeyle, kıyafetle ilgisi yokmuş!
Temmuz 26
13:31 2020

“Yunanistan, Çin niye alfabesini değiştirmemiş? Demek ki gelişmenin alfabeyle alakası yokmuş” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, ‘Türkiye’nin son 20 yıldaki güçlenmesi ve sıçrayışının arkasında dindar insanların ciddi rolü’ olduğunu söyledi.

A3 Haber Merkezi- Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, CNN Türk’te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına konuk oldu.

Kendisini eğitim ve kültür alanında çalışan bir insan olarak tanıtan Erdoğan, “başka ülkelere bakıyoruz; kıyafetini değiştirmeden gelişen de var, o zaman niye kıyafet değiştirmeyi gelişmeyle irtibatlandırmışız?” ifadelerini de kullanarak Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki harf devrimini ve kıyafet devrimini hedef aldı.

Bilal Erdoğan’ın açıklamalarından bazıları şöyle:

  • Dünyanın enteresan bir döneminde yaşıyoruz. Bu küresel salgından dolayı aylarca havalimanlarında in cin top oynadı, insanların seyahatleri aksadı, uzaktan eğitimler yapılmaya başlandı. Dünya ekonomisi 1929 krizinden bu yana yaşadığı en büyük şok yaşadı. Diğer krizlere de benzemeyen bir kriz çünkü çok farklı nedeni.
  • Şimdi bakıyorum Türkiye’nin son 20 yıldaki sıçrayışına, yükselmesine. Hem bölgesinde hem dünyada artık söz söyleyen bir ülke oluşuna bakıyorum. Bunun arkasında dindar insanların ciddi bir rolü var. Teknoloji dediğimiz zaman, Selçuk (Bayraktar) gibi bir insan bu işin arkasında olabiliyor. Demek ki namazla, niyazla, kültürle, görüntüyle hiçbir alakası yokmuş. ‘O mesafeyi kapatabilir misiniz?’ sorusunun cevabı.
  • Öncelikle bu hastalık nedeniyle kaybettiğimiz uzaktan yakından tanıdıklarımız var, hala hasta olan tanıdıklarımız var Allah hepsine şifa versin. Ülkemiz, bütün sağlık çalışanlarımız çok büyük imtihan verdi. Onlar olmasaydı başaramazdık. Bütün emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Türkiye iyi bir imtihan verdi. Kendi vatandaşlarınızın dışında bir de 100’ün üzerinde ülkeye yardım etmek büyük bir başarıdır.
  • 2015’te kurulan bir kuruluş. Göçebe Oyunları’nın ilki Kırgızistan’da düzenlendi. Dünya Göçebe Oyunları gelecek yıl İznik’te yapılacak. İznik’in tanıtımı için çok güzel olacak. İznik tanınmış olacak. İznik muhtemelen en güzel bayramlıklarını giyip hazırlanacak.
  • Bir yandan İtalya tecrübesini de edinince oradaki yaşam ülkeme daha da bağlanmama neden oldu. Bu ülkeye değer veren bir ailede yetiştiğim için de olabilir. 14 yıl yurt dışında geçirdim. Mesela ben ABD’ye ilk gittiğim zamanlarda Türk Öğrenci Derneği yönetimine girdim. Kendi dilimize özen gösteririm. İlim ve bilim insanlığın ortak malıdır. Yurt dışında kendi kültürümüzle ilgili çalıştım.
  • Birçok kültür batı medeniyetine asimile oldu. AB yıllarca Türkiye’ye üstten baktı. Batı dünyası geriden gelerek öne geçti. Gelişmenin alfabeyle alakası yokmuş.
  • Bugünün yüksek teknolojisi neyse biz de onu alacağız ve ileri gideceğiz. Aşı niye Türkiye’de çıkmasın? Yolun başındayız. Bu konuda girişim ortamının güçlü kalması çok önemli.

Sinan Meydan’dan Bilal Erdoğan’a tepki

Tarihçi yazar Sinan Meydan, Bilal Erdoğan’ın Harf Devrimi’yle ilgili sözlerine sosyal medyadan yanıt verdi. Meydan “Yunan alfabesi Yunan diline, Çin harf sistemi Çin diline uygundu; Osmanlı’nın kullandığı Arap-Fars harfleri ise Türk diline uygun değildi. Harf Devrimi yapılırken Türkiye’de okur-yazar oranı yüzde 10 bile değildi” diye yazdı.

Meydan sosyal medya hesabından şöyle yazdı:

  • Yunan alfabesi Yunan diline, Çin harf sistemi Çin diline uygundu; Osmanlı’nın kullandığı Arap-Fars harfleri ise Türk diline uygun değildi.
  • Harf Devrimi yapılırken Türkiye’de okur-yazar oranı yüzde 10 bile değildi. Osmanlı aydınları 1850’lerden beri alfabe değişimini tartıştı.
  • Önce, Danıştay’ın 550 yıllık padişah vakfiyesine dayanarak Atatürk imzalı Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi.
  • Sonra AKP’li Cumhurbaşkanının Ayasofya’yı müze yapanları “tarihe ihanetle” suçlaması. Sonra da AKP’li Diyanet Başkanının Atatürk’ü “lanetle” anması… Her şey planlı.
  • Yeni Türkiye sloganıyla Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti dönüştürmek isteyen AKP iktidarına karşı canla başla Atatürk’ü, Cumhuriyeti savunmak zorunda kalmak çok acı.
  • Atatürk’ün yeniden vatan yaptığı topraklarda Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyette iktidara karşı Atatürk’ü savunuyoruz!”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER