A3 Haber

Kurultayda ikinci gün: CHP yeni PM’sini seçiyor

Kurultayda ikinci gün: CHP yeni PM’sini seçiyor

Kurultayda ikinci gün: CHP yeni PM’sini seçiyor
Temmuz 26
09:53 2020

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün başlayan 37. Olağan Kurultayı’nda altıncı kez CHP Genel Başkanı seçildi. Gözler bugün yapılacak Parti Meclisi (PM) seçimlerine çevrildi. 

Dün CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda genel başkanlık seçimine tek aday olarak giren Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanan bin 318 delegeden bin 256’sının ‘evet’ demesiyle altıncı kez liderlik koltuğuna oturdu.

İlk günkü genel başkanlık oylamasının ardından gözler bugün yapılacak Parti Meclisi (PM) seçimlerine çevrildi. PM seçimlerinde bugün bir ilk yaşanacak.

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, PM seçimlerine değişiklik getiren yeni tüzük bugün ilk kez uygulanacak. 2018’de kabul edilen yeni tüzüğün getirdiği değişiklikler PM seçimi öncesinde ilginç sonuçlar doğurdu.

10 delegenin imzası şart

Yeni tüzük uyarınca, Parti Meclisi ya da Yüksek Disiplin Kurulu adayı olmak için en az 10 delegenin imzası gerekiyor. Aday olmanın bir başka yolu ise, genel başkanın listesinde yer almak. Bu durumda aday adayının 10 delege imzası toplamasına gerek kalmıyor.

Yeni tüzük değişikliği çerçevesinde, mevcut Genel Merkez yöneticileri dahil, partinin daha önce de yönetimde görev almış kıdemli isimleri adaylık başvurusunda bulunmadı. Bunun yerine genel başkanın listesini beklemeyi tercih etti. Genel başkanın listesinde adının bulunmama olasılığını düşünen diğer CHP’liler ise aday olabilmek için 10 delegenin imzasının arayışına geçti.

Kılıçdaroğlu’nun listesinin 70-80 kişi olması bekleniyor

CHP’de Parti Meclisi toplamda 60 kişiden oluşuyor. Ancak PM’nin sekiz kişilik bölümü, Kültür ve Bilim Platformu listesinden geliyor. Dolayısıyla çarşaf listeyle yapılacak seçimlerde 52 kişi seçilecek. Kültür ve Bilim Kurulu’nun sekiz üyesi için ise delegeler ayrıca oy kullanacak. Genel başkanın hazırladığı dar liste içinden sekiz kişinin adını işaretleyecekler.

Kurultayda bugün oylanacak üçüncü liste ise Yüksek Disiplin Kurulu listesi olacak. CHP’yi Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün açıkladığı ‘ikinci yüzyıla’ taşıyacak kadro, bin 356 delegenin oylarıyla seçilecek.

Muhalifler sıkıntılı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık seçiminde dün ‘güçlü destek’ alması, parti içi muhalifleri de sıkıntıya düşürmüş durumda. Kulislerde dün muhaliflerin genel başkanlık seçiminde, Kılıçdaroğlu tek aday bile olsa, en azından ‘boş oy’ atarak gövde gösterisi yapmayı planladıkları konuşuluyordu. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı yüksek oy, bunun gerçekleşemediğini gösteriyor.

Genel başkan adaylıklarını açıklayan İlhan Cihaner, Tolga Yarman ve Aytuğ Atıcı’nın hiçbirinin, adaylık için 68 delegenin imzasını bulamamış olması da bu kurultayda muhaliflerin sesinin gür çıkmayacağının göstergesi olarak yorumlandı.

Kurultayın ikinci gününde muhalif grupların birleşip, Parti Meclisi için Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı listenin dışından isimleri de yönetime sokmayı deneyebilecekleri kulislerde konuşuluyor.

CHP Kurultayı’nda ikinci gün: Başvuru yapan kişi sayısı açıklandı

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi seçimi için 230 kişi başvuru yaptı. 60 kişi de 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu için başvuruda bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun PM listesi belli oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün kurultayın ilk gününde yeniden Genel Başkan seçildikten sonra PM’ye kendi listesinden girmesini istediği kişileri tek tek aradı. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu’nun listesinin de 76 kişi olduğu ifade edildi.

İşte o isimler;

 

‘İrade Grubu’ PM listesini açıkladı

halkinhabercisi.com’un haberine göre, CHP İrade Grubu kurucusu ve Ankara kurultay delegesi Hakkı Aydos “Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve yıkılmaz temellere oturttuğu cumhuriyetimizi ve partimizi daha sağlıklı daha çağdaş bir düzeye getirme sorumluluğumuz var” açıklamasının ardından CHP İrade Grubu’nun PM listesini açıkladı.

İşte o liste:

  1. Gaye Usluer
  2. Yaşar Seyman
  3. Doğan Koşar
  4. Hasan Baltacı
  5. Hakkı Süha Okay
  6. Hakkı Aydos
  7. Müslüm Sarı
  8. Durdu Özpolat
  9. Rıfat Nalbantoğlu
  10. Hakkı Akalın
  11. Selin Sayek Böke
  12. Nurhayat Altaca
  13. Eren Erdem
  14. Fatma Kurtuluş
  15. Hüseyin Yaşar
  16. Evrim Kamil Tuncer
  17. Bedri Ağaç
  18. Ömer Kurtaş
  19. Mehmet Ali Çelebi
  20. Muzaffer Sayın
  21. Necati Yılmaz
  22. Akif Ekici
  23. Mehmet Emin Altunses
  24. Hülya Özgü
  25. Çetin Soysal
  26. İsmail Ünal
  27. Mehmet Tüm
  28. Ali Kemal Kumkumoğlu
  29. Kübra Özcan
  30. Vedat Şenol
  31. Ayhan Yalçınkaya
  32. Erbil Aydınlık
  33. Şefik Ok
  34. Gamze Akkuş İlgezdi
  35. Halil Mete Oltulun
  36. Garip Erdoğan
  37. Süreyya Akar
  38. Turhan Doğu
  39. Ali Şeker
  40. Cevahir Kılıç
  41. Turan Tantoğlu
  42. Duran Bülbül
  43. Haluk Pekşen
  44. Gürsel Erol
  45. Seyfullah Beysüren
  46. Adnan Demirci
  47. Canan Sezenler
  48. Metin Ağırman
  49. Hasan Efe Uyar
  50. Sevda Keskin Akman
  51. Hicran Akgün
  52. Mustafa Adıgüzel

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER