A3 Haber

Spil Milli Parkı Koruma Alanı’na taş ocağı

Spil Milli Parkı Koruma Alanı’na taş ocağı

Spil Milli Parkı Koruma Alanı’na taş ocağı
Temmuz 28
09:07 2020

Spil Milli Parkı Koruma Alanı’nda Orman ve zeytin alanı olan 182 hektar alanda kurulacak taş ocağı için 3 Eylül’de halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak. Faaliyet alanında patlayıcı madde de kullanılacak. Ağır ANFO, ANFO, kapsüle duyarlı patlayıcı (emisyon patlayıcı gibi) ve milisaniye gecikmeli kapsüller veya infilaklı fitil kullanılarak patlatma işlemi gerçekleştirilecek. ÇED raporuna göre bütün bu faaliyetlerin yapılacağı bölge koruma alanı içinde yer alıyor.

İzmirliler kent içindeki taş ocaklarına sınırlama getirilmesini beklerken her geçen gün yenileri ekleniyor.

Egeli Gazete’nin haberine göre bunların büyük bir çoğunluğu orman ve tarım alanları üzerinde kuruluyor. Kemalpaşa’da 182, 61 hektarlık orman alanında taş ocağı kurulacak. ÇED raporuna göre taş ocağının kurulacağı alan Spil Milli Parkı’na 2.2 kilometre uzaklıkta ve koruma alanı içinde yer alıyor.Bu projeyle 3 Eylül’de halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak.

Yılda iki milyon ton malzeme alınacak

Proje kapsamında orman alanından yılda 2 milyon ton malzeme alınacak. Alanda yılın 300 günü 16 saat çalışma yürütülecek.Faaliyet alanında patlayıcı madde de kullanılacak. Ağır ANFO, ANFO, kapsüle duyarlı patlayıcı (emisyon patlayıcı gibi) ve milisaniye gecikmeli kapsüller veya infilaklı fitil kullanılarak patlatma işlemi gerçekleştirilecek.

Yerleşim alanına sadece 590 metre uzaklıkta

Taş ocağı çalışmalarının yürütüleceği alanın sadece 590 metre yakınında Beşpınar Mahallesi bulunuyor. Yoğun çalışmaların yürütüleceği alanın 1020 metre yakınında da Yenmiş Mahallesi var.

Hem orman hem de zeytin alanı

Kemalpaşa’da taş ocağı karulacak alanın orman vasfının yanında zeytin ağaçları olması da dikkat çekti. Ansızca Mahallesi kuzeyinde yaşlı zeytin ağaçlarından oluşan zeytinlik niteliğinde tescil edilmiş alanlar var. Yine taş ocağı kurulacak alanın 3 km yarıçaplı daire içinde yer alan diğer yerleşim yerleri Beşpınar ve Yenmiş Mahallesi. Bu mahallelerde de birçok tescilli düzensiz kurulmuş zeytinlikler veya ağırlıklı açık alana sahip zeytinli tarla niteliğinde taşınmazın bulunduğu saptandı. Bir kısım tarla veya bağ olarak tescil edilmiş taşınmaza zeytin dikilmiş olduğu da belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER