A3 Haber

Rahip Brunson bilmecesi: Serkan Kurtuluş, Arjantin’de gazeteci Federico Fahsbender’e konuştu

Rahip Brunson bilmecesi: Serkan Kurtuluş, Arjantin’de gazeteci Federico Fahsbender’e konuştu

Rahip Brunson bilmecesi: Serkan Kurtuluş, Arjantin’de gazeteci Federico Fahsbender’e konuştu
Temmuz 29
07:45 2020

Arjantin Infobae gazetesi, silahlı suç örgütü kurma suçlamasıyla aranan ve iltica başvurusu yapan Serkan Kurtuluş’un çarpıcı iddialarına yer verdi. Kurtulmuş, “AKP (Rahip Brunson’u) öldürtüp suçu ‘FETÖ’ye atacaktı. Bir ajan, benim de dostumdu, onu öldürmek istedi ama başaramadılar” dedi.

A3 Haber Merkezi | İzmir’de “FETÖ Borsası” olarak adlandırılan yapının silahlı kanadını yönettiğini söyleyen Serkan Kurtuluş, geçen aylarda Arjantin’de yakalanmıştı. Kurtulmuş ve beraberinde tutuklanan Lider Camgöz, şu anda Türkiye’nin iade isteğine Arjantin Mahkemeleri’nin vereceği kararı bekliyor.

İzmir Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uluslararası tutuklanma talebi bulunan Serkan Kurtuluş, Arjantin’de Infobae gazetesinden Federico Fahsbender’e konuştu.

22 Temmuz 2020’de yayımlanan söyleşinin çevirisi ilginç detaylarla dolu. İşte o söyleşinin çevirisi:

“Öldürmemi istediler”

Geçen ay Buenos Aires’in lüks mahallesi Puerto Madero bölgesinde yakalanan Serkan Kurtuluş, Arjantin hükümetinden Arjantin’de mülteci olarak kalmasını istedikten sonra ülkenin en çok okunan internet sitesi Infobae ile sessizliğini bozdu. Kurtulmuş AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı suçlayarak, “Muhalif papaz Andrew Brunson’a saldırı emri verdi. Brunson hücresinde bir casus tarafından öldürülme korkusu yaşadı ve ülkesine alışılmadık bir şekilde geri döndü” dedi.

Interpol onu silahlı ve tehlikeli olarak işaretlemiş, kırmızı bülten ile arıyordu. 2016’dan beri 26 silahlı olayı gerçekleştiren, AK-47 makineli tüfeği ile aşırı şiddete adanmış hayatı olan bir kiralık katil. Onu cinayet, silahlı soygun, adam kaçırma, tehdit etme, koruma bahanesiyle iş insanlarından para sızdırma ve binaları kurşunlamak gibi suçlarla suçladılar.

Salıverilmesine ret

Geçen ay, bir Türk gazetesi ona karşı yeni suçlamayı gündeme taşıdı: Kasım 2019’da, Arjantin’e gelmeden bir ay önce, İzmir’de aşırı milliyetçi MHP adlı partinin il başkanını vurmak için tutulduğu nedeniyle suçlandı. Onu Suriye’de bir Rus uçağını füze ile düşürmekle suçladılar. Bunun için hakkında dava açıldı ama kanıtlanamadı.

Serkan Kurtuluş bugün konuşur ve toplum tarafından görünür olursa hayatta kalabilme şansının yüksek olduğunu biliyor.
11 Haziran’da sokakta yürürken ele geçirilen Kurtuluş, Talcahuano mahkemesi tarafından tutuklandı. Hırsızlarla dolu bir hücrede evsizler ve kapkaççılarla yaşayan Kurtuluş’un geçtiğimiz hafta salıverilme isteği 2 No’lu Federal Mahkeme tarafından reddedildi.

Türkiye, yarım düzine suç nedeniyle Arjantin’den iadesini talep ediyor. Ancak, nedense bir şey ülkeden ayrılmasını geciktiriyor. Kurtuluş ve suç ortağı resmen Arjantin devletine mülteci olarak kalmak için başvuruda bulundular. Kurtulmuş, Türkiye’ye dönmeyi planlamıyor, çünkü orada öldürülmekten korkuyor.

Tek şansı konuşması

Infobae yakalanma davasını takip etti, Kurtulmuş’un ülkede kalma isteğini açıkladı. Ayrıca kendisine şu soruyu sordu: Neden korkuyor?

Kurtuluş’un cezaevinden cevap verdi. Hem de İspanyolca.

1978 İzmir doğumlu Serkan Kurtuluş, bir yanda elindeki Premier Lig maçlarının bahis kuponları diğer yanda Kuran ayetleri veya ateşli silahlarla Twitter ve Instgram’da yaptığı paylaşımlarla şatafatlı bir imaj oluşturmuştu kendine. Bazen de milliyetçi dediği insanlarla cihatçıların bayrakları altında ve bilinmeyen yerlerde çadırlarda silahlarla poz veriyordu.
Bugün Kurtulmuş biliyor ki hayatta kalması için tek şansı konuşması ve görünür olması.

Şimdi hapiste, 11 Haziran’da Federal Polis’in Interpol Şubesi tarafından sokakta kıskıvrak yakalanarak tıkıldığı hırsızlar ve yankesicilerle dolu, çiş kokan Unidad 28 Hapishanesi’nde. Geçtiğimiz hafta Federal Temyiz Mahkemesi 2. Dairesi tahliye talebini reddetti.

Türkiye ise onlarca suçtan iadesini talep ediyor. Ancak ülkeden ayrılmasının önünde ciddi bir engel var. Kurtuluş ve suç ortağı Arjantin Devleti’nden resmen sığınma talep ettiler. Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorlar zira kendilerinden daha korkunç bir yapı tarafından öldürüleceklerinden korkuyorlar.

Infobae izlerini sürdü, yakalanma ve tutuklanmalarını yayınladı. Ve neden korktuklarını sordu. Kurtuluş, hapishaneden telefonla sorularımıza yanıt verdi, hem de İspanyolca konuşarak.

Neden Arjantin’e kaçtınız?

Güvenliğim için. Türkiye beni öldürtmek istiyor. Ben bir savaştaydım (Suriye), bu savaşta Türkiye Cumhurbaşkanı terörist bir gruba yardım etti. Çok şeye şahit oldum, çok şey biliyorum, bu yüzden Türkiye beni suçluyor. Siyasi cinayetlerle ilgi çok şey biliyorum. Ben de onlarla beraberdim, çok kötü şeyler gördüm ve artık onların yanında olmak istemiyorum. Gürcistan’da iken sığınma talep ettim ancak Türkiye’de öldürülme riskim olduğunu söylediler. Şimdi Türkiye beni hapiste öldürmek istiyor. Birçok siyasetçi beni ortadan kaldırmak istiyor.

Arjantin’de mülteci olarak yaşamak ister misiniz?

Burada bir sığınmacı olarak kalmak istiyorum. Belgelerim avukatımda. Dönmeyi asla düşünmüyoruz.

Arjantin Hükümetinin size yardımcı olacağını düşünüyor musunuz?

Evet, biz burada yaşamak istiyoruz, dönmek istemiyoruz. Kesinlikle bizi öldürürler.

Kaç kişi sizi öldürmek istiyor?

Birçok politikacı beni öldürmek istiyor.

Kaçmak için size parayı kim verdi?

Dostlarım.

Ahmet Kurtulmuş’u öldürdüler

Böylece Kurtuluş korktuğu şeyi açıklıyor: Türkiye’deki siyasi iktidar.

Cumhurbaşkanı’ndan, Tayyip Erdoğan idaresindeki AKP’den bahsediyor. Aynı zamanda bu iktidarın muhaliflerini öldürtmek için kendisini kiralık katil olarak tutmak istediğini de ekliyor.

Kurtuluş’un hikayesini anlamak için Türkiye’nin yakın dönemdeki çalkantılı siyasetine bakmak gerekiyor. En belirgin olay Erdoğan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardında olmakla suçlanan Amerika’da yaşayan din adamı Fethullah Gülen arasındaki kavga.

Kurtuluş’u özellikle endişelendiren sorun 2019’da AKP İzmir yöneticilerinden Ahmet Kurtuluş’un öldürülmesi. Türk medyasına göre Ahmet Kurtuluş, Serkan Kurtuluş’un suç örgütüne yardım ediyordu.

“Ahmet Kurtulmuş’u öldürdüler” diyerek bunun bir dost ateşi olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Birilerini ortadan kaldıracaklar ve suçu FETÖ’ye atacaklardı.”

Türkiye’den tanıdık başka bir ismi daha zikrediyor: İzmir’de bir Protestan kilise kuran ve 2016 darbe girişiminde Gülen’in suç ortağı olmak la suçlanan, yargılanıp ev hapsine alınan ve Erdoğan ile Trump arasından gerilime sebep olan Amerikalı Rahip Andrew Brunson.

Brunson konusu nedir tam olarak?

AKP onu öldürtüp suçu “FETÖ”ye atacaktı. Bir ajan, benim de dostumdu, onu öldürmek istedi ama başaramadı. Daha sonra biz bu arkadaşımda Gürcistan’da beraber bulunduk. Elimde çok sayıda belge var, birçok işte beraber çalıştık. Daha sonra bana dediler ki: “Andrew Brunson’ı öldürmen gerek.” Ben bu teklifi kabul etmedim. Bu iş için para da teklif etmemişlerdi. Ama biz beraberdik. AK Parti kamuoyundaki imajını güçlendirmek istiyordu ve FETÖ ile kavgası vardı. Bu yüzden benim gibi adamları kiralayıp savaşa göndermek istiyorlardı.

Brunson’ı öldürmenizi sizden kim istedi?

AK Parti, AKP istedi. İzmir’den önemli siyasetçiler.

Eğer Kurtuluş’un dedikleri doğruysa bir egemen devlet, uluslararası tanınan üst düzey profilli bir düşmanını kiralık katil aracılığıyla ortadan kaldırmak istedi; öyle bir devlet ki bu mafya lideri ile bir zamanlar ortak çalışmışlar.

Peki siz burada hapiste öldürülmekten mi korkuyorsunuz?

Olabilir. Türkiye çok şey yapabilir. Bizi burada hapiste öldürtebilir. Bir gün araçta gardiyanlardan biri bana telefonunu gösterip otomatik Türkçe çeviriyi dinletti. Diğer mahkumlar da dinliyordu ama bir şey anlamadılar. Ama biz anladık: “SİZİ BURADA ÖLDÜRECEK” diyordu.

***

BİLGİ NOTU: Röportajın yayınlandığı infobae.com adlı web sitesi 2002 yılında Daniel Hadad tarafından kuruldu. 450 gazeteci çalışanı ile Arjantin’in başkenti Buenos Aries’te konumlanan haber sitesinin New York Mexico City, Miami, Bogota, Sao Paulo ve Madrit’te ofisleri bulunmaktadır. infobae aylık 80 milyon ziyaretçi 800 milyon sayfa görüntülemesi ile Arjantin’in en fazla ziyaret edilen 7. sitesidir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER