A3 Haber

Dış ticarette yüksek teknoloji grubundaki açık can yakıyor

Dış ticarette yüksek teknoloji grubundaki açık can yakıyor

Dış ticarette yüksek teknoloji grubundaki açık can yakıyor
Temmuz 30
14:42 2020

Ocak-Haziran 2020’de yüksek teknoloji” ürün grubunda dış ticaret açığımız 8,12 milyar dolar…
“Orta yüksek teknoloji” grubunda 7,71 milyar dolar..
“Orta düşük teknoloji” grubunda ise 6 milyar dolar…
Sadece “düşük teknolojide“ dış ticaret fazlası veriyoruz, o da 13,36 milyar dolar…
Sonuçta ilk altı ayda 8,47 milyar dolar dış ticaret açığı oluşmuş durumda. Bu da yüksek teknolojide verdiğimiz açığa yakın…
Yirmi sekizinci defa olacak ama yine yazacağım. İhracat ürün kompozisyonumuz sorunlu! Düşük teknolojide katma değer düşük, fiyat rekabeti fazla oluyor.

Haziran’da ihracat kıpırdadı

Grafikte görüldüğü üzere Haziran ihracatı yükseldi ancak Mart 2020 rakamını aşamadı. Ayrıca hala 7 aylık hareketli ortalamanın altındayız. Yani eğilim yukarı dönmüş değil.

2020 ilk yarısında en çok ihracat yaptığımız 10 ülkeden sekizine yaptığımız ihracat geçen yıla göre düşerken, ABD (yüzde 6,6) ve Rusya’ya (yüzde 4,4) yaptığımız ihracat arttı.
En büyük düşüş İspanya’ya yapılan ihracatta yaşandı, yüzde 34,2!
En çok ithalat yaptığımız ülkeler arasında en büyük artış Irak’tan (yüzde 659) yapılan ithalatta yaşandı. En büyük düşüş ise Hindistan’dan yaptığımız ithalatta görüldü (yüzde 29,2).

Önümüzdeki iki-üç ayın dış ticaret açığı belirleyici olacak

2019’un son çeyreğinde artma eğilimine giren dış ticaret açığı son dört aydır 22-23 milyar dolar seviyesinde yataylaştı.
Altı aylık dış ticaret açığı 7 hareketli ortalamaya yaklaştı. Önümüzdeki iki-üç ayında vereceğimiz açık yılın geri kalanındaki eğilim açısından belirleyici olacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER