A3 Haber

Almanya ve ABD’nin ardından Fransa ve İspanya’da da tarihi ekonomik küçülme yaşandı

Almanya ve ABD’nin ardından Fransa ve İspanya’da da tarihi ekonomik küçülme yaşandı

Almanya ve ABD’nin ardından Fransa ve İspanya’da da tarihi ekonomik küçülme yaşandı
Temmuz 31
19:29 2020

Koronavirüs salgının etkisi ülke ekonomilerine ilişkin verilere yansıdı. Fransa ekonomisinin yüzde 13.8, İspanya ekonomisinin yüzde 18.5 küçüldüğü açıklandı.

A3 Haber Merkezi- Fransa ve İspanya ekonomileri yılın ikinci çeyreğinde tarihi küçülme yaşadı. Fransa ekonomisi yüzde 13.8 ve İspanya ekonomisi de yüzde 18.5 daraldı. İspanya’da işsizliğin de yıl sonunda yüzde 20’yi aşması bekleniyor.

Fransız ekonomisinde, koronavirüs salgınının de etkisiyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde tarihi bir küçülme yaşandı. Avro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi, söz konusu zaman diliminde yüzde 13.8 küçüldü. Fransız İstatistik Dairesi’nin (Insee) açıkladığı verilere göre, Fransa’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH), yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9 oranında azaldı. Daha önce açıklanan tahminler, Ocak ila Mart arasındaki zaman diliminde GSYİH’in yüzde 5.3 küçüleceğini öngörmüştü.

İspanya’da daralma yüzde 18.5

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) de ikinci çeyrek öncü büyüme verilerini açıkladı. Buna göre, İspanya, ilk çeyrekteki yüzde 5.2’lik küçülmenin ardından ikinci çeyrekte de yüzde 18.5 küçüldü. İspanya ekonomisi ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında ise yüzde 22.1 daraldı.

Ülke ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 16.6 ve yıllık bazda da yüzde 19.7 küçülmesi bekleniyordu. Böylece ülke ekonomisi beklentilerin de üstünde daralırken, açıklanan rakamlar İspanyol ekonomisinde 1970 yılından bu yana kaydedilen en büyük “düşüş” olarak tarihe geçti. Ülkede, hane başına tüketim yüzde 21,2, sermaye birikimi ise yüzde 21,9 azaldı. İspanyol basını “ekonomide tarihi çöküş” başlıkları attı

Ülkede işsizlik oranı da son olarak yüzde 15.6 olarak açıklanırken, Covid-19 krizinin büyümesi halinde yıl sonunda bu oranın yüzde 23.6’ya kadar çıkması tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) Covid-19’un ekonomideki etkilerini hafifletmek için kabul ettiği kurtarma paketinden, İtalya’nın ardından en fazla yardımı vereceği ülke olan İspanya’nın, toplamda 140 milyar avro alması bekleniyor.

Almanya ve ABD’de de benzer tablolar açıklanmıştı

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da ekonomi,açıklanan verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 10.1 oranında küçülmüştü.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre AB ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 11.9 küçüldü

Yine Eurostat verilerine göre Avro Bölgesi’nde haziran ayında yüzde 0.3 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 0.4’e çıktı.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de ise GSYİH, Nisan-Haziran arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 küçülmüştü. Söz konusu veriler ABD ekonomisinin yıl sonunda, bir önceki yıla kıyasla yüzde 33 küçüleceğini ortaya koyuyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER