A3 Haber

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan ‘şeffaflık’ çağrısı: İzmir’e ait verileri paylaşın!

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan ‘şeffaflık’ çağrısı: İzmir’e ait verileri paylaşın!

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan ‘şeffaflık’ çağrısı: İzmir’e ait verileri paylaşın!
Ağustos 05
15:06 2020

Birçok ilde artan vaka sayıları sonrası uyarılar gelirken İzmir Tabip Odası sürecin şeffaf yönetilmediğini ve İzmir’e ait verilerin oda tarafından talep edilmesine rağmen paylaşılmadığını belirterek tepki gösterdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, İzmir’in pandemi verilerinin paylaşılması için çağrıda bulunarak, “Veriler üzerinden yorumlar yapabilir, görüşlerimizi ona göre belirtebilir, birtakım tedbirler için önerilerde bulunabiliriz” dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, İzmir’e ait pandemi verilerinin paylaşılmamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. İzmir Tabip Odası olarak salgına ait verilerin paylaşılmasına dair yapılan başvurularda olumsuz yanıt aldıklarını belirten Çamlı, ” ’Bir pandemi yönetimde en önemli kurallardan bir tanesi sürecin şeffaf yönetilmesidir. Sürece ait verilerin ilgili sağlık meslek örgütleri veya kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz’’dedi.

Ege’nin Gazetesi’nden Ece İçmez’in haberine göre, Başkan Çamlı ‘’Biz İzmir’e ait pandemi verilerin, test sayısı, hasta sayısı, yoğun bakımda kalan hasta sayısı gibi verileri öğrenmek istedik. Çünkü bu veriler üzerinden yorumlar yapabilir, görüşlerimizi ona göre belirtebilir, birtakım tedbirler için önerilerde bulunabiliriz. Ancak bizim pandemi sürecindeki başvurularımıza ne yazık ki olumlu dönüş alamadık. Bu veriler İzmir Tabip Odasıyla, diğer sağlık meslek örgütleriyle ve kamuoyuyla paylaşılmıyor”dedi.

İzmir’in hangi bölgesinde vaka sayısında yoğunluk yaşanıyor?

İzmir ile ilgili kısıtlı kaynaklardan duyumlar alabildiklerini de belirten Çamlı, “Hastane başvurularının yatışların arttığı ya da belli bir yöre de hasta sayısının arttığı şekilde duyumlar alıyoruz. Tüm bunlara sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için ilimize ait pandemi verilerin paylaşılması gerekmektedir. Örneğin Covid-19, İzmir’de hangi bölgelerde daha yoğun? Ya da yoğun bakım yataklarının dolduğu konusundaki duyumlar ne ölçüde verilerle uyuşuyor? Bunları bilmemiz gerekiyor.”

“Şeffaf yönetim mücadeledeki başarıyı arttırır”

Türkiye geneline bakıldığında Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler ile sahadan alınan bilgilerin birbiriyle örtüşmediğini belirten Çamlı, “Mesela Tabip Odaları yöneticilerinin  Ankara’da yoğun bakım yataklarının dolduğu veya Diyarbakır’da pozitif vaka sayılarının çok fazla olduğu açıklamaları var. Bunlar yetkililerce yalanlamıyor. Kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmıyor. Bu durum ”Bazı bilgiler gizleniyor mu?” algısına sebep olabilmekte. Pandemi mücadelesi toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla aktif mücadelesiyle başarılacaktır. Sürecin şeffaf yönetilmesi pandemi mücadelesinin başarısını önemli ölçüde arttırır’’ açıklamasında bulundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER