THY maaşlarda yüzde 50’ye varan indirim istiyor: ‘Kendi hatalarını cebimizdeki paraya göz dikerek düzeltmeye çalışıyorlar’
Hava yolu şirketleri dünyanın dört bir yanında pandeminin ekonomik etkilerini atlatmak için işten çıkarma yapıyor veya maaş indirimlerine gidiyor. THY de Türkiye’de benzer bir yola başvururken Hava-İş sendikası ücret indirimini kabul etti fakat indirim oranının yüzde 50’ye yaklaşması tepkiye neden oldu. Sendika pandemi sürecinde gelirleri büyük darbe alan şirketin çalışan ücretlerinde yüzde 30-50 indirim teklifini reddetti. Sendika iş kollarına göre maaşlarda yüzde 25-40 arası indirim yapılmasını kabul ederken 5 bin TL’nin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını istedi. THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi. Şirket ilk çeyrekte 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı.
Kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam ettiği THY’de, bir ay sonra uygulamanın sona erecek olması ile çalışanların durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor. Şirketin yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre, ilk çeyrek sonu itibarıyla THY’nin, THY Teknik şirketi de dahil 39,084 çalışanı bulunuyor.
THY’nin personel giderleri ise 490 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Yaklaşık 23 bin THY çalışanını temsil eden Hava-İş, istihdam kaybı yaşanmaması için ücret indirimi konusunda THY ile hemfikir olsa da, indirim oranı ile TİS ile kazanılmış diğer hakların korunması noktasında taraflar uzlaşamıyor.
Hava-İş açıklamasına göre, THY sendikaya ilettiği protokol metni kapsamında kokpit personeli için %50, kabin personeli için %35, yer personeli için ise yüzde 30 kesinti yapılarak ücretlerin yeniden belirlenmesini talep etti.
Sendika yüzde 25-40 arası indirime sıcak bakıyor
THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi. Hava-İş THY’nin teklifini reddetti.
Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hava-İş, farklı birimler özelinde yüzde 25-40 arasında maaş indirimine üyeler tarafından da onaylanması şartıyla sıcak bakıyor. Ancak yapılması muhtemel protokolde 5 bin TL altında ücret alan hiçbir üyeye maaş indirimi uygulanmamasını talep ediyor.
Hava İş’in talepleri arasında istihdamın kesintisiz devamı, zorunlu ücretsiz izne çıkarma yetkisinin kullanılmaması, ikramiyelerden taviz verilmemesi ile 26. Dönem TİS kazanımlarının aynı şekilde korunması bulunuyor. Sendika, kendisine iletilen 2018 Ocak rakamlarına dönüş talebini de reddediyor.
2.02 milyar dolar zarar açıklamıştı
Sendika ayrıca yapılması muhtemel protokol süresinin en fazla 6 aylık olması ve 6 ayda bir günün koşullarının değerlendirilip ihtiyaç halinde tekrar masaya oturulmasını istiyor.
THY ilk çeyrekte, koronavirüs salgını nedeniyle yolcu trafiğinin neden olduğu zayıf operasyonel marjlar, hedge kontratlarından doğan zarar ve finansman giderlerinin etkisiyle 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı.
Şirket, operasyonel maliyetlerini azaltmak ve finansal likiditesini artırmak için personel giderleri ile ilgili gönüllü ücretsiz izin ve kısmi çalışma gibi maliyet azaltıcı tedbirler aldığını duyurmuştu. THY ve Hava-İş istihdam kaybı olmaması adına ücretlerde indirim için haziranda görüşmelere başlamıştı.
Hava-İş: Makam gelir geçer…
Hava-İş’ten üyelerine yapılan açıklamadaysa şu ifadeler kullanıldı:
“Yapılan bu uygulama tarafımızca pandeminin başladığı tarihten itibaren işveren tarafından uygulanan üyelerimizi açlık ve belirsizlik ortamına sürükleme politikasının bir parçası olarak algılanmaktadır. Üyelerimize aileleriyle beraber en kötü bayramı yaşatan, kendi hata ve yanlışlarını üyelerin cebindeki paraya göz dikerek düzeltmeye çalışan işveren yetkililerini hukuksuz uygulamalarına son vermeye davet ediyoruz…
Çok değil, 2 sene önce sendikamızın kapısına dayanıp pilotlar gidiyor zam yapalım dediğiniz günleri ne çabuk unuttunuz? Bugün işler nasıl tersine döndü ise bu devran da uzun sürmez ve gün olur mazlumun da zalimin karşısında konuşacağı güler gelir. O zaman ne yapacaksınız? Makam gelir geçer, baki olan ise Allah’ın adaletidir. Bizler tüm gücümüzle bu yolda adalet için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
Buradan THY yönetimine bir kez daha sesleniyoruz. bizler emekçi kardeşlerimizin haklarını sonuna kadar savunmaya ve adaletin sağlanması için çalışmaya devam edeceğiz ve gerekirse bu uğurda bedel ödemeye hazırız.
Saygılarımızla,
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş)”