A3 Haber

TTB: ASM çalışanlarına test, ücretli izin ve koruyucu ekipman yok

TTB: ASM çalışanlarına test, ücretli izin ve koruyucu ekipman yok

TTB: ASM çalışanlarına test, ücretli izin ve koruyucu ekipman yok
Ağustos 07
15:42 2020

53 il ve 410 ASM’yi kapsayan çalışmaya göre sağlık emekçilerinin yüzde 71’i kişisel koruyucu ekipmanları yetersiz bulduğunu, yüzde 82’si ise ekipmanı kendi parasıyla satın aldığını aktardı.

A3 Haber Merkezi- Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) yaşanan sorunları paylaştı. 53 il ve 410 ASM’yi kapsayan çalışmaya katılanların yüzde 71’i kişisel koruyucu ekipmanları yetersiz bulduğunu, yüzde 82’si ise ekipmanı kendi parasıyla satın aldığını aktardı. Katılımcıların yüzde 79’u da gönderilen dezenfektanların yüzde 75’inin el antiseptiğinin yeterli olmadığını bildirdi.

ASM’lerde yüz sağlık çalışanından 11’i enfekte oldu

ASM’lerin yüzde 81’inde sağlık çalışanlarına kontrol amaçlı PCR testi, yüzde 84’ünde de kontrol amaçlı antikor testi uygulanmadığı ortaya çıktı. Çalışmaya göre ASM’lerin yüzde 11’inde bir ve daha fazla sayıda görevli sağlık çalışanının enfekte olduğu saptandı. ASM’lerin yüzde 59’unda kronik hastalığı olanlarla gebe ve emziren sağlık çalışanlarının ücretli izin alma olanağı olmadığı öğrenildi. ASM’lerin yüzde 99’unda, pandemi döneminde sağlık çalışanlarına herhangi bir ek ödeme yapılmadığı belirlendi. Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan TTB, “Sağlık çalışanlarına koşulsuz ve zamanında COVID-19 testi yapılması, hem sağlık çalışanlarının sağlığı, hem de salgının kırılması bakımından önemlidir”dedi.

Araştırmadan veriler şöyle:

  • Sağlık Müdürlükleri tarafından ASM’lere gönderilen dezenfektanların da ASM’lerin yüzde 79’u, el antiseptiğinin de yine ASM’lerin yüzde 75’i tarafından yeterli bulmadı, ASM’lerin yüzde 86’sı el antiseptiğini kendi paralarıyla sağladı.
  • ASM’lerin yalnızca yüzde 26’sında Sağlık Müdürlükleri tarafından COVID-19 pandemisiyle ilgili eğitim düzenlendi, yüzde 62’sinde de sağlık çalışanları bireysel ve online olarak COVID-19 pandemisiyle ilgili eğitim aldı.
  • ASM’lerin yüzde 11’inde bir ve daha fazla sayıda görevli sağlık çalışanının enfekte olduğunun saptandı.
  • ASM’lerin yüzde 59’unda kronik hastalığı olanlarla gebe ve emziren sağlık çalışanları ücretli izin alma olanağı olmadı. ASM’lerin yüzde 99’unda, pandemi döneminde sağlık çalışanlarına herhangi bir ek ödeme yapılmadı.
  • ASM’lerin yüzde 93’ünde hem tahlil için hem de kanser taraması için gelen hasta sayısında azalma, yüzde 70’inde sağlık raporu için başvurularda azalma, yüzde 68’inde COVID-19 dışı hastalık başvurularında azalma ve yüzde 51’inde de hem aile planlaması hizmetleri için hem de kronik hastalıklar için başvurularda azalma gözlemlendi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER