A3 Haber

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Acil önlem alınmazsa salgın kontrol edilemez

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Acil önlem alınmazsa salgın kontrol edilemez

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Acil önlem alınmazsa salgın kontrol edilemez
Ağustos 08
16:37 2020

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Acil önlemler alınmadığı takdirde salgın kontrol edilemez noktaya gelecek” dedi.

A3 Haber Merkezi- İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, 1 Haziran’da başlatılan normalleşme sonrası vaka artışlarına dikkati çekerek, acil önlemlerin alınmaması halinde salgının kontrol edilemez noktaya ulaşacağını söyledi. Pandemi süresince defalarca Sağlık Bakanlığından veri paylaşımını istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini hatırlatan Çamlı, “Sahada kısıtlı çabalarımızla aldığımız bilgiler çerçevesinde hastanelerde artan bir Covid olgusu olduğu, polikliniklere başvuran ve pozitif çıkan vakalarda yoğun bir artış olduğunu alıyoruz” dedi.

“Yeni vaka artışları sürpriz olmayacak”

Çamlı, “Normalleşme sürecini adeta bir başarı öyküsü ve destan havası yaratılarak, salgında kritik süreç aşılmış havası yaratıldı. Yaratılan bu algının toplumda bir rehavet duygusu yaratıyor. Yetkililerin açıklamalarından sonra tedbir kapsamındaki kuralların yeterince yerine getirilmemesine neden oldu. En son bayramda yaşananlar kaygı vericiydi. Kafeler, restoran ve plajlarda yakın mesafelerde yoğun kalabalıklar vardı. Bunun pandemi sürecinde olumsuz etkileri ortaya çıkacaktır. Önümüzdeki süreçte yeni vaka artışları görmek sürpriz olmayacaktır” diye belirtti.

Salgının yayılmasında sadece vatandaşların sorumlu tutulamayacağını ifade eden Çamlı, süreci yöneten ve takip eden yapının ne tür tedbirler aldığını, aldıysa bunların neler olduğu kamuoyuyla paylaşması gerektiğini dile getirdi. Sonbahar mevsimiyle birlikte açık alandaki birçok toplantının kapalı salon toplantılarında dönüşeceğini hatırlatan Çamlı, “Okulların açılması ve iş yoğunluğu artmasıyla birlikte ikinci bir dalganın çıkabileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

“Tedbir ve kısıtlamalar gerekli”

Mutlaka bilimsel verilerin ışığında yeni tedbirlerin ve yeni kısıtlamaların gündeme gelmesi gerektiğini vurgulayan Çamlı, şöyle devam etti: “Özellikle salgının daha yoğun yaşandığı bölgelerde o yöreye ait özel bir takım uygulamalar hayata geçirilmek zorundadır. Bunlar için mutlaka TTB elinde verilerin olması gerekir. Pandemi başlangıç dönemindeki sürece bir geri dönüş var. 1 Haziran da kaldırılmış olan birçok tedbir sanıyorum tekrar geri gelmeye başlayacak.

Çamlı, koronavirüsün şu an bütün ülkeye yayıldığını özellikle Diyarbakır, Mardin, Antep, Erzurum, Konya ve Ankara gibi birçok bölgede ciddi artışların olduğunu sözlerine ekledi. Salgınla mücadelede en önemli şeyin enfekte olan hastaların erken saptanması olduğunu belirten Çamlı, bunun da test sayılarının çoğaltılmasıyla mümkün olacağını anımsattı. Test merkezlerinin mutlaka artırılması gerektiğini ifade eden Çamlı, “Bu yüzden risk içeren semptomu olmasa bile Covid açısından asemptomatik test yapılmasının salgın zincirinin kırılmasındaki en önemli unsur olacak” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER