A3 Haber

Kanal İstanbul’da mevzuat tamamlandı: Şirkete vergi muafiyeti, orman vasfı kaldırılacak…

Kanal İstanbul’da mevzuat tamamlandı: Şirkete vergi muafiyeti, orman vasfı kaldırılacak…

Kanal İstanbul’da mevzuat tamamlandı: Şirkete vergi muafiyeti, orman vasfı kaldırılacak…
Ağustos 10
09:16 2020

Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı ortak mevzuat çalışması tamamlandı. Kanalın yapım ihalesini kazanan şirketlere inşaatta kullanacakları her türlü teknik ekipman için vergi muafiyeti sağlanacak. Şirketlerin elde ettikleri gelirler kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Kanal İstanbul’un hayata geçirilmesi amacıyla iki bakanlığın yaptığı ortak mevzuat çalışması tamamlandı. Taslağa göre, proje, yap – işlet – devret modeli ile gerçekleşecek. Kanalın yapım ihalesini kazanan şirketlere inşaatta kullanacakları her türlü teknik ekipman için vergi muafiyeti sağlanacak. Şirketlerin elde ettikleri gelirler kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, Çalışmaya göre, Kanal İstanbul sınırı içindeki orman alanlarının orman vasfı kaldırılacak.

75 milyar liralık maliyet

Yedi yıl sürmesi planlanan inşaatın maliyeti 75 milyar lira öngörüldü. Projenin tamamlanmasıyla ilk 10 yılda 182 milyar lira gelir elde edileceği düşünülüyor.

Çevre Bakanlığı’nın 2020 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda çalışmanın hazır olduğu belirtilerek, “Kanal İstanbul projesi ile yatay mimari uygulaması esas alınarak,  çevre dostu, kadim değerlerini koruyan ve afet riskini bertaraf eden sağlıklı ve güvenli yaşam alanı oluşturmak suretiyle İstanbul’un uluslararası metropoller arasında bir ‘Dünya Markası’ olması hedeflenmiştir” denildi.

Çalışmaya göre kanal, Küçükçekmece Gölü – Sazlıdere Barajı – Terkos doğusunu takip eden güzergahta inşa edilecek. Uzunluğu 45 km, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20.75 metre olacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER