Site icon A3 Haber

Vaka sayısı artıyor, bilim insanları araştırıyor: İşte Covid-19 aşısını bulmaya en yakın ülkeler…

İlk olarak Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüs salgınına karşı bilim insanları, aşı ve ilaç geliştirmek için zamanla yarışıyor.

Son açıklanan verilere göre dünya genelinde vaka sayısı 200 milyona ulaşırken Covid-19’a yönelik aşı çalışmaları devam ediyor.

Çalışmalardan bazıları virüsün tedavisi, bazıları ise bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik. Peki, şimdiye kadar aşı geliştiren ülkelerin klinik aşamasında ne kadar aşı çalışmaları var? Bu aşılar hangi aşamada?

Euronews’tan Hüseyin Koyuncu’nun haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 31 Temmuz itibarıyla dünya genelinde Covid-19’a karşı 26 aşı adayı klinik deneme, 139 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

En çok aşı çalışması Çin’den

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Çin’de üçü üçüncü, altısı birinci ve ikinci klinik deneme aşamalarındaki dokuz aşı adayı insanlar üzerinde test ediliyor.

Çin’den sonra ABD’nin sekiz aşı adayı klinik deneme etabında. ABD’nin en gelişmiş aşısı Moderna şirketi tarafından üretiliyor. Yetkililer bu aşının önümüzdeki sonbaharda hazır olabileceğini ifade ediyor.

Klinik denemelerin aşamaları nedir?

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için üç aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Exit mobile version