A3 Haber

İHD’den koronavirüs raporu: Tedbirler ve cezalar yasal mı?

İHD’den koronavirüs raporu: Tedbirler ve cezalar yasal mı?

İHD’den koronavirüs raporu: Tedbirler ve cezalar yasal mı?
Ağustos 12
15:42 2020

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) koronavirüs pandemisi sürecinde kesilen cezalara ilişkin hazırladığı rapora göre 31 Mayıs’a kadar 261 bin 963 kişi hakkında adli veya idari işlem yapıldı. Drift yapan araçları izlerken, bankta otururken, kavga ederken sosyal mesafeyi ihlal etmek, kaçak tıraş etmek veya olmak, markette hapşırarak insan sağlığını tehlikeye düşürmek gibi suçlamalar nedeniyle ceza kesildi.

İHD, “COVID-19 ile Mücadele Kapsamında Alınan Tedbirlerin Yasallığı Ve İdari Para Cezaları” başlıklı raporunu yayımlandı. Rapora göre 11 Nisan 2020-31 Mayıs 2020 tarihleri arasında sekiz kez ilan edilen sokağa çıkma yasakları boyunca toplam 207 bin 416 kişi hakkında adli ya da idari işlem yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın belirli periyotlarla “Türkiye Güven Huzur” adıyla yürüttüğü asayiş uygulamasına, 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren COVID-19 tedbirlerine ilişkin denetimler de dahil edildi. 17 Nisan 2020 – 21 Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen 5 uygulamada, sosyal mesafe kuralına uymayan, sokağa çıkma yasağına tabi olan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü toplam 27 bin 462 kişi hakkında adli ya da idari işlem gerçekleştirildi.

Sokağa çıkma yasakları ile “Türkiye Güven Huzur” uygulaması boyunca yapılan idari ve adli işlemler İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı toplam sayıdan çıkarıldığında, günlük denetimlerde toplam 261 bin 963 kişi hakkında işlem yapıldı.

İHD salgında kesilen cezaların gerekçelerini şöyle sıraladı:

  • Kumar oynarken, kahvehanede, araç içinde, drift yapan araçları izlerken, sokakta yürürken, sohbet ederken, servisle işe giderken, kavga ederken, aynı bankta oturarak veya eğlence/parti düzenleyerek sosyal mesafe kuralını ihlal etmek
  • Maske takmamak, markette hapşırarak insan sağlığını tehlikeye düşürmek
  • 14 günlük karantina kuralına uymamak, genel sokağa çıkma yasağını ihlal etmek
  • Belirli yaş gruplarına uygulanan sokağa çıkma yasağını ihlal etmek,
  • Denize girmek, sahilde oturmak, yürümek veya balık avlamak, piknik yapmak, parkta oturmak
  • Kapalı olması gereken işyerini açmak ve buralarda müşteri olarak bulunmak
  • “Kaçak” tıraş etmek ve olmak
  • Seyahat izin belgesi olmadan şehir değiştirmek
  • Toplu yemek düzenlemek ve bunlara katılmak

“Cezalar iptal edilmeli”

Raporun sonunda cezalara ilişkin değerlendirmede bulunan İHD, cezaların iptal edilesi gerektiğinin şöyle savundu:

Herhangi bir kanuna dayanmaksızın, ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı kararları ve hatta genelgelerle düzenlenen tedbirlerin ihlali durumunda uygulanan yaptırımların yasallık ilkesine aykırı ve keyfi olduğu açıktır. Bu durumda verilebilecek yegane tavsiye, COVID-19 ile mücadele sürecinde Kabahatler Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde uygulanan idari para cezalarının iptal edilmesidir. Ayrıca, sadece COVID-19 ile sınırlı kalmayarak, her dönemde karar vericilerin ve onların kararlarını yerine getirenlerin keyfi uygulamalarını engelleyecek tedbirler alınmalıdır.

Raporun tamamına BURADAN ulaşılabilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER