A3 Haber

Perseid meteor yağmuru bu gece başlıyor: Nasıl izlenebilir?

Perseid meteor yağmuru bu gece başlıyor: Nasıl izlenebilir?

Perseid meteor yağmuru bu gece başlıyor: Nasıl izlenebilir?
Ağustos 12
16:31 2020

Yılın en etkileyici gök olaylarından bir olarak kabul edilen Perseid meteor yağmuru 12-13 Ağustos gecesi çıplak gözle görülebilecek. Türkiye’den de izlenebilecek Perseid Göktaşı Yağmuru boyunca 50 ila 70 meteor kayması gözlemlenebilecek.

Halk arasında `yıldız kayması´ olarak da bilinen göktaşı yağmuru 23 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşiyor. En yoğu olarak ise 12-13 Ağustos geceleri gözlemleniyor. Işık kirliliğinin olmadığı yerlerde bu gece gökyüzü meteor yağmurlarına sahne olacak.

Perseid Meteor Yağmuru saat kaçta?

Göktaşı yağmurunun kaynak noktası gece yarısı ortaya çıkıyor. Bu nedenle 12 Ağustos Çarşamba günü saat 23:00 ile 01:00 arası Perseid Meteor Yağmuru’nun başlaması bekleniyor. Gökyüzünde saat 01:00 itibariyle ufukta 30 derece kadar yüksekte olacak.

Perseid meteor yağmuru nedir? 

2020’nin önemli göktaşı yağmurlarından biri olan Perseid göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte ışık kirliliğinden uzak bölgelerde saatte 80 göktaşı görülebilir. Göktaşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı yeri, kuzeydoğu ufkunun üzerinde Kahraman (Perseus) Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz. Ancak bu tarihte Ay dolunay evresine yaklaştığından göktaşlarının fark edilmesini zorlaştırabilir. Perseid göktaşı yağmuru, temmuz ayının sonu ile ağustos ayının ortası arasında etkinliğini devam ettirdiği için bu aralıkta Ay’ın yeniay evresine yakın olduğu zamanlarda göktaşlarını görmeyi deneyebilirsiniz.

Göktaşı yağmuru nasıl oluşuyor? 

Gökbilimciler, Perseid göktaşı yağmurlarının oluşma nedenini güneş sisteminde başıboş dolaşan küçük parçaların yeryüzü atmosferine girip yanmasıyla meydana geldiğini söylüyorlar. Göktaşı akıntılarını gözlemek için özel bir alete ihtiyaç duyulmadan çıplak gözle izlenme şansının yüksek. Perseid göktaşı yağmurunu izlemek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor. Perseid akıntısında yeryüzünde saatte 60’a yakın meteor yanması izlenebilecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER