A3 Haber

7 Ağustos haftası verileri: 20 Ağustos duvardan önceki son çıkış

7 Ağustos haftası verileri: 20 Ağustos duvardan önceki son çıkış

7 Ağustos haftası verileri: 20 Ağustos duvardan önceki son çıkış
Ağustos 13
17:28 2020

7 Ağustos haftasında toplam krediler genişlemeyi sürdürdü ve 3 trilyon 318 milyar seviyesine yükseldi.

Mevduat bankalarının konut, taşıt kredileri hız keserken diğer tüketici kredileri ile taksitli ticari krediler genişlemeyi sürdürdü.
Kredi kartları da haftalar sonra haftalık 2,8 milyar TL kadar daraldı.

Para politikasında yabancı para sorunu

Dar anlamda para arzı M1 haftalık genişlemesini sürdürdü. Genişleme yüzde 10 genişleyen vadesiz yabancı para mevduattan kaynaklandı. Altın fiyatındaki haftalık yüzde 4 artış bu büyümede etkili oldu. Oysa M1’in diğer bileşenleri dolaşımdaki para ve vadesiz TL mevduat sert daralmıştı.

Böylece mevduatın yarısından fazlasına ulaşan yabancı para mevduatın Merkez bankasının para politikasını nasıl zayıflattığını bir kez daha görmüş olduk!
Kur etkisinden arındırılmış M1 haftalık yüzde 0,6 artarken yılbaşına göre artış yüzde 55’te!

Yabancılar satışa devam etti

Yabancılar 7 Ağustos haftasında 566,5 milyon dolarlık hisse satarak son haftaların en yüksek satışını gerçekleştirdi. Tahvil satışları ise 141,4 milyon dolarda kaldı.

Yurt içi yerleşikler yabancı para artırmayı sürdürdü

Bayram dönüşü yabancı para mevduatlar artmaya devam etti. Bu kısmen on altındaki sert yükselişten kaynaklandı. Bunun dışında yerleşikler altın, dolar ve avro hesaplarını aşağıdaki tabloda görüldüğü miktarlarda artırdılar.

MB= Mevduat bankaları KB=Katılım bankaları

Milyon dolar ve altın yüzde 4 fiyat artışından arındırılmış, parite etkisinden arındırılmamış olarak…

Merkez Bankası rezervleri hafif toparlandı

12 Temmuz itibariyle Merkez Bankası’nın kullanılabilir rezervleri 28,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Rezervler son dört gün üst üste arttıktan sonra Çarşamba günü geriledi. Rezerv seviyesi hala Katar’la yapılan swap sonrasından düşük seviyede bulunuyor. Bu da yaklaşık üç aydır Merkez Bankası’nda döviz birikmediğini gösteriyor.

Sonuç:

Kredilerin hız kesmesi, dolaşımdaki paranın daralması enflasyonist baskı açısından görece olumlu ancak yabancı para mevduatı fiyat istikrarını dolaylı olarak zedeliyor.

Yabancılar ve yerleşikler istikrarlarını haftalardır koruyorlar. Yabancılar satıyor, yerliler yabancı para biriktirmeye devam ediyor.

Bu döngüyü kırmak için Merkez Bankası’nın 20 Ağustos’taki faiz kararı belirleyici olacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER