A3 Haber

Elektronik tebligat zorunlu hale getirilmişti: 502 milyon lira tasarruf edildi, 25 bin ağaç korundu

Elektronik tebligat zorunlu hale getirilmişti: 502 milyon lira tasarruf edildi, 25 bin ağaç korundu

Elektronik tebligat zorunlu hale getirilmişti: 502 milyon lira tasarruf edildi, 25 bin ağaç korundu
Ağustos 18
11:45 2020

Adalet Bakanlığı, 1 Ocak 2019’da da zorunlu hale getirilen elektronik tebligat uygulamasıyla yaklaşık 40 milyon tebligatın elektronik ortamda yapıldığını, bu sayede 502 milyon lira tasarruf edildiği ve yaklaşık 25 bin ağacın korunduğunu bildirdi.

Adalet Bakanlığınca 2015 yılında başlayıp1 Ocak 2019’da da zorunlu hale getirilen elektronik tebligat uygulamasıyla yaklaşık 40 milyon tebligat elektronik ortamda işlem gördü. Böylelikle 502 milyon TL tasarruf edilirken, yaklaşık 25 bin ağaç da korunup israf edilmemiş oldu.

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uygulamanın Ocak 2019’dan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, özel hukuk tüzel kişilerine, noterlere, avukatlara, arabulucu ve bilirkişilere zorunlu hale getirildiğine dikkat çekildi. Açıklamada “Uygulamanın başladığı günden 15 Ağustos 2020’ye kadar 39 milyon 236 bin 761 tebligat elektronik ortamda yapıldı. Böylece 502 milyon 115 bin 332 lira tasarruf edildi. Tebligatların elektronik ortamda yapılmasıyla bin 400 tona yakın kağıt tasarrufu sağlandı. Bu sayede yaklaşık 25 bin ağaç da korunmuş oldu. Üstelik posta yoluyla yapılan gönderimlere kıyasla e-tebligatın daha hızlı olması zamandan da tasarrufun yolunu açtı” denildi.

Açıklamada elektronik tebligatın yaygınlaşmasıyla yargılamalarda postadan kaynaklı gecikmelerin ortadan kalktığı belirtilerek şöyle denildi:

  • Fiziki tebligatlar ceza mahkemelerinde ortalama 14 gün, hukuk mahkemelerinde ortalama 11 gün içinde alıcıya ulaşırken, elektronik tebligat saniyeler içerisinde alıcıya ulaşarak zaman kaybının da önüne geçmiş oluyor. Böylece bir yandan vatandaşların bütçesine de katkı sağlarken, diğer yandan da hak kayıplarının ya da vatandaşın cezai işleme maruz kalmasının da önüne geçilmiş oluyor.
  • Elektronik tebligat adresi almak için başvurular PTT’ye yapılıyor. Oluşturulan elektronik tebligat adresleri Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine (UETS) kaydediliyor. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılıyor. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER