A3 Haber

TOKİ satışlarına karşı eylem yapan CHP’li belediyeden özel eğitim şirketine kıyak: Spor alanı, özel eğitim alanı yapıldı

TOKİ satışlarına karşı eylem yapan CHP’li belediyeden özel eğitim şirketine kıyak: Spor alanı, özel eğitim alanı yapıldı

TOKİ satışlarına karşı eylem yapan CHP’li belediyeden özel eğitim şirketine kıyak: Spor alanı, özel eğitim alanı yapıldı
Ağustos 18
10:33 2020

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde alınan karara göre Karşıyaka’da “spor alanı” olarak belirlenen arazinin imar planı “özel eğitim alanı”na dönüştürüldü. Tartışmalara neden olan arazide BİLFEN eğitim kurumunun tabelası bulunuyor. Bir yandan TOKİ satışlarına itiraz edilirken, diğer yandan arazinin özel bir eğitim kurumuna peşkeş çekilmesi eleştirilere neden oldu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Şemikler’de 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında “spor alanı” olarak belirlenen araziyi “özel eğitim alanı” olarak değiştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısında gündeme gelen imar planı değişikliği mecliste oy çokluğu ile geçti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mecliste aldığı karar doğrultusunda Karşıyaka Şemikler’deki arazi, BİLFEN eğitim kurumuna peşkeş çekilmiş oldu. Mecliste gerginliğe neden olan imar planı değişikliğine AKP grubu karşı çıktı. AKP’li meclis üyelerinin ret oyu verdiği imar planı değişikliği öncelikle Karşıyaka Belediyesi’nde görüşüldükten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde oy çokluğu ile kabul edildi.

BİLFEN’in tabelasında dikkat çeken ayrıntı

İzmir Büyükşehir Beledeyesi’nin “spor alanı” olarak belirlenen araziyi özel eğitim alanına çevirmesi kamuoyunda tartışmalara neden olurken, arazide yer alan tabela dikkatlerden kaçmadı. BİLFEN eğitim kurumu arazideki tabelaya “Bornova ve Güzelbahçe’den sonra 2020 yılında Mavişehir’de” yazdı. AKP grubu tabelayı işaret ederken, “Mecliste karar almadan önce özel bir eğitim kurumunun buradayız mesajını vermesi kafalarda soru işareti yaratıyor” eleştirisini getirdi.

TOKİ’ye itiraz ederken, yine Karşıyaka’da peşkeş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve CHP’li belediyeler, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Mavişehir’deki Rekreasyon Alanı ve Açık Spor Tesis Alanı’nın satılığa çıkarılan arazilere karşı çıkmıştı. TOKİ tarafından satılığa çıkarılan arazide eylem yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi’nin “spor alanı” olarak yurttaşların kullandığı araziyi BİLFEN eğitim kurumlarına peşkeş çekmesi eleştirileri de beraberinde getirdi. Bölgedeki yurttaşlar, STK ve meslek odaları alanın peşkeş çekilmesine itiraz ediyor.

Büyükşehir Belediyesi’nden özel okul övgüsü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar planı değişikliği için birbirinden farklı gerekçeler sunarken en dikkat çeken gerekçesi özel okulların eğitim kalitesi için yaptığı övgü oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar planı değişikliği gerekçesinde, “Özel eğitim tesislerinin birçoğunun devlet okullarından iyi eğitim verdiğini görmekteyiz. Özel okullar eğitim kalitesinin artırılmasında önemli bir rol üstlenmektedir” ifadeleri kullanıldı. Yurttaşlar, Türkiye’de birçok özel eğitim kurumunun diploma vermek adına ticarethane mantığında yönetildiğini savundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar planı değişikliği kararına kamu yararı amacı doğrultusunda yapılmadığı ve, ticari bir iş olan özel okul işletmesinin kâr elde etmesi için yapıldığı eleştirileri de geldi.

İmar planlarına itiraz için son gün 9 Eylül

Öte yandan BİLFEN’e peşkeş çekilen arazinin imar planları askıya çıkarıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan “Karşıyaka ilçesi, 9846 ada, 1 parselin kullanım kararının Özel Eğitim Alanı ile Park ve Yeşil Alan olarak düzenlenmesine ilişkin, Bakanlığın NİP-35858679 işlem numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği” 9 Eylül’e kadar askıda kalacak. Yurttaşlar, STK ve meslek odaları 9 Eylül’e kadar itirazlarını gerekçeleriyle birlikte iletme hakkına sahip.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER