A3 Haber

Pusudaki tehlike

Pusudaki tehlike

Pusudaki tehlike
Ağustos 19
13:34 2020

Salgının yarattığı korku ve kaos yüzünden, bir başka, belki de asıl tehlike pusuda yatmış bekliyor.
Üstelik o tehlikeyi “COVİD-19” şeklinde kodlayıp, tek kalemde geçmek imkansız.
“Hipertansiyon” ile başlayıp, “diyabet, KOAH, koroner kalp hastalığı” diye saymaya başladınız mı, listenin ucu bucağı yok.
Sağlık Bakanlığı’nın şu listesinde (http://hastane.yyu.edu.tr/haberDetay-22-saglik-bakanligi-kronik-hastaliklar-listesi.html) 800’ye yakın kronik hastalık sıralanıyor mesela.
Geçtiğimiz Mart ayından beri, yani 5 aydır kronik hastalıklarıyla boğuşan insanların büyük bölümü tetkik ve kontrollerini doğru düzgün yaptırmıyor, yaptıramıyor.
Sinsice ilerleyen hastalıklarından habersiz kim bilir kaç kişi, normal koşullarda çok önceden teşhis edilebilecek dertlerin başlarına ne iş çıkaracağını henüz bilmiyor.

* * *

Kan sayımı, organ fonksiyonlarını değerlendiren kan testleri (karaciğer, böbrek vb.), sedimentasyon, kolesterol ve lipid düzeyleri, tiroit (guatr) testi, hepatit (sarılık) testi, tam idrar analizi, tüm batın ultrasonografi, akciğer grafisi, elektrokardiyografi gibi sıradan bir “check up” kontrolünden bile uzağız ne zamandır?
Soru şu:
Nereye kadar?

* * *

Salgın yüzünden altyapısı uygun her yer “pandemi hastanesi” ilan edilince, rutin kontrollerin hepsi ertelendi, ötelendi.
Sağlık kurumları, artık “öcü” sanki.
“Gel” dense de, insanın ayakları geri geri gidiyor.
Gidemiyor hastaneye.
O nedenle pandemi ile mücadelede, korunma önlemlerini rica ve temenni düzeyinden; uygulanması şart kurallar düzeyine yükseltmek şart.

* * *

Bu mücadelenin sadece korona ile değil, tüm hastalıklara karşı olduğunu; en akıllısı ve sağduyulusundan, en şapşal ve sorumsuzuna kadar herkesin kafasına sokması kaçınılmaz.
Aksi halde COVİD-19’dan kaçarken, kansere yakalanacağız.
Vürüsten korkarken, 1001 çeşit kronik hastalıktan birine tutulacağız.
Aman ha, Sayın Cumhurbaşkanı.
Aman ha, Sayın Sağlık Bakanı.
İşi sıkı tutun.
Kıymayın canımıza!

* * *

#SONDAKİKA
Erzincan Valiliği, il genelinde acil olan travma vakaları dışındaki tüm ameliyatların, koronavirüs tedbirleri kapsamında ertelendiğini açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER