A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Biraz nefeslenme zamanı

Ekonomide geçen hafta: Biraz nefeslenme zamanı

Ekonomide geçen hafta: Biraz nefeslenme zamanı
Ağustos 21
10:14 2020

14 Ağustos haftasında toplam krediler önceki haftalardaki temposunun altında ılımlı genişledi ve 3 trilyon 346 milyar seviyesine ulaştı.

Mevduat bankalarının konut, taşıt ve tüketici kredileri hız kaybetse genişlemeyi sürdürdü.

4 milyar TL konut, 95 milyon TL taşıt ve 3,7 milyar TL diğer tüketici kredisi kullanıldı.

Taksitli ticari krediler ise ılımlı genişledi, haftalık 2,5 milyar TL arttı.

Aynı haftada kredi kartları da 3,1 milyar TL genişledi ve 170 milyar TL seviyesine yaklaştı.

Kalkınma ve katılım bankalarında da kredi genişlemesi sürdü. Finansman şirketlerinin taşıt kredilerinde de aylar sonra bir kıpırtı gözlendi.

Parasal genişlemeye fren

Para arzı göstergesi M1 14 Ağustos haftasında hafif geriledi. Kur etkisinden arındırılmış M1 yılbaşına göre yüzde 53 artmış durumda.

Yabancılar aynen devam

Yabancılar önceki haftalardaki eğilimlerini sürdürdü ve 334,6 milyon dolarlık hisse, 360 milyon dolarlık tahvil sattılar. Hisse senedi stokları 20,9 milyar dolar, tahvil stokları 5,6 milyar dolar seviyesine indi.

Yurt içi yerleşikler “bekle gör”e geçti

Yurt içi yerleşikler 17 Ağustos haftasında önceki haftalara göre “sakin” kaldılar. Temmuz ayındaki yabancı para mevduatlardaki sert artış çok dikkat çekmişti.

Yabancı para mevduatlardan 820 milyon dolar eksildi. Euro hesaplar parite etkisini göz ardı ederek baktığımızda 178 milyon dolar kadar arttı. Parite etkisinden arındırdığımızda Euro hesapların yerinde saydığını söyleyebiliriz.

Fiyat etkisinden arındırılmamış altın hesapları haftalık 1 milyar dolar kadar azaldı. Ancak 14 Ağustos haftasında ons altın fiyatı yaklaşık yüzde 4,5 değer kaybetti. Fiyat etkisinden arındırdığımızda altın hesaplarının bir miktar arttığı görülüyor.

SONUÇ: Önceki haftalara göre yurt içi yerleşiklerin sakinleşmesi dikkat çekti. Bu da muhtemelen 20 Mayıs’taki Merkez Bankası faiz kararını beklemekle ilgiliydi. Kredilerin büyüme hızındaki yavaşlamanın devam edip etmeyeceğini önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER