A3 Haber

Yine Cengiz, Çalık ve BMC’ye yaradı: Asıl amaç “ihracatı artırıp rekabete destek olmak” ama…

Yine Cengiz, Çalık ve BMC’ye yaradı: Asıl amaç “ihracatı artırıp rekabete destek olmak” ama…

Yine Cengiz, Çalık ve BMC’ye yaradı: Asıl amaç “ihracatı artırıp rekabete destek olmak” ama…
Ağustos 21
11:19 2020

Ticaret Bakanlığı, asıl amacı ihracatı arttırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak ve ihraç pazarlarını geliştirmek olan ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası desteğini yandaşlara kullanmaktan çekinmiyor. Bakanlık tarafından yayınlanan listede yandaş şirketler Cengiz İnşaat, Çalık Enerji ve BMC’nin bina yapım işleri bile ihracat sayılıp istisna kapsamına alındı.

Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesi nedir?

Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesi, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılmasına imkân sağlayan ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca düzenlenen bir belgedir. Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi’ne tabi ihracat işlemleri, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ve bu belgenin geçerlilik süresi içerisinde, ihracat amaçlı olmak kaydıyla; yapılan ithalat ile yurt içi hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ve ambalaj malzemesi alımları ve bunlarla ilgili verilecek her türlü teminat mektupları ile diğer işlemlerdir.

Yandaşların inşaatına istisna

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesi listesinde  “milletin a….na koyacağız” sözüyle ünlenen Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat ile iktidara yakınlığı ile bilinen Çalık Holding ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aşık olduğunu açıkladıktan sonra hızla yükselen Ethem Sancak tarafından satın alınan BMC de bulunuyor.
Bakanlık kararına göre, Cengiz İnşaat’ın İstanbul Altunizade Kısıklı Caddesi’nde yaptırdığı 397 milyon 550 bin 457 avroluk bina dışı yapıların inşaatı, Çalık Enerji’nin İstanbul Zincirlikuyu Caddesi üzerindeki 120 milyon dolarlık bina dışı yapıların inşaatı ve BMC’nin 30 milyon liralık motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı da vergi, resim ve harç istisnası listesinde yer aldı.

Süresi ne kadar?

Vergi resim harç istisnası belgelerinin geçerlilik süreleri azami yirmi dört ay olarak düzenleniyor. Ancak, yurt dışı ve yurt içi müteahhitlik hizmetleri, savunma sanayii projeleri ile yurt dışında mağaza açılması ve işletilmesine ilişkin belgelerin süresi proje süresi kadar sürüyor. Ayrıca, yap-işlet modeli çerçevesinde düzenlenen belgelerin süresi yatırım projesi süresi kadardır.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER