A3 Haber

Netflix, tepki çeken filmin afişi için özür diledi

Netflix, tepki çeken filmin afişi için özür diledi

Netflix, tepki çeken filmin afişi için özür diledi
Ağustos 22
09:32 2020

Netflix, Cuties adlı yeni bir filmin promosyonunda kullandığı kız çocuklarının poz verdiği tartışmalı afiş konusunda özür diledi. 11 yaşındaki bir kızın hayatını anlatan filmin yayınlanan afişi ve açıklaması, pedofiliye teşvik ettiği gerekçesi ile tepki çekmişti.

Bir kliple birlikte sunulan afiş, internette öfkeli tepkilere yol açmış ve toplanan imzalar Netflix’i görüntüden vazgeçmeye mecbur bırakmıştı.

Reklamı yapılan ödüllü film bir dans topluluğuna katılan 11 yaşındaki bir çocuğun öyküsünü izliyor. Yapımcıları, filmde küçük yaştaki kız çocuklarının “cinselleştirilmesi” probleminin sergilendiğini söylüyorlar.

Netflix filmin reklamı için hazırlanan afişle ilgili açıklamasında “uygunsuz bir sanatsal çalışma kullanılmasından dolayı” derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

Netflix, tartışmalı afişin filmi doğru temsil etmediğini de kaydetti.

Neden tepki yaratmıştı?

Afiş, filmin adı (porno sitelerinin kullandığı bir isim) ve cinsel tınılar çağrıştıran dans sahnelerinin bulunduğu klibiyle internette büyük bir öfke rüzgarı estirdi.

11 yaşındaki bir kız çocuğunun pedofillerin zevkini tatmin için cinselleştirildiğini ileri süren bir açık dilekçeye 24 saatten az bir süre içinde 25 bin kişi imza verdi.

Fakat filmin yönetmeni Maimouna Doucoure, filmin, sosyal medyanın kız çocuklarını nasıl ardında ne yattığını ya da nasıl tehlikeler içerdiğini tam olarak anlamadan, cinselleştirilmiş imajları taklit etmeye ittiğini anlatmayı amaçladığını söylüyor.

Yönetmen: Amacım konuyu tartıştırmak

Doucoure, 11 yaşlarındaki bir grup kız çocuğunun, “gayet açık giysiler içerisinde, cinsel anıştırmalı hareketlerle dans ederken” görüp şok olduğunu ve bunun üzerine konuyu irdelemek amacıyla böyle bir film çekmeye karar verdiğini anlattı.

CineEuropa’ya konuşan yönetmen “Çok küçük yaştaki bazı kızların sosyal medyada 400 bin kişi tarafından izlendiğini gördüm ve bunu anlamaya çalıştım” dedi.

Yönetmen şunları söyledi: “Seksi ya da en azından kendilerini sergileyen fotoğraflar paylaşmalarının dışında belli bir sebebi yoktu bunun. Onları ‘ünlü’ yapan buydu. Bugün bir kadın ne kadar seksi ve ne kadar nesneleştirilmiş ise sosyal medya nezdinde o kadar kıymetli oluyor. Ve 11 yaşında olduğunuzda bu mekanizmaların gerçek anlamını anlamıyor, sadece benzer bir sonuç almak için başkalarını taklit ediyorsunuz. Bunu aciliyetle konuşmamız, bu konuyla ilgili bir tartışma yürütmemiz lazım.”

Cuties’in hikayesi

Film Senegal’den 11 yaşındaki Amy isimli bir kız çocuğunun hikayesi üzerine kurulu.

Amy ailesinin geleneksel ve muhafazakar yaşam tarzıyla, özgürlükçü komşuları Angelica ve onun dans grubunun sunduğu kaçış fırsatı arasında kalıyor.

Filmin Fransız-Senegalli yönetmeni Doucoure, bu yılın Sundance Film Festivali’nde dünya sineması dalında en iyi yönetmenlik ödülüne layık görüldü.

Film Fransa’daki sinemalarda orijinal adıyla -Mignonnes- gösterime girdi.

Netflix ne dedi?

Netfilx orijinal yapımı olmayan film bu platformda gelecek ay gösterime girecek.

Filmin afişine sosyal medyadan gelen yoğun eleştiriler ardından Netflix BBC’ye “Bu afiş filmi doğru yansıtmıyordu dolayısıyla imaj ve tanımlama güncellendi” diye açıklama yaptı.

Netflix ayrıca Twitter hesabından da “Mignonnes/Cuties filmi için kullandığımız uygunsuz sanat ürünü konusunda derin üzüntü duyuyoruz. Bu doğru değildi, ayrıca Sundance’de ödül kazanmış bu Fransız filmini doğru yansıtmıyordu. Görüntüleri ve tanıtımı güncelledik” mesajıyla özür diledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER