A3 Haber

Adamına göre kadro: Üniversitelerin bilimsellikten uzaklaşmasının nedeni

Adamına göre kadro: Üniversitelerin bilimsellikten uzaklaşmasının nedeni

Adamına göre kadro: Üniversitelerin bilimsellikten uzaklaşmasının nedeni
Ağustos 23
14:14 2020

Türkiye’de hızla çoğalmasına rağmen, bilimsel çalışmaları gittikçe düşen üniversitelerdeki kadrolaşma çalışmaları sürüyor. Çoğu kadroları getirdikleri kurallar ile yandaş isimlere aktaran üniversitelere Ege Üniversitesi de katıldı. İki yıl önce açılan ve henüz kendi binası bile bulunmayan Birgivi İslami İlimler Fakültesi’nde açılan yedi kişilik öğretim üyesi kadrosu için adeta adresi teslim nitelikler belirlendi.
Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 Aralık 2018’de kurulan Ege Üniversitesi Birgivî İslamî İlimler Fakültesi kuruluşunun üzerinden iki yıl geçmesine rağmen tam olarak eğitim öğretimle başlayamadı. Eğitim-öğretim faaliyetine geçebilmesi için alt-yapı çalışmaları yapıldığı söylenen fakülte, kendi binasına taşınıncaya değin çalışmalarını Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nde sürdürmeye devam ediyor.

Öğretim üyesi ilanı

Bir yandan fiziki eksikliklerini tamamlamaya çalışan Ege Üniversitesi Birgivi İslami İlimler Fakültesi’ne öğretim üyesi alınması için üniversite yönetimi tarafından ilan verildi.
İki profesör, bir doçent ve dört doktor öğretim üyesi alımı için verilen ilan, üniversitelerde sık sık yaşanan kadrolaşma iddialarını da yeniden gündeme taşıdı.
Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen ilanda, “2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre öğretim üyesi alınacaktır” denilirken, başvuru için aranan ilan şartlarında ilginç şartlar konuldu.

Özel şart sınırlaması

İki kişilik profesör kadrosunda, “Hıristiyanlık tarihi ve Katolik kilisesi hakkında çalışmaları bulunmak ve tefsir ve tefsir usulü alanlarında çalışmaları olmak” özel şartı aranırken, bir kişilik doçentlik kadrosu için de “İslam şehir tarihçiliği üzerine çalışmaları olmak” özel şartı getirildi. Dört kişilik doktor kadrosu için getirilen özel şartlar arasında ise, “İslam Düşüncesi ve Matüridi hakkında çalışmaları olmak, Kur’an-ı Kerim okuma ve kıraat ilmi alanında ders vermiş olmak ve hadis ve usulüne dair çalışmaları bulunmak” yer alıyor.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER