A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Merkez Bankası dolaylı da olsa “Buradayım” dedi

Ekonomide geçen hafta: Merkez Bankası dolaylı da olsa “Buradayım” dedi

Ekonomide geçen hafta: Merkez Bankası dolaylı da olsa “Buradayım” dedi
Ağustos 27
17:17 2020

21 Ağustos’ta haftalardır olmayan bir şey oldu ve toplam krediler haftalık yüzde 0,3 kadar (9,8 milyar TL) geriledi.

Toplam kredilerin geçen yıldan bu yana kur etkisinden arındırılmış genişlemesi yüzde 25 oldu.

Mevduat bankalarının konut kredilerindeki genişleme haftalık 2 milyar TL’nin altına indi ki birkaç hafta önce haftalık genişleme 8 milyar TL’yi buluyordu.

Keza taşıt kredileri minimal genişlerken diğer tüketici kredileri ve kredi kartları az da olsa haftalık gerileme kaydetti.

Taksitli ticari krediler ise yerinde saydı.

Para arzı göstergesi olarak M1 de haftalık 1,1 milyar TL geriledi. M1 bileşenlerinden dolaşımdaki para ve vadesiz mevduat hafif gerilerken, yabancı para mevduat hafif arttı. Yılbaşından bu yana kur etkisinden arındırılmış M1 genişlemesi yüzde 53’lere indi.

Yabancılar 21 Ağustosta menkul işlerinde bekle göre geçtiler. 86 milyon dolarlık hisse satıp, 71 milyon dolarlık tahvil aldılar. 12 Haziran haftasından bu yana ilk kez 5,6 milyon dolarlık özel sektör tahvili aldılar. Sembolik bir hareket, önümüzdeki haftalarda devam etmeyeceğine bakacağız.

Yurt içi yerleşiklerin 21 Ağustos’u haftasındaki hareketleri şöyle oldu (milyon dolar olarak, MB=mevduat bankaları, KB=katılım bankaları)

Özellikle dolar mevduatlarda azalma son iki haftada 1,3 milyar doları aştı. Bu hafta altın mevduatlarını artırdılar. Yurt içi yerleşiklerin vadeli vadesiz mevduatları sert geriledi. Geçen hafta bir genişleme vardı. İzlenmesi gerekir.

SONUÇ: Merkez Bankası’nın dolaylı faiz artırımları ile kredilerde yavaşlama sağladı. Bu adımların enflasyonist baskıları sınırlamaya yetip yetmeyeceğini zamanla göreceğiz.

21 Ağustos haftası ekonomik aktörlerin çok hareket etmediği, muhtemelen Merkez Bankasını izlediği bir hafta olmuş gibi görünüyor. Yurt içi yerleşiklerin son iki hafta dolar mevduatlarındaki azalma dikkat çekici!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER