A3 Haber

6’ncı yüzyılda kilise olarak inşa edilen Kariye’ye minber yerleştirildi

6’ncı yüzyılda kilise olarak inşa edilen Kariye’ye minber yerleştirildi

6’ncı yüzyılda kilise olarak inşa edilen Kariye’ye minber yerleştirildi
Eylül 02
10:32 2020

Danıştay kararıyla müze olmasına yol açan kararın iptal edilmesinin ardından tekrar camiye çevrilmesine karar verilen Kariye’ye minber yerleştirildi.

75 yıl sonra tekrar camiye çevrilen Kariye’deki restorasyon sürüyor. Tarihi yapı, içindeki çalışmalar bittikten sonra bir cuma namazıyla birlikte tekrar müslümanların ibadetine açılacak.

Dün akşam saatlerinde Kariye’ye minber konuldu. Daha önceki ahşap minber, yapı müzeye çevrildikten sonra sökülmüştü.

Giriş kapısına göre sol tarafa konulan yeni minber de yine ahşaptan yapıldı. Minber’in Kahramanmaraş’ta yapılarak İstanbul’a getirildiği öğrenildi.

Yapıda 2013 yılından bu yana restorasyon yapılıyor.

Tarihi 4. yüzyıla kadar götürülen Kariye’nin ana mekanı 1080’de inşa edilmişti. İstanbul’un fethinden 58 yıl sonra, Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye, 2. Dünya Savaşı’nın ardından Bakanlar Kurulu kararıyla müze olmuştu.

Danıştay, geçtiğimiz yıl yapının müze olmasına yol açan kararı iptal etti. Bu karar, Ayasofya’nın tekrar cami olmasına da emsal teşkil etti.

21 Ağustos’ta, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Kariye Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.

6. yüzyılda yapıldı

6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, Danıştay 19’uncu Dairesi’nin 2019 yılında aldığı kararla ibadete açıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER